Rapid, blesk a omluva

Po pátečním úspěchu Davida Navary na ME v bleskovém šachu v Katovicích pokračovalo mistrovství turnajem v rapid šachu. V sobotu se hrálo šest kol z jedenácti.
V Praze se konalo MČR v bleskovém šachu jednotlivců, hrály se dva turnaje: open turnaj a turnaj žen. (Aktualizováno o fotografie vítězů od Vladimíra Jagra).
Na závěr omluva Robertu Cvekovi a čtenářům jednoho serveru.

 

Mistrovství Evropy v bleskovém šachu se stalo kořistí Davida Navary a po prvním dnu mistrovství v rapid šachu to vypadá pro Davida nadějně i v této disciplíně.

David je v rapid turnaji nasazenou jedničkou, takže jeho výsledek, šest bodů ze šesti partií, je očekávaný  :usmev: .
V prvním kole David porazil sestru (?) známé polské hráčky , Agatu Dwilewicz. Ve druhém kole David dostal Ivana Sidletského z Ukrajiny a teprve od třetího kola začíná síla jeho soupeřů stoupat.

Ve třetím kole si David poradil černými figurami se slovinským FM Peterem Kokolem, v kole čtvrtém dal Davidovi bod polský GM Oskar Wieczorek. V pátém kole David zvítězil černými se Španělem Alvarem Alonsem Rosellem a v šestém kole už losovací program přitvrdil.

Dvojice David Navara – Mateusz Bartel se dobře zná z naší Extraligy. Oba hráči hrají za 1. Novoborský ŠK.
Jejich partie přešla přes mírnou výhodu bílého v zahájení a následně přes malou výhodu černého ve střední hře do věžové koncovky, v níž měl bílý pěšce navíc.
Jenže to byl krajní pěšec a věž slabší strany stála za ním, tedy dobře, a oba aktéři v partii potvrdili to, co sám David Navara psal i na těchto stránkách: tahle věžovka není jednoduchá ani pro hráče extratřídy  :usmev: .
Poté, co černý pustil bílého krále na pomoc postouplému pěšci, se zdálo, že konec černého je neodvratný. Ale když hrajete na vteřinách, „nic není nemožné“, jak říkají v Toyotě  :usmev: .
Chyba bílého (53.Va8+ ) není na první pohled patrná, ale pak už se vše točí kolem vzdálenosti bílého krále od královského křídla.
Je jasné, že černý bude muset odevzdat věž za a-pěšce a pak už záleží jen na tom, jestli stihne bílý král „přikvačit“ včas na pomoc své věži v boji proti spojeným černým pěšcům.
Spoiler  :usmev: : z pole a7 by to nestihl (viz varianta po 65. Kb6).
Doma se to s dostatkem času dobře počítá i bez počítače, ale u partie, když máte na hodinách jen pár vteřin, je to něco úplně jiného.
Mateusz nakonec chyboval a David tak má po šestém kole 6 ze 6.  :potlesk:

 

 

Koncovka je „umělecky“ (dramatický záběr na Mateuszovu ruku s figurkou) ztvárněna i na videu z online přenosu na Youtube v polském jazyce od Kacpera Poloka a Antoniho Szustakowského.
Závěr partie je klasický  :usmev: .
Zatímco David soupeři vysvětluje, co a jak se mohlo nebo mělo stát, soupeř si ani nestačí uvědomit, že za něj David postaví figury do základního postavení  :smich: .

 

 

Web turnaje
Propozice (s cenovým fondem)
Harmonogram
Online na chess24.com
Výsledky na chessmanager


 

V Praze se v Kongresovém centru konalo v sobotu 17. 12. Mistrovství ČR v bleskovém šachu.

Z původně přihlášených 370 hráčů a hráček několik nedorazilo, ale i tak se na startu prezentovala pěkná řádka vynikajících hráčů a hráček.

