Dějí se věci!

V online turnaji Aimchess Rapid se včera hrálo semifinále. Dvojice Carlsen – Duda a Mameďarov – Rapport dávaly tušit, že půjde o zajímavé souboje.
Myslíte si, že se dá sehrát ještě kratší partie než byla Niemann-Carlsen? Dá a opět se jí zúčastnil Carlsen 🙂



 

Už včera jsem konstatoval, že Duda má na turnaji neskutečnou formu. Dnes k tomu ještě dodám, že na co sáhne, to se mu v posledních dnech daří  :usmev: .

Je to už nějaký ten čas, co jsem na těchto stránkách konstatoval, že největšími (nebo spíš nejnepříjemnějšími) konkurenty Magnuse Carlsena na „jeho“ online rapid turnajích jsou „DuDu“, tedy Dubov a Duda. (Mimochodem, kde je dnes Dubovovi konec?)
Tito dva hráči byli, jako jedni z mála, schopni Magnuse porážet. A Duda to dokázal i ve včerejším semifinále.

První partie zápasu Duda-Carlsen skončila remízou. Carlsen bílými v Anglické hře prakticky nic nezískal a Duda nikde nepochybil.
Ve druhé partii měl bílé figury Duda. Hrála se královská indická a Carlsen nestál zrovna nejlépe  :usmev: . První kritická chvilka přišla ve 26.tahu. Carlsenův král se vydal dost odvážně do bitevní vřavy (26. … Ke6??) a i když už na šachovnici moc materiálu nezbývalo, stále ještě mohl přijít „k úrazu“.  Duda však (zatím) nereagoval nejlépe (27.Dc3?).

 

 

Pak však chyboval Duda (39.Vxf5?). Není divu, protože ve složité pozici už neměl na hodinách ani celou minutu. Jenže Carlsen mu to oplatil (41. … Ke6??) a mě napadlo, že s tahem Ke6 nemá Carlsen zrovna šťastnou ruku  :usmev: .

 

 

Hra přešla do věžovky, která byla pro Carlsena hodně špatná. Ale věžovky nejsou jednoduché ani pro velmistry  :usmev:   a hráči se snadno spletou.
Ani mistr světa není bezchybný stroj a po Dudově chybě 74.Vc8 „blundroval“ i Carlsen a tentokrát už Duda nezaváhal a dostal se do vedení.

 

 

Ve třetí partii přišla změna „scény“ a Carlsen zkusil 1.d4. Ale ani v Nimcovičově indické, kterou si Duda zvolil, se Carlsenovi nepovedlo z pozice nic vydolovat a partie opět skončila remízou.
Ve čtvrté partii se opět hrála královská indická a Duda stál po celou partii o něco lépe. Partii rychle ukončila Carlsenova hrubka 31. … Vb8?? , po které přišlo jednoduché pokračování. Výměna věží a dvojí úder na pf7 a ph5.

 

 

Duda tak porazil vysoko Carlsena 3-1 a postoupil do finále.
Málokdy se vidí, aby mistr světa nevyhrál v jeho oblíbené disciplíně ani jednu partii!

 

 

Zápas Mameďarova s Rapportem nebyl nijak nudný a rozhodoval se až v tiebreaku.

Hned v první partii šel do vedení Rapport. V Italské hře postupně přehrával bílými Mameďarova, získal pěšce a vyhrál.

 

 

Další dvě partie skončily po korektním průběhu remízami a Rapport byl blízko postupu.
Jenže ve čtvrté partii měl bílé figury Mameďarov a od začátku partie „tlačil“. Ve střední hře získal pěšce, ale nezdálo se, že by to mělo mít nějaký větší vliv na výsledek partie. Byl to totiž dvojpěšec na královském křídle a i když byly na šachovnici i věže, nestejní střelci slibovali černému (Rapport) v koncovce celkem dobré vyhlídky na udržení partie.
Zvrat v partii přišel v 39.tahu (39. … Sg7), kdy se Rapport rozhodl stáhnout střelce do „bezpečí“ místo aktivní hry. K jeho smůle se ukázalo, že bezpečný úkryt střelce se stal jeho smrtonosnou pastí. Mameďarov jej navždy uvěznil za hradbou svých pěšců, a později černých kamenů, a vítězstvím v partii si vynutil tiebreak.

 

 

V tiebreaku se rozhodlo o postupujícím hned v první partii. Rapport stál sice o něco lépe, ale to v blicce nemusí být rozhodující výhoda. Po chybě (34.Db1?) se dostal do nepříjemné (a špatné  :usmev: ) pozice, v níž ztratil téměř celý zbytek času dumáním nad tím, jak zachránit napadeného jezdce na poli h5 a zároveň pokrýt drtivý úder na poli f2. Řešení nenašel a ani nemohl, protože to prostě nešlo. Po hrubce 35.Vf3?? přišel o figuru i o partii.

