Shazujeme!

Při sledování turnaje Tech Mahindra Global Chess League (TechM GCL) začínám mít v hlavě mírný chaos 🙂 . Původně jsem se z harmonogramu turnaje domníval, že se každý den odehraje jedno kolo, ale zdá se, že to není tak docela pravda.

 

Z dosavadního průběhu jsem konečně pochopil  :smich: , že třetí kolo je rozděleno do několika částí. Koneckonců je to tak napsáno i v harmonogramu soutěže. Harmonogramy, propozicemi, návody a manuály se však zabývám až ve chvíli, kdy vše ostatní „selže“  :usmev: .
Hrály se čtyři zápasy a opět se shazovalo na čas.

Z třetího kola jsou odehrány dva zápasy.
Už v pátek se hrál zápas mezi Mumba Masters a Alaskan Knights. Na první pohled remízový zápas nebyl až tak remízovým. Silně jej ovlivnil vývoj a výsledek partie na druhé šachovnici. Na poslední desce vyhrál Nihal Sarin se Sadhwanim, hodně partií skončilo remízou.
Nesledoval jsem sice průběh online, ale předpokládám, že Harika Dronavalli (Mumba Masters) by možná za jiného vývoje zápasu lepší pozici s Alinou Kashlinskou hrála. Spokojila se však s remízou.

 

 

Na druhé šachovnici měl velkou materiální převahu Vidit s Abdusattorovem, jenže v po přechodu do vyhrané věžové koncovky měl na hodinách už jen patnáct sekund. Za patnáct sekund stihl Vidit udělat ještě třicet čtyři tahů. Pěkný výkon, ale nestačilo to, došel mu čas. Soupeř však neměl matící materiál, takže remíza.

 

 

 

Druhý zápas třetího kola se hrál v sobotu.
Firouzja sice přehrál a porazil Ánanda a Alexandra Kosteniuk porazila Vaishali Rameshbabu na pozici, materiál i na čas  :usmev: , ale z vítězství se radovali Ánandovi „Velmistři“ . Maghsoodloo porazil Radžabova, jehož výsledky se nedají nazvat ani průměrně dobrými  :usmev: a Nurgyul Salimova vyhrála na čas v rovné koncovce těžkých figur s Valentinou Guninou. Stačí se podívat na závěr partie a je jasné, že normálním způsobem černá kvůli vazbě věže nikdy nemohla vyhrát.
Holt, hraje se o „těžké prachy“  :usmev: .

 

 

 

 

A dostáváme se ke čtvrtému kole (konečně!).

V zápase Ánandových „Velmistrů“ s Giriho „Jezdci“ si „jezdci vyskákali“ tři zápasové body  :usmev: .
Giri dokázal udržet horší věžovku s pěšcem méně, Erigaisi (Grandmasters) promarnil šanci s Abdusattorovem.

 

 

Necelá minuta nestačila Maghsoodlooovi (Grandmasters) na to, aby vyhrál vyhranou pěšcovou koncovku s Mameďarovem. Ne, že by to byla s omezeným časem až tak primitivní záležitost, ale aspoň remízu z toho černý vytřískat mohl. Maghsoodloo však prohrál.

 

 

Špatný turnaj hraje Vaishali Rameshabu. Ze čtyř partií má na svém kontě čtyři „knedle“  :usmev: . Proti Zhongyi Tan stála po většinu partie hůře, ale v závěru měla dokonce lepší šance, které kvůli nedostatku času nevyužila a partii prohrála na čas. Tady to však nebylo klasické „shazování“ , protože ani Tan neměla moc času (na konci 7 sekund) a navíc, i když je závěrečná pozice remízová, přece jen se dá za obě strany tahat na „výhru“  :usmev: .

 

 

Další body přidala Kashlinskaya a na poslední desce remizovali Sarin s Murzinem.

 

Svůj den neměli Nakamurovi „Američtí gambiťoři“ . Tady se ukázala malá nevýhoda zápasové taktiky navržené Davidem Navarou: postavíte bílými solidní pozice „na remízu“ a věříte, že někdo vyhraje.
Jenže ty solidní pozice se dají i prohrát  :smich: .
Na prvních dvou deskách prohráli bílými Nakamura a Duda koncovky věží a lehkých figur a když prohráváte 0-8, špatně se to dohání  :usmev: .
Do šance se sice dostala Assaubayeva, která získala kvalitu, ale Kosteniuk v závěru blicala lépe a partii ještě vyhrála.

 

 

Na posledních dvou deskách skončily partie remízami a o tom, že Nakamurův tým neměl svůj den, svědčí i to, že poprvé neodešel s prázdnou Radžabov (Kings)  :smich: a zaznamenal svůj první půlbod, vlastně bod.

 

 

Pořádnou „nakládačku“ dostali Vachier-Lagraveho „Mistři“ od Carlsenových „Pišťců“  :usmev: . Ani tady se neosvědčila taktika „postavit to bílými na remízu“.
Na prvních dvou deskách to ještě vycházelo. MVL udržel Carlsena, Vidit remizoval s Praggnanandhou.
Nevyšlo to Svidlerovi, kterého Rapport přetlačil v Caro Kannu. Děvčata na čtvrté a páté desce remizovala a na poslední desce to vypadalo, že Sadhwani by mohl udolat Dardhu a vyrovnat tak skóre. Jenže u partie stojí i hodiny a s ubývajícím časem přibývalo chyb na straně bílého. Pozice se nejdříve vyrovnala a pak se výhoda překlopila na stranu černého. V ostré a složité pozici s „fackovacími“ králi hrál čas velkou roli a nebylo jednoduché vše spočítat. Dardha to zvládl lépe.

 

 

 

 

Pořadí po neúplných čtyřech kolech (screenshot z webu chess.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Online na lichess.org


 

Smysl pro humor míváme různý. Velmi často se liší ženský a mužský smysl pro humor 🙂 .

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Ten vtip názorně ukazuje, že nadměrné pití může být životu nebezpečné.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x