OPEN MARIÁNSKÉ LÁZNĚ 2022 – Závěrečná tisková zpráva

V sobotu 22. 1. skončil v hotelu Continental jubilejní 20. ročník mezinárodního šachového festivalu Open Mariánské Lázně. Celý festival proběhl v krásném, historickém sále hotelu Continental. Předaly se poháry, diplomy, finanční a věcné ceny a téměř 150 účastníků akce se rozjelo z krásných a zasněžených Mariánských Lázní domů. A jaké turnaje v rámci festivalu proběhly?

Hrací sál hotelu Continental

Festival se skládá z následujících turnajů.

A1, A2 – uzavřené velmistrovské turnaje s možností splnění normy mezinárodního velmistra

B1, B2, B3 – uzavřené mistrovské turnaje s možností splnění normy mezinárodního mistra

C – hlavní open turnaj započítávaný do světového žebříčku ELO FIDE

D – seniorský open turnaj započítávaný do světového žebříčku ELO FIDE

E – turnaj v rapid šachu započítávaný do rapidového světového žebříčku rapid ELO FIDE

F – turnaj v bleskovém šachu započítávaný do bleskového světového žebříčku ELO FIDE

Ve velmistrovském turnaji A1 potvrdili svoje pozice všichni 3 velmistři. Vítězství si rozdělil Mirzoev z Azerbajdžánu s Plátem shodným ziskem 6,5 bodu před Šimáčkem se 6 body. Celý turnaj vedoucí Plát přišel o samostatné vítězství v předposledním osmém kole prohrou se Švýcarem Baenzingerem. Turnaj byl náročnou zkouškou pro dva mladé talentované juniory – Stalmacha a Němce, kteří uzavírají závěrečnou tabulku. Nabyté zkušenosti z těžkého turnaje nicméně bezpochyby uplatní v blízké budoucnosti.

Ve velmistrovském turnaji A2 taktéž dominovali velmistři. Z vítězství se nakonec těšil Lalith Babu z Indie se 6,5 body před Stefanssonem z Islandu se 6 body. Stupně vítězů doplnil Němec Wachinger, který navíc splnil díky 5 získaným bodům normu IM. I zde patřil konec výsledkové listiny českým talentům, avšak 4 body u Fiňka a 3,5 bodu u Kůsy (připsal si 12 ELO bodů) rozhodně nelze považovat za neúspěch.

Zleva: 2. Hannes Stefansson, 1. Lalith Babu, 3. Nikolas Wachinger, hlavní rozhodčí Rastislav Diviak

V IM turnajích dominovali šachisté z Německa. Skupinu B1 ovládl Bracker, který ziskem 7 bodů získal i IM normu a připsal si 54 bodů do ELA, před dalším Němcem, v Česku dobře známým IM Plischkim, se 6,5 body. Překvapivě, avšak zcela zaslouženě obsadil třetí místo se ziskem 6 bodů Gnojek z Beskydské šachové školy a navrch si ještě připsal 52 ELO bodů.

Ve skupině B2 zvítězil Richter z Německa se 6,5 body a těsně o půl bodu mu tak unikla norma IM. Na druhém místě se umístil juniorský zástupce Vlašimi Vojta se 6 body. Do posledního kola bojoval taktéž o normu IM (1 normu si uhrál již na předcházejícím turnaji v Praze), ale prohra s Bomansem z Belgie mu tuto možnost zhatila. Přesto si však připsal do ELA 88 bodů a se ziskem 120 bodů z Prahy je jeho rating od února 2400+. Se 6 body turnaj ukončil na třetím místě i Acor z USA.

Turnaj B3 ziskem 6,5 bodu ovládl Schmider z Německa. Pouze o půl bodu méně získal Martin Hollan v barvách Kroměříže. O normu IM přišel díky dvěma prohrám ve druhém kole s vítězem a v šestém kole s Krawczykem z Polska. Stupně vítězů doplnil hráč s pěkným šachovým jménem Dev Shah z Indie.

V otevřeném turnaji C suverénně zvítězil IM Kolbus, reprezentující Ostrov Man. Pravidelný účastník v minulých letech hrál pod německou vlaječkou, změna federace byla možná motivovaná možností účasti na šachové olympiádě. Cesta do reprezentace Ostrova Man je přeci jen jednodušší, než cesta do reprezentace Německa  :usmev: .

Vítěz Open C turnaje IM Dietmar Kolbus (vlevo)

Hráči na 2. Až 4. místě získali shodně 6,5 bodu. Pomocné hodnocení přisoudilo stříbrnou příčku dalšímu talentu z Frýdku-Místku Nytrovi, který si připsal do ELA sympatických 46 bodů. Bronzový stupínek obsadil Froeyman z Belgie a bramborová medaile zbyla na nejlepší ženu turnaje Azhar Puteri z Malajsie. Celá, nesmírně sympatická výprava z této země však byla nejvíce nadšená ze zimních Mariánských Lázní. Bylo jasné, že sníh (a nebylo ho málo) viděli „naživo“ poprvé.

WFM Azhar Puteri Rifqah Fahada, členka šestičlenné výpravy z Malajsie

V seniorském turnaji D potvrdil roli favorita IM Adrian z Francie ziskem 7,5 bodu před Palkem a Yakimenkem z Ruska (oba shodně 6,5 bodu). V samostatně vyhlašované kategorii + 65 pak zvítězil již zmíněný Yakimenko před Spantonem z Anglie (5,5 bodu) a Šobotníkem z Náchoda (taktéž 5,5 bodu). Nejlepší ženou se stala celkově 21. Palková se 4,5 body.

Vítězové seniorského openu D, zleva 5. – 1. místo

Doprovodného bleskového turnaje se zúčastnilo 25 šachistů10 federací. Vítězem se stal Redzisz z Polska ziskem 9,5 bodu. Stejný počet bodů, avšak horší pomocné hodnocení přidělilo druhé místo Acorovi z USA. Na třetím místě skončil se ziskem 7 bodů ještě ne 12letý Roubal z Klatov, který si tak za 1 turnaj připsal úctyhodných 118 bodů do ELA.

Celý festival proběhl v mimořádně přátelské atmosféře a všichni účastníci, včetně pořadatelského týmu, si nesmírně užívali, že i v dnešní složité době si mohli zahrát velký mezinárodní turnaj. Vše pak jen podtrhly Mariánské Lázně, které jsou prostě v zimě nejkrásnější  :usmev: .

Záštitu nad festivalem, který přivítal šachisty z 26 zemí převzal starosta Mariánských Lázní Ing. Martin Kalina.

Podrobné výsledky a partie jsou k dispozici na stránkách Czechtour

Petr Laušman, ředitel festivalu Open Mariánské Lázně 2022

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x