Zlato, zlato … zlato :-)

Skončil Evropský klubový pohár a i podprůměrně inteligentní čtenář (samozřejmě fiktivní, protože takoví tady nejsou 🙂 ) by z titulku pochopil, jak v turnaji dopadl Nový Bor.

 

Nebudeme napínat. Nový Bor, v soutěži startující pod názvem Novy Bor Chess Club, vyhrál Evropský klubový pohár. Stačila mu k tomu „maličkost“ , porazit v posledním kole turnajovou jedničku tým SuperChess.
To nebyl zrovna lehký úkol, protože tým SuperChess byl nabitý superhvězdami. Gukesh, Abdusattorov, Praggnanandhaa, Deac, Jorden Van Foreest, Sindarov a jako náhradníci Lupulescu a Sokolov  :usmev: . Ratingový průměr tohoto „supertýmu“ činil 2730 ELO bodů, což by ještě nebylo to nejhorší, co Nový Bor v posledním kole čekalo. Stačí se podívat na výsledky jednotlivých hráčů SuperChessu a pak můžete jen na sucho polknout  :smich: . Do posledního kola měli tihle borci téměř „snové“ individuální výsledky. Největšími „zabijáky“ byli Abdusattorov, Deac, Van Foresst  a na poslední šachovnici Sindarov.

Oproti super týmu SuperChessu byly výsledky jednotlivců z Nového Boru skromnější. Nikoli špatné, ale skromnější  :usmev: . Jen Keymer a Thai Dai Van Nguyen dokázali své soupeře nemilosrdně „kosit“, v horším případě byli nuceni spokojit se s remízou.

Do zápasu šel sice Nový Bor z prvního místa v tabulce, ale mírným, především ratingovým, favoritem byl SuperChess. Být favoritem je hezké, ale dokazovat to v praxi už tak lehké není. Je to vidět i ze „zápisu o utkání“  :usmev: :

 

 

Poměrně rychle skončily remízami partie Sindarov – Nguyen a Gukesh – Vidit, přičemž nejsem schopen zpětně rozlišit, která z nich skončila dříve, ale mám dojem, že to byla ta na poslední šachovnici. Celkem rychlou remízou skončilo i klání Praggnanandhy s Harikrishnou.

Thai Dai Van Nguyen zvolil proti Sindarovovi poměrně nenáročnou variantu hry čtyř jezdců (nebo Skotské hry  :usmev: ). Poměrně nenáročnou za bílého, protože bílý hraje sice jen mírně lepší pozici, ale bez rizika porážky. Ani černý nemá problém s vyrovnáním (=skoro vyrovnáním) hry, ale na něj už jsou kladeny větší nároky, musí hrát přesně. To ovšem nebyl ze strany Sindarova žádný problém a partie skončila remízou.

 

 

Hra čtyř jezdců se hrála i v partii Gukeshe s Viditem, ale byla to jen varianta Anglické hry  :usmev: . Vidit bez problémů vyrovnal hru a v jednom okamžiku dokonce mohl získat celkem znatelnou výhodu. To když soupeř nevhodným způsobem „zpřevodoval“ jezdce přes d2 na e4, naskytla se černému příležitost pokusit se využít nevhodného postavení bílých koníků. Vidit šel ve 20. tahu dámou na f7 (20. … Df7), ale bylo by zajímavé vidět, kam chce bílý naskákat se svými oři po 20. … c6. Moc dobrých políček by pro ně neměl.

 

Gukesh proti Viditovi. Zdroj: screenshot z online vysílání na chess.com

 

 

David Navara a Bogdan Daniel Deac rozehráli klasickou variantu Nimcovičovy indické obrany. Bílý měl mikroskopickou výhodu, černý musel hrát přesně. Vyměnily se dámy a lehké figury, hra přešla do čtyřvěžovky, v níž měl David pěšce navíc. Vyměnil se jeden pár věží a bylo jasné, že partie směřuje k remíze. Čtyři pěšci proti třem na jednom křídle, k tomu pozice černého bez slabin.  David tahal celkem rychle, protože věděl, že něco takového nemůže skončit jinak než remízou nebo výhrou (při špatné hře černého) bílého. Deac musel dávat více pozor, ale nebyla to těžká koncovka pro obranu.
V souvislosti s partií… Nevím, zda nešlo o chybu online přenosu, ale v závěru měl bílý (Navara) na hodinách čas 1:02:00, soupeř 0:08:04.

 

 

 

David Navara. Zdroj: screenshot z online vysílání na chess.com

 

 

 

Praggnanandhaa s Harikrishnou rozehráli tzv. Seirawanův útok, který je charakterizován tahy 1. d4 Jf6 2. c4 e6 3. Sg5.
V čem se liší od podobných systémů?
V Torreho útoku hraje bílý také ve třetím tahu střelcem na g5 (3. Sg5), ale místo tahu 2. c4 má zahráno 2. Jf3, což se může, ale nemusí  :usmev: , projevit v dalším průběhu hry. V Trompowského útoku hraje bílý Sg5 už ve druhém tahu (1. d4 Jf6 2. Sg5), kdy ještě není svázán černý kůň, takže černý má v „zásobě“ skok jezdcem na e4 (Je4).
V každém případě neměl černý problém s vyrovnáním hry a partie skončila v remízové, ale opravdu remízové věžové koncovce.