 

 

Druhá blesková partie měla jednoznačný průběh. Mameďarov bílými figurami dosáhl vyhrané pozice, ale protože remíza mu zaručovala postup, tak si ji z pozice síly (s kvalitou navíc) vynutil věčným šachováním.
Možná trochu překvapivě, ale naprosto zaslouženě, si tak Mameďarov vybojoval postup do finále.

 

 

Ve finále se tedy utkají Duda s Mameďarovem a pro pořádek připomenu, že finále se hraje na dva minizápasy.

 

Online na chess24.com

 


 

Dějí se věci, které „šachanistický velekněz“ Honza Repák okomentoval slovy:
„Vzestup šachanismu nabírá na obrátkách. Vyznavači korektního šachu už to těžce nesou!“

Jistě si všichni pamatujeme, jak se Carlsen v online turnaji Julius Baer Generation Cup vzdal Niemannovi po 1.d4 Jf6 2.c4 (1-0).
Mohlo by se zdát, že kratší partii už vytvořit nelze, ale lze  :smich: .
Opět v ní figuroval Carlsen, ale tentokrát se vzdal jeho soupeř a k tomu ještě o půltahu dřív než Carlsen s Niemannem.

Na turnaji Titled Tuesday, který se pravidelně hraje o peníze na serveru Chess.com se hrálo:

 

 

Mamedov se vzdal v předposledním kole po 1. … g5  :usmev: a přitom v té době v turnaji vedl.
Co jej k tomu vedlo?
Odmítl úvahy, že by mělo jít o nějakou „pomstu“ Carlsenovi za jeho vzdání s Niemannem. Vysvětlil, že to (tah 1. … g5) považuje za projev neúcty k soupeři.

Rauf Mamedov (volný překlad):
Kdyby takhle hrál třeba Nakamura, tak ok! Ale když něco takového udělá Magnus …
Opakuji, že v úterních turnajích se schází silná sestava, všichni si chtějí zahrát šachy a někteří možná i vydělat peníze.
A pak najednou přijde 1.e4 g5.
Rozhodl jsem se nepokračovat…
Jestli si z nás chce někdo dělat legraci, tak beze mě. Nechci tvrdit, že jsem v právu a tak dále, ale rozhodně se něčeho takového nechci účastnit.

(Zdroj: interview na sport.ru)

Legrační je, že Carlsen, který nastoupil do turnaje až od druhého kola a i tak nakonec skončil na třetím místě, zahajoval všechny partie v turnaji jako bílý tahem 1.g4 a jako černý odpovídal 1. … g5.
Dokonce i na Nakamurovo 1.a3 odpověděl 1. … g5  :smich: .

Mamedov se domnívá, že mistr světa se takovými zahájeními jistí proti případné porážce, aby pak mohl říct, že prohrál kvůli zahájení.
Carlsen sám se kdysi vyjádřil, že „… 1.g4 je mnohem horší než 1.h4…“ , což dává Mamedovi částečně za pravdu  :smich: – 1.h4 by asi nebylo tak „ponižující“.
Jenže Carlsen paradoxně i po takových tazích dokáže své soupeře přehrávat.

Carlsen je takovými bizarnostmi znám a nikoho tím příliš nepřekvapí.
Wesleyho Soa třeba porazil po 1.f3 e5 2.Kf2 d5 nebo proti Radžabovovi zahájil tahem 1.a4  :usmev: . Někteří lidé to mohou považovat za znevažování soupeře, jiní si naopak myslí, že Carlsen se šachem v prvé řadě baví a navíc i v takových situacích ukazuje, že je silnější než ostatní.
Než si stěžovat na „neúctu“ k soupeři, možná by bylo vhodnější s takovým zahájením počítat a naučit se Carlsena za tyhle „opičky“ trestat přímo za šachovnicí, nemyslíte?

Nakonec… Mamedov a jemu podobní mohou být rádi, že nehrají v našich soutěžích  :smich: .
Grobův útok (1.g4), „Krajinův krajní útok“ (1.h4), 1.c3 nebo třeba Halloween gambit (1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Jc3 Jf6 4.Jxe5) nejsou v našich „šachanistických“ končinách ničím výjimečným  :usmev: .

Nelíbí se mi představa, že „musím“ hrát korektně to, na co se soupeř mohl doma v klidu připravit, jen kvůli tomu, že se někdo cítí být uražen.

 

 

 

Loading

3.7 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Magnus Carlsen vyrukoval s „černým Grobem“ a šokovaný soupeř tu partii pohřbil.

Janous

Jen připomenu slavnou partii Karpova s Milesem: https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1068157

David Navara

Magnus ve zmiňovaném turnaji Titled Tuesday neskončil třetí, ale první: Late-Titled-Tuesday-Blitz-October-11-2022 – Live Chess Tournament – Chess.com
Rychlá výhra v předposledním kole proti vedoucímu hráči mu k vítězství pomohla.
Jinak Rauf Mamedov na svém neoficiálním účtu na Lichessu v bulletu opakovaně hrál zahájení jako 1…h5, 2…h4, takže zrovna od něj bych podobnou reakci nečekal.

Homunkulus

Měli to zkombinovat: 1. e4 g5 2. h4!?

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x