David Navara s medailí

David Navara si i letos, jako mnohokrát (ale loni ne 🙂 ) odvezl (nebo možná teprve odveze) z polské Ekstraligy medaili. Poslední kolo rozhodlo.
V USA pokračují šampionáty země jednotlivců. Páté kolo právě běží, čtvrté kolo mají hráči a hráčky za sebou.

 

Polská Ekstraliga byla napínavá až do poslední chvíle. Tedy na špici tabulky, ve spodním patře byli sestupující jasní už dříve.

Nemám sice jasnovideckou kouli, ale opět jsem se „trefil“  :smich: . Mistrem Polska se pro rok 2024 stal tým Klub Sportowy Gwiazda Bydgoszcz. V posledním kole dostala „Hvězda“ slabého soupeře Bialy Król Wisznia Mała. Výsledek? 5.5-0.5 pro „Hvězdu“. Jediný čestný úspěch zaznamenal Lukasz Butkiewicz, který remizoval s Grzegorzem Nasutou.
Po loňském čtvrtém místě se tak Gwiazda konečně dočkala medaile a to té nejcennější.

 

 

Na druhém místě skončila stejně jako loni Polonia Wrocław. V posledním kole měla Polonia těžší los než její soupeři, ale nakonec se radovala z těsného vítězství nad Raciborzem. Polonia měla stejně jako Gwiazda čtrnáct bodů, ale horší skóre.

 

 

Z bronzové medaile se může radovat David Navara a „jeho“ tým Hetman GKS Katowice. Pokud mě paměť neklame, tak Polonia a Hetman mají asi nejvíce mistrovských titulů a nebál bych se je nazvat „věčnými“ rivaly  :usmev: .
Hetman neměl v posledním kole žádný problém, porazil „Skoczka“ ze Sędziszówa vysoko 5-1. Sędziszów je tak jediným týmem, který v letošním ročníku neuhrál ani jeden bod a společně s „Bílým Králem z Malé Višně“ Ekstraligu opouští.
David Navara v posledním kole remizoval s Pawłem Sowińskim, jehož jméno možná budete znát i z turnajů v ČR a na Slovensku (nepletu-li se, tak o prázdninách jeden slovenský turnaj vyhrál).

 

 

Černého Petra si v posledním kole vytáhl tým KSz Miedź Legnica. Těsná porážka od Gliwic bude Legnické asi bolet, ale mnohem více by je měla „bolet“ remíza z osmého kola s Pęgówem. To byl okamžik, kdy se o téměř jistou medaili připravili.

 

 

Tým s českými legionáři WIEŻA POMOT PĘGÓW a loňský mistr skončil letos až na sedmém místě. V devátém kole porazil Pęgów Górzów 4-2. Štěpán Žilka prohrál zřejmě na čas v rovné pozici s Kamilem Dzidou, Vojta Plát porazil Bartołomieja Róga.

 

 

Konečná tabulka polské Ekstraligy 2024:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Partie na lichess.org
Fotogalerie turnaje
Výsledky na chessarbiter


 

V Saint Louis pokračují šampionáty USA.

V soutěži mužů remíz moc neubývá, ale přece jen se „blýská na lepší časy“  :usmev: . Čtyři remízy ve čtvrtém kole byly vcelku „v pohodě“ , žádné výkyvy, nic extra překvapivého.
Caruana s Mishrou získal pěšce, kterého pak ve věžovce uplatnil. Awonder Liang prohrál bílými s Rayem Robsonem v téměř miniaturní partii. V Sicilské hře „zazdil“ podstatnou část své armády na dámském křídle a soupeř toho bez váhání využil.

 

 

Tabulka po 4. kole:

 

V turnaji žen je remíz mnohem méně. Jedna hráčka má dokonce po čtvrtém kole sto procent bodů  :usmev: . Je to Carissa Yip, která má super formu a tipuji ji na vítězku turnaje. Velezkušenou několikanásobnou šampiónku USA Irinu Krush si ve čtvrtém kole Carissa Yip skoro „namazala na chleba“ .

 

 

 

Tabulka po 4. kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Partie na chess.com


Náhledové foto: pohled do hracího sálu v 1. kole polské Ekstraligy, zdroj: fotogalerie soutěže na Flickru, autor: Kamil Gałuszka

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x