 

 

Vincent Keymer stál s Nodirbekem Abdusattorovem skoro od samého začátku lépe. Po soupeřově 24. … h5 mohl získat ještě výraznější převahu, ale místo toho zvolil horší plán, který vedl ke zjednodušení pozice a k rovnováze. Do hlavy Keymerovi nevidím, ale z dalšího průběhu, ve kterém se urputně snažil něco z pozice „vytřískat“, by se dalo usuzovat, že si svou chybu uvědomil.
Na šachovnici však už moc materiálu nezbývalo a také černé figury začaly být nepříjemně aktivní. V jedné chvíli mohl Keymer remizovat věčným šachem, ale i když měl na hodinách už dost málo času, stále ještě pokoušel štěstí. Jenže Abdusattorov už další chybu neudělal.

 

 

Hrdinou zápasu byli všichni Novoboráci, ale o výhru se postaral David Antón. Černými figurami proti Jordenu Van Foreestovi rychle vyrovnal hru. Pozice byla rovná až do tahu 28. Dc4. Na první pohled nezávadný tah, ale ve skutečnosti ztráta tempa, která dovolila černému rozvinout nebezpečnou aktivitu na královském křídle. Od 28. tahu bílý na šachovnici prostě „nestíhal“ , vždy byl o krok pozadu. Dařilo se mu sice držet materiální rovnováhu, ale měl slabého krále, což ve spojení s pěšcovými slabinami dávalo černému solidní výhodu. Černý vtipně využil nevhodného postavení bílých figur a po malé kombinaci (43. … Dxd2) přešel do vyhrané věžové koncovky. Lehce vyhrané…

 

 

Nový Bor neprohrál ani jeden zápas a stal se tak (opět?) vítězem Evropského klubového poháru. Gratulujeme!

 

Výsledky Nového Boru po šachovnicích:

 

Konečné pořadí prvních deseti týmů (celkem 84 družstev):

 

Evropský klubový pohár se nehraje jen v „open“ sekci. Má i svou ženskou podobu. V turnaji žen letos hrálo osmnáct čtyřčlenných týmů a podobně jako u mužů, ani zde nevyhrál favorizovaný tým.
Favorizovaným týmem byl monacký klub Cercle d’Echecs de Monte-Carlo, v jehož sestavě byly samé hvězdy: Gorjačkina, Vaishali Rameshbabu, Sara Khademalsharieh, Elisabeth Paehtz a Almira Skripchenko. Monacký klub však ztratil první bod už ve druhém kole, pak prohrál i ve čtvrtém a porážka jej čekala i v kole posledním, kdy už šlo o všechno.
V posledním kole prohrálo Monte Carlo s týmem TAJFUN-ŠK Ljubljana, který také neměl až tak špatnou sestavu: Nana Dzagnidze, Jiner Zhu, Olga Badelka, Laura Unuk a Zala Urh.
Tajfun-ŠK Ljubljana se po vítězství s favorizovaným Monte Carlem mohl radovat i z vítězství v soutěži.

 

Konečné pořadí Evropského klubového poháru žen: 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

Náhledové foto: Abdusattorov – Keymer. Zdroj: screenshot z online vysílání na chess.com

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Herbert Konečný

Obrovská gratulace do Nového Boru! Je to fantastický úspěch, který možná oceníme až po určité době. Rád bych také vyjádřil poděkování kapitánovi týmu p.Boleslavovi, který musel čelit mnohdy až nevybíravým útokům na svoji osobu. Osobně tohoto člověka neznám, ale nominace se mu nepochybně zdařila a postavení španělského velmistra v posledním kole, to byl prostě kapitánský „majstrštyk“. Psychologie v šachu opět zafungovala, vždyť není větší motivace v šachu (ostatně i v jiných sportech) než právě prohraná partie! A Španěl se mu na oplátku odvděčil a je z toho zlato! Bravo!!

Ondrej Havelka

Jinak super, přijde mi, že se Van s nástupem na vysokou školu uvolnil. A jeho hře to hodně svědčí. Teď v live ratingu 2670, TOP 60 na světě. V Evropě v kategorii do 25 let to je 3.místo za Firouzjou a Keymerem. V elu překonal i Vitiugova, Leka.
 
A zajímavý tento posun může být ještě z jednoho pohledu. Někdo se zmiňoval, že se doufá v to, aby se Navara dostal na světový pohár opět na elo a ČR by potom mohla nominovat Vana jako druhého. Pokud by Van ještě pár bodíků přidal (možná to vychází už teď, ale sychr je sychr), tak by ČR mohlo mít 2 hráče na elo a díky Olympiádě jednoho bonusového? Tedy šance třeba pro Honzu Vykouka?

Jentak

Nevím tedy proč zrovna Honzu Vykouka, máme u nás několik lepších hráčů. Pokud tedy někoho mladšího,tak potenciál má Finek.

Ondrej Havelka

Musí to být někdo z hráčů, kteří na Olympiádě hráli.

Ondrej Havelka

Úžasný úspěch. Hrozně se mi líbí, jak v nedávné době někdo psal, že Nový Bor jen zkoupil nejlepší možné hráče a Bolek v týmu nemá významnou roli. V tomto turnaji Bor porazil první nasazený superhvězdný tým, s druhým podobným týmem remizoval.
 
Možný dotaz na Bolka. Grandelius i Bartel začali turnaj dobře, ve druhé polovině si už ale nezahráli. Bylo to takto plánované?

Jan Jílek

Gratuluji! https://www.youtube.com/watch?v=PYI09PMNazw
 
PS: A Lubošoj díky za články  :mrknuti:

Countryside

Velká gratulace Novému Boru! Nádhera!!

Jiří Hurta

Ale v sobotu je v extralize porazíme!Jsme za jedno,kapitáne 😉😄

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x