Berlínské odvety

FIDE Grand Prix 2022 pokračovala v Berlíně čtvrtými koly. Připomeňme si, že ve čtyřech skupinách se hraje dvojkolově, takže teď se utkávají stejní hráči s opačnými barvami.

 

Partie v „A“ skupině mnoho vzruchu nepřinesly. Griščuk stál s Jesipenkem po zahájení o chlup lépe, ale hra se brzy srovnala a partie skončila remízou.
Stejným výsledkem skončilo i klání Nakamura-Bacrot, ale partie to byla dost ostrá.

 

 


 

Ve skupině „B“ stál Rapport v partii s Wojtaszkem skoro po celou dobu trvání partie o něco lépe, ale Wojtaszek se dobře bránil a získal půlbod za remízu.
Oparin si s Fedosejevem zopakoval výsledek z prvního kola. Tentokrát měl sice bílé figury, ale i tak opět prohrál. Do problému se dostal svým divným tahem 17.Kd1?! a po 20.Dh3?? už prakticky neměl šanci.

 

 


 

Vidit ve skupině „C“ nic moc nezískal bílými proti Aronjanovi. Když přešla partie do věžovky, bylo téměř jisté, že skončí remízou. Stalo se.
Dubov celkem drsně vyškolil Keymera v Caro Kannu (  :usmev: opravdu v Caro Kannu a pro „šachanisty“ dodávám, že šlo o „otevřený Caro Kann! s 1.e4  :mrknuti: ).
Vypadalo to, že si Keymer v dlouhé a dost ostré variantě připravil (ať už doma nebo až u partie) nový plán s 20. … Vb8 a 21. … g5, ale záhy poté udělal hrubku (24. … Vb6) a už se „vezl“.
Zdá se, že černý nemůže jen tak beztrestně zanedbávat vývin a to ani v pozici se značně redukovaným materiálem.

 

 


 

Ve skupině „D“ Harikrishna dlouho dusil Širova, ale víc než půl bodu z něj nevydusil  :usmev: . I když… V jedné chvíli to vypadalo, že Širov už „pouští šťávu“ (41. … Va1?), ale asi to nebylo až tak jasné, jak tvrdí Stockfish  :usmev: .

 

 

Dominguez stál bílými dobře se Soem. Pak však zřejmě přecenil „harmoniku“ svých věži na sedmé řadě anebo neviděl útěk černého krále přes h-sloupec. V každém případě, po 27. … hxg6 už je pozice bílého špatná.

 

 

 


 

Web turnaje

Online na chess24.com

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka Kadlec

Aktuální rozhovor s Jurijem Averbachem:
https://youtu.be/zevOe6hRcLQ

Jan Jílek

Nemyslím, že mezi čistě šachovými weby existuje konkurence, rozumný člověk je rád, když má kvalitní šachové čtivo, ať je psáno kdekoliv  :usmev:

Jim Vasilis

Výborně hraje po dlouhé pauze Hikaru Nakamura, přál bych mu postup, také za skvělou taktiku s Esipenkem ( jeden z komentářů lze přeložit asi tak, že když víte, že v pozici něco je, tak ten tah objevíte – ale je nutné vidět, že po šachu a ústupu krále na h8 přijde drtivé Db4 – pokud nevíte,tak musíte být Nakamurou ). Dnešní den si také připomínáme jubileum, které nebývá přílíš časté ( chtěl jsem napsat i na parazitní web, ale tam mi zakázali publikovat). Jurij Averbach se dožívá sta let. Největší úspěchy slavil v 50.letech minulého století , hrál ve slavném turnají kandidátů v roce 1953 a o rok později se stal přeborníkem SSSR. Je po něm pojmenovaná i jedna z variant královské indické a možná , že někdo má doma některou z jeho knih o koncovkách. A ti, kteří mu blahopřejí ( samozřejmě i Garri Kasparov) se shodují, že jim hodně dal nejen jako šachista, ale i jako člověk se skvělým charakterem …

kraken8

Ten konkurenční web mně moc konkurenčním nepřijde. To je jako srovnávat Blesk s Hospodářskýma novinama. Obojí má prostě svoje čtenáře a že je víc těch Blesku, tak to není chyba HN   :usmev: 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x