Taktika v hlavní roli

Semifinálovými zápasy pokračoval turnaj Airthings Masters hraný v online prostředí na chess24.com . V semifinále se utkali Nepomňašči s Jesipenkem, druhou dvojici tvořili Carlsen a Artěmjev.

 

Netradičně uvedenu hned na začátku výsledky obou zápasů. Nepomňašči zvítězil nad Jesipenkem poměrem 2.5-0.5, Carlsen stejným poměrem nad Artěmjevem.
Oběma vítězům stačily k postupu do finále jen tři partie.

Hned první partie Nepomňaščiho s Jesipenkem měla možná obrovský vliv na průběh celého minizápasu. Po zahájení (Italská hra) získal Jesipenko velkou převahu. Nehrál sice nejpřesněji, ale to ani Nepomňašči.
Černý (Jesipenko) měl čistého pěšce navíc a vypadalo to, že není síla, která by mohla zabránit jeho postupu k poli proměny. Jenže černý šel „do dámy“ až příliš přímočaře (34. … c4?=) a najednou se ukázalo, že dalšímu postupu pěšce vadí nevhodně postavený střelec. Nepo mu však s tímto problémem pomohl, když „problémového“ střelce vyměnil.
Situace se otočila o 180 stupňů po špatném ústupu černého krále (39. … Kg7??). Nepo byl jasně vyhraný. Neštěstí však nechodí po horách, ale po lidech.
Na první pohled vypadá 48.tah bílého (48.Vc7??) jako lehce vyhrávající, černá dáma kvůli matovým hrozbám nemá kam ustoupit. Jesipenko s několika sekundami na hodinách našel jedinou, ale postačující odpověď: dáma nikam neustoupí a černý také napadne dámu. Po 48. … Vf8 je vidět, proč měl bílý hrát místo 48.Vc7 raději 48.Kg2.
Pokryl by pěšce na poli f2.

 

 

Také druhá partie byla jako na houpačce. Rozhodující chybu udělal Jesipenko ve 26.tahu. Po 26.Jf2?? zřejmě přehlédl motiv s otevřením dlouhé diagonály a8-h1 a smrtelnými hrozbami bílému králi.

 

 

Ani ve třetí partii se oba hráči nevyhnuli hrubým chybám. Tu poslední „vyrobil“ Jesipenko a za stavu 2.5-0.5 pro Nepomňaščiho už se ani nemusela hrát čtvrtá partie.

 


 

Také druhý zápas mezi Magnusem Carlsenem a Vladislavem Artěmjevem měl jednoznačný průběh.
Carlsen se ujal vedení hned po první partii, v níž svého soupeře přehrál v Anglické hře a když k tomu přidal Artěmjev ještě hrubou chybu 22. … Sd5??, po níž se obnažilo postavení černého krále, nebylo o výsledku partie pochyb.

 

 

Druhá partie měla dlouhou dobu vyrovnaný průběh.
Carlsen sice získal pěšce a o chloupek lepší koncovku, ale realizace této „nanopřevahy“ byla prakticky nemožná. Na pomoc přispěchal Artěmjev, který se po celý zápas potýkal s nedostatkem času.
Po 72.Jg5?? dobyde černý pěšec h4 a vyhraje.

 

 

Ve třetí partii měl Carlsen bílé figury a Artěmjeva k ničemu nepustil. Remízou si tak zajistil vítězství 2.5-0.5 a postup do finále, v němž se střetne s Nepomňaščim.
V malém měřítku si tak zopakují svůj zápas o titul mistra světa z loňského roku.


Finále: Carlsen – Nepomňašči.

Odkazy:

Web turnaje
Online přenos

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x