„Blitz“ masakry ve druhém kole

V Londýně se hrálo druhé kolo turnaje družstev Tech Mahindra Global Chess League (TechM GCL) a jedno utkání třetího kola, které si „necháme“ na zítřek.

 

Než se dostaneme k zápasům druhého kola, vrátím se ke kolu prvnímu. Jako obvykle  :smich: se mi vloudila do článku „chybička“ . Podíval jsem se na chess-results, tupě jsem převzal výsledky z webu lichess.org a vůbec jsem si nevzpomněl na skutečnost, že výhra černých je ohodnocena čtyřmi body, výhra bílých třemi a za remízu mají hráči jeden bod. Ještě malý detail. Pozornější z vás si jistě všimli, že se v zápasech nestřídají barvy. Vzhledem k dvoukolovému systému turnaje nevadí, že v zápase mají všichni členové družstva jednu barvu figur  :usmev: (jedno družstvo bílé, druhé černé).

Své opomenutí napravuji a uvádím tabulku s výsledky prvního kola se změněným skóre.

 

Druhé kolo se dá z hlediska skóre opravdu nazvat masakrem  :usmev: .
Posuďte sami:
Mumba Masters – Ganges Grandmasters 14 : 5
PBG Alaskan Knights – American Gambits 14 : 2
Triveni Continental Kings – Alpine Sg Pipers 17 : 4

Na „vině“ je systém bodování uvedený na začátku článku a obrovský vliv má i to, že se hraje bez časového přídavku.

V zápase týmů Mumba Masters a Ganges Grandmasters šlo vlastně o indické derby  :usmev: . Černé figury měli Mumba Masters.
Na první šachovnici trochu překvapivě prohrál Ánand s Vachier-Lagravem. Nebylo to ani v časovce, ani po nějaké hrubé chybě. Od určitého okamžiku hrál prostě MVL lépe.

 

 

Erigaisi se zachránil v prohrané koncovce díky lepšímu času. Uplatnit pěšce více s několika vteřinami na hodinách je prakticky nemožný úkol.

 

 

Maghsoodloo přehrál Svidlera. S uplatněním poziční převahy měl sice malý problém, ale nakonec to zvládl. V souboji indických ženských hvězd byla šťastnější Humpy Koneru, když si Vaishali Rameshbabu nechala „chytit“ dámu.

 

 

Na druhé ženské šachovnici skončila hra korektní remízou a na juniorské desce indický junior Sadhwani přehrál černými Murzina.

 

 

V zápase Alaskan Knights proti American Gambits měli bílé figury Giriho „Jezdci“ .
Celkem rychle skončila remízou opakováním pozice partie Giri – Nakamura. Bílý stál lépe, ale zřejmě usoudil, že nemá jak prorazit  :usmev: . Remizovali i Abdusattorov s Dudou a zdálo se, že i Mameďarov a Yu se dohodnou na remíze, ale v těžké koncovce s volnými pěšci na obou stranách se černý přepočítal a začal hrát až moc aktivně. Svůj špatný plán završil ztrátou věže.

 

 

Assaubayeva hraje v poslední době velmi dobře. Potvrdila to i v partii se Zhongyi Tan. Černými se jí podařilo získat vyhranou pozici, pak však přišel „zkrat“ a výsledek byl opačný.

 

 

Poslední dvě desky byly celkem jednoznačnou záležitostí pro tým Alaskan Knights. Vítězství „Knights“ je pro mě překvapením a ještě větším překvapením je výsledek. „Knights“ neprohráli ani jednu partii.

 

 

 

Ještě větším překvapením však byla porážka Carlsenova týmu. O to větším, že SG Pipers měli bílé figury…
Carlsen přehrál Firouzju. Jeho převaha byla obrovská, ale hraje se bez přidávání času. Firouzja toho dokonale využil ve svůj prospěch. Po posledním tahu černého (80. … Jh4) by měl bílý dát mat, takže Stockfish to automaticky označí jako chybu  :usmev: . Není to chyba, je to vyhrávající tah, protože po správném 80. … Jxf8 81. Sxf8 by černý nemohl vyhrát ani na čas, chyběl by mu matící materiál.

 

 

Na čas vyhrál i Yi Wei s Praggnanandhou. V rovné pozici, kde ani jedna strana neměla moc šancí na výhru, tahal Wei rychleji, což ukazuje na to, že hra bez přídavku je možná zajímavější, ale také krutější a možná i méně fér.
Na třetí desce zaznamenal čestný úspěch Pipers Rapport, který porazil Radžabova. Dámy na čtvrté desce remizovaly a Gunina „ublicala“ Katarynu Lagno, ale Lagno stála i tak po většinu partie mnohem hůř.
Na juniorské desce neměl Dardha skoro žádnou šanci proti výborně hrajícímu Sindarovovi.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Ten systém je nedomyšlený, protože bílé nijak zvlášť nemotivuje, aby hráli na výhru. Snad to chápu správně, že zápasové body jsou důležitější než skóre. Pokud bílí rozehrají všech šest partií solidně (na malou převahu), dost pravděpodobně jednu vyhrají a pět zremizují, čímž vyhrají zápas, v horším případě ho zremizují. Pokud černí budou riskovat, nejspíše více partií prohrají než vyhrají, takže prohrají zápas.
Kdyby za výhru byl bod a za remízu něco jako 0,4:0,6, určitě by to také přineslo nějaké problémy, ale bílí by měli daleko větší motivaci hrát na výhru.

Martin

Ono to není tak jednoduché. Když by hráli jen špičkoví muži s ratingem okolo 2700, tak má David pravdu, když bílí rozehraji vše solidně tak pravděpodobně vyhrají. Ale hrají i dvě ženy a jeden junior. A tam je to trochu riskantní, ženské partie jsou víc divoké, stačí jedna chyba jedna prohra bílé a strategie bílých hrát na malé výhody se může zhroutit, bílí by pak museli vyhrát dvě partie aby neprohráli zápas a to by z plochých pozic mohl být problém. Dá se Davidovou strategii hrát, ale nesmí to pak nikdo z bílých pokazit a prohrát partii.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x