Znovu Londýn a „boty“

V Londýně se na turnaji Tech Mahindra Global Chess League (TechM GCL) konečně dohrálo třetí kolo 🙂 . Kromě toho se v neděli hrálo i kolo páté, v němž se potvrdila „Navarova teorie bílých barev“. K vidění byla opět spousta „bot“ 🙂 .

 

V dohrávce třetího kola se utkaly týmy Alpine Sg Pipers a American Gambits.
Bílé figury měli „Alpští píštci“ a plně se potvrdila zápasová strategie Davida Navary  :usmev: .
Carlsen měl s Nakamurou mírně lepší pozici, ale pak trochu šlápl vedle  :usmev: . Ani Naka však nebyl zcela na výši a hráči se nakonec rozešli smírně.
Duda měl černé s Praggnanandhou a chvíli to vypadalo, že by z t pozice mohl vydolovat něco víc. Nakonec získal figuru, ale soupeř za ni měl dostatečnou kompenzaci.
Dlouho se nehrálo v partii Rapporta s Yuem. Když se hráči dohodli na remíze, měli oba kolem deseti minut.
V dámském souboji uspěla Yifan Hou, která měla v koncovce nestejných střelců pár pěšců navíc. Pozice se za černou dala držet, ale chtělo to přesnou hru a k tomu člověk potřebuje více času.

 

 

Překvapivě si poradila Elisabeth Paehtz s Katerynou Lgno a na juniorské šachovnici vyhrál Dardha s Bjerrem . V konečném součtu tak zvítězili bílí „Pipers“ 9-7.

 

 

V pátém kole se opět hrálo „na čas“. Alespoň v zápasu American Gambits – Ganges Grandmasters tomu tak bylo na první šachovnici, kde Nakamura „shodil“ Ánanda. Rovná pozice, nerovný čas.

 

 

Zápas se hrál přesně ve stylu Davidova doporučení. Bílí drželi lepší pozice a místy mohli i plně bodovat, ale neměli kam spěchat. Bohatě jim stačilo, že k Nakamurově výhře se přidala Elisabeth Paehtz. I když to tentokrát nebylo na čas, hrál v tom velkou roli. %Cerná stála hůř a nebylo jí nic platné, že objektivně mohla udržet remízu. S několika vteřinami na hodinách se taková pozice nedá držet.

 

 

 

V zápase Alpine Sg Pipers – PBG Alaskan Knights to vypadalo s aljašskými jezdci zpočátku nedobře, protože Giri rychle prohrál s Carlsenem.

 

 

Jenže Abdusattorov měl lepší věžovku s Praggnanandhou a dokázal ji dotáhnout k výhře.

 

 

A pak už se hrálo podle „Davidovy strategie“  :usmev: . Bílí stáli vesměs lépe a s pomocí soupeře (či soupeřky) přidávali další body. Zhongyi Tan (Knights)  porazila Yifan Hou, která si nakonec nalezla do matu  :usmev:

 

 

Nakonec se zrodil pro mě překvapivý výsledek, když Giriho „Jezdci“ těsně zvítězili.

 

 

V posledním zápase pátého kola zvítězili „bílí“ , ale mohlo to dopadnout i jinak. Firouzja (Kings) stál s MVL špatně, řekly bych na prohru, přesto je výsledek opačný  :usmev: . Stačila chvilková nepozornost a z rovné pozice se stala prohraná.

 

 

V těžké pozici se snadno dělají chyby, zvlášť když máte málo času. To byl případ Vidita, který by možná pozici udržel, ale s několika desítkami vteřin to bylo téměř nemožné.

 

 

Na dalších deskách to měli ve svých rukách bílí (Kings). Harika Dronavalli nemusela prohrát, ale Valentina Gunina prostě hrála lépe. Bodoval (opět  :usmev: ) i Radžabov a „Králové“ tak dostali tři body za vítězství v zápase s „Mistry“.

 

 

Pořadí po pátém kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x