Před poslední pauzou

V turnajích festivalu Tata Steel Chess Tournament 2022 bylo ve středu na pořadu desáté kolo. Dnes následuje poslední pauza před závěrečným finišem.

 

V turnaji Masters se sice urputně bojovalo, ale nikoliv v nejvyšší části tabulky. Vedoucí hráč Magnus Carlsen poměrně rychle remizoval s Karjakinem.
Anish Giri, který na Carlsena ztrácel (a ztrácí) půl bodu, remizoval s Jankem Dudou. Hráči si dali celkem ostrou Anglickou a byl to spíše bílý, kdo se musel snažit „držet krok“.
V poklidu remizovali také Sam Shankland s Šakrijarem Mameďarovem.

 

Giri_Duda (z online vysílání chess.com)

 

V ostatních partiích se tvrdě bojovalo.
Zajímavě vypadal souboj dvou indických velmistrů, Vidita a Praggnanandhy. Vidit bílými figurami získal ze zahájení výhodu, ale na začátku poslední dvacetiminutovky před časovou kontrolou nejdříve lehce chyboval (31.Ve4?) a brzy poté chyboval i těžce  :usmev: (33. Dxh6??) a dostal se do prohrané pozice.
V časové tísni se hráči navzájem častovali tu menšími, tu většími chybami. Po časovce se vyjasnilo. Koncovku hraje na výhru černý. Ani v těžké koncovce se hráči nevyvarovali chyb. Bílý měl o pěšce méně, ale černý musel vyřešit problém svého zavřeného krále. Po 71.Va7 už měl černý více cest k výhře, ale mladý Ind to vyřešil nejlepším možným způsobem. Po tahu 71 … Ke8! se bílá věž už neudrží na sedmé řadě.

 

Rameshbabu Praggnanadhaa při interview po partii (z online vysílání chess.com).

 

 

Andrej Jesipenko přehrál Jordena Van Foreesta, ale zasekl se ve chvíli, kdy měl začít sklízet plody své „práce“ (32.Ve2??) . Tahem 32.g4 mohl téměř navždy zavřít černou věž a pohodlně zobat černé pěšce. Místo toho dostal těžkou koncovku těžkých figur  :usmev: . Nebýt Van Foreestova hrubého pochybení (44. … Dc3??), asi jen těžko by bílý mohl uplatnit pěšce navíc.

 

 

Daniil Dubov v partii s Nilsem Grandeliusem pokazil zahájení. Jeho pozice vypadala špatně, ale počítač v ní viděl jen malou výhodu černého. Už víme, že Grandelius není ve formě a potvrzoval to i v této partii. Ač stál lépe, nepřesnou hrou svou výhodu vypustil, a tak musel přispěchat „na pomoc“ jeho soupeř  :usmev: , a to hned několikrát. Poslední (a definitivně prohrávající) chybou bylo 76.Kf4??.

 

 

Daniil Dubov (z online vysílání chess.com)

 

Fabianu Caruanovi se na tomto turnaji moc nedaří. Nedařilo se mu ani v desátém kole, kdy podlehl Richardu Rapportovi. Do problémů se Caruana dostal už ve 21.tahu (21.Vd4?!) a pak už tahal za kratší konec. Možná se v průběhu partie mohl bránit lépe, ale i tak by to byl ztracený boj.

 

 

V turnaji Challengers přichází to, co všichni čekali  :usmev: , remízový závěr vedoucího hráče.
Arjun Erigaisi, kterému stačilo neprohrát v posledních čtyřech kolech, si je svého postavení dobře vědom.
V desátém kole bílými figurami nic neriskoval proti Polině Šuvalové a v klidu si došel pro remízu. Náš Thai Dai Van Nguyen remizoval s Danielem Dardhou a dělí se o 2.-3.místo.
Pokud se nic zvláštního nestane, Arjun Erigaisi by si měl dokráčet pro vítězství v turnaji a postup do příštího ročníku turnaje Masters.

 

Web pořadatele

Tabulka MASTERS
Los a výsledky Masters
Masters online na chess24.com
Masters online na chessbomb.com

Tabulka CHALLENGERS
Los a výsledky Challengers
Challengers online na chess24.com
Challengers online na chessbomb.com

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Tak bohužel covid zasáhl i tento skvělý turnaj. GM Dubov dnes druhá kontumační prohra a už nenastoupí. Z fotek mi připadá, že někteří neodkládají roušku ani u partie a někteří si ji zapomenou občas u partie sundat. GM Nguyen zatím krásných +4 bez prohry a zítra bílými figurami s prozatímním suverénem Béčka GM Erigaisim.  

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x