Druhá polovina v Londýně

Turnaj Tech Mahindra Global Chess League (TechM GCL) se překlopil do své druhé poloviny. Včera se hrálo šesté kolo a o zajímavé výsledky nebyla nouze.

 

Pokud si dobře pamatujete, na začátku jsem favorizoval Carlsenův tým Alpine Sg Pipers a Ánandův Ganges Grandmasters. Co se týče Carlsenova družstva, tam jsem se moc nespletl, ale s Ganges Grandmasters jsem byl úplně mimo  :usmev: . Ještě více mimo jsem byl ovšem s týmem PBG Alaskan Knights, který má na první šachovnici jako hvězdu Anishe Giriho. Vůbec jsem nevěřil, že by mohli bojovat o přední příčky, a přece byli po prvních pěti kolech na prvním místě, aniž by ztratili zápasové body.

V šestém kole se od 14.15 potkaly Firouzjův tým Triveni Continental Kings a Mumba Masters, který vede Maxime Vachier-Lagrave. Bílé figury měli Mumba Masters a doplatili na bodovací systém, v němž je zvýhodněna výhra černého. Při normálním bodování by zápas skončil remízou 3-3, ale když dáváte za výhru černými o bod víc než za výhru bílými, situace se radikálně mění.

Na první šachovnici se poměrně dlouho hrálo vyrovnaně. Vachier-Lagrave i Firouzja se v jejich vzájemné partii drželi kolem „roviny“. Pak se počastovali navzájem několika chybami a ve chvíli, kdy se zdálo, že je vše na obou stranách opět v pohodě, vymyslel MVL „dvojí úder“ 34. Vb8. Napadal střelce a zároveň hrozil vniknout na osmou řadu i druhou věží. Zřejmě však přitom zapomněl na vlastního krále a k tomu ještě nepostřehl, že černému stačí posunout g-pěšce a bílý nemá žádné hrozby. Hrozby měl černý a partie rychle skončila jeho vítězstvím.

 

 

Na druhé šachovnici kontroval Vidit, jenže výhra bílými je jen za tři body  :usmev: . Zdánlivě obyčejný šach věží 41. Vd6+ byl hodně jedovatý, Wei si to však zřejmě neuvědomil. I s minimem času (24 sekund) našel Vidit správné pokračování, které vedlo k matovému útoku.

 

 

Na třetí šachovnici remizovali Svidler s Radžabovem, „Radža“ si tak připsal už druhou remízu  :usmev: , Alexandra Kosteniuk přehrála černými barvami Humpy Koneru a připsala na konto týmu „Králů“ další čtyři body. Mírně srovnala Harika Dronavalli, která nedala skoro žádnou šanci Valentině Gunině.
Malou šanci měli „Masters“ ještě na poslední desce. Sadhwani stál sice hůře, ale blicalo se a v takových chvílích je možné cokoli. Sindarov však bílému nic nedovolil a byl to naopak on, kdo mohl vyhrát, ale nestalo se.

 

 

 

Doposud vedoucí tým Alaskan Knights (Giri) se utkal s favorizovaným celkem Alpine Sg Pipers (Carlsen). Vůdčí osobnosti obou týmů (Carlsen – Giri) remizovaly. Partii jsem viděl online a nějak se mi nezdá hodnocení Stockfishe po 46. … Vd6.
Nechci tvrdit, že nemá pravdu, ale Carlsen a Giri to možná viděli podobně jako já  :usmev: . Tah 46. … Vd6 Stockfish označuje jako chybný a následně i Carlsenovo 47. Dc2. Pozici jsem nijak podrobně nezkoumal, ale na první pohled se zdá, že černý postavil svého druhu pevnost. Ovšem Stockfish je Stockfish, takže bez nějaké hlubší analýzy raději mlčím  :usmev: .

 

 

Remízy na druhé (Praggnanandhaa – Abdusattorov) a třetí šachovnici (Rapport – Mameďarov) byly celkem korektní. Na poslední šachovnici rozehrál Dardha podivně dámský gambit a Nihal Sarin toho beze zbytku využil. Zápas tak rozhodly ženské šachovnice.
Yifan Hou i Kateryna Lagno své soupeřky přehrály a tým Alaskan Knights poprvé odchází poražen.

 

 

 

Jezdci?

 

Závěr pondělního podvečera obstaral zápas Ganges Grandmasters (Ánand) a American Gambits (Nakamura). Dva týmy ze spodní části tabulky jsem čekal podstatně výš. Obě družstva mají hvězdné sestavy (a kdo v turnaji hvězdnou sestavu nemá?  :usmev: ) , ale nedaří se jim.
Ánand s Nakamurou remizovali, remízou skončilo i utkání Erigaisi – Duda, ale tady to remíza rozhodně být neměla. Erigaisi stál na výhru a jen on (a možná i Bůh  :usmev: ) ví, proč se mu to nepodařilo vyhrát. Po 36. … Vec7 je černý král v matové síti a mat černý odvrátí jen za cenu těžkých materiálních ztrát.

 

 

Remízy na dalších dvou deskách (Maghsoodloo – Yu; Rameshbabu – Assaubayeva) byly celkem bezproblémové, o výsledku zápasu tak rozhodly poslední dvě šachovnice.
Koncovka těžkých figur v partii Salimova – Paehtz byla sice za bílou vyhraná, ale tyhle koncovky skrývají mnohá úskalí. Nemluvím jen o bleskových nebo rapid partiích, není to jednoduché ani v klasickém tempu. Paehtz se v závěru mohla zachránit hezkým patem (!) po 58. … Dh1+!!

 

 

Na juniorské desce vyšla partie parádně Murzinovi. Bjerreho „nachytal na švestkách“ už v zahájení a partie měla rychlý průběh.

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x