V open (=mužském) turnaji hrálo 260 hráčů, z toho třináct GM, z nichž čtyři patří do první desítky nejlepších českých hráčů.
Při neúčasti mistra Evropy Davida Navary byli favority tři hráči, kteří hrají šachy ve zkráceném tempu více než dobře: Peter Michalík,Vojtěch Plát a česká „dvojka“ Thai Dai Van Nguyen.
Samozřejmě nešlo podceňovat ani ostatní hráče, ale přece jen tři výše jmenovaní GM byli v mých očích o něco výše.

Trochu záhadou mi byl systém hry v obou turnajích. Zatímco muži hráli na patnáct kol, ženy absolvovaly jen třináct kol. Těžko říct, jaké pro to byly důvody. Proč nehrály ženy třeba na čtrnáct kol???  :usmev:

V každém případě podmínky obou turnajů byly účastníkům a účastnicím známy předem a nikdo si nestěžoval, takže není co řešit, jen mě to překvapilo.

Mezi muži hrál velmi dobře Vojta Plát. Z patnácti kol desetkrát vyhrál a pětkrát remizoval, přičemž porazil své potenciální konkurenty Michalíka, Lázničku i Nguyena. Vojta neokusil ani jednou hořkost porážky, uhrál 12.5 bodu a po zásluze se stal mistrem ČR pro rok 2022 v bleskovém šachu.

O půl bodu méně uhrál Thai Dai Van Nguyen. O jeho druhém místě rozhodla právě prohra v partii s Vojtou Plátem v desátém kole.

Samostatné třetí místo si vybojoval IM Vojtěch Zwardoń. Vojta hraje blicky a rapidy rád a dosáhl v nich nejednoho úspěchu. Tentokrát sice remizoval jak s Plátem, tak s Nguyenem, porazil Lázničku (tento měsíc už podruhé  :usmev: ), ale prohrál s Roubalíkem a Gnojkem. Jedenáct a půl bodu však na samostatné třetí místo bohatě stačilo.

 

Vítězové MČR.
Autor: Vladimír Jagr

 

Výsledky na chess-results.

 

V ženském mistrovství byla nasazenou jedničkou Anna Lhotská, ale budu upřímný. Už když se Anička stala jedničkou na žebříčku českých žen, tušil jsem (a asi jsem nebyl sám  :usmev: ), že to nebude nadlouho.
Anna hraje zajímavé a divácky atraktivní šachy, ale k tomu, aby se stala „stálicí“, jí zatím ještě něco chybí.
Za favoritky ženského turnaje jsem tak považoval zkušené hráčky: Julii Movsesian, Karolínu Pilsovou, Terezu Rodshtein, Kristýnu Novosadovou, Natašu Richterovou, Kristýnu Petrovou a Olgu Sikorovou.

Ukázalo se, že jsem se moc nespletl, ale některé z mých „favoritek“ vyhořely  :usmev: .

Ve třináctikolovém turnaji si zcela suverénně počínala Julia Movsesian, která povolila soupeřkám jen tři remízy. Remizovala s Natašou Richterovou, Eliškou Richtrovou a Martinou Marečkovou, což ji stačilo na samostatné první místo a zisk titulu mistryně ČR v bleskovém šachu pro rok 2022.

Nataša Richterová odehrála velmi dobrý turnaj a zaslouženě obsadila druhé místo. Mrzet ji může jen porážka s Terezou Rodshtein, která skončila na třetím místě.

 

Trojice nejlepších žen.
Autor: Vladimír Jagr

 

Terka prohrála dvakrát. Ve třetím kole s Olenou Žemličkovou a v osmém kole s Julií Movsesian. Remizovala s Kristýnou Novosadovou a Martinou Marečkovou, která skončila na čtvrtém místě.

Dobře zahrála i Eliška Richtrová ( 5. místo) a možná překvapivě se do první desítky dostaly i Olena Žemličková a Adéla Třasáková, které podle ratingu patřily až do druhé desítky.

My jsme poctivě fandili Kamile Steinové  :usmev: a řečeno stranickým slangem sedmdesátých let:
naši důvěru v ní vloženou nezklamala.  :smich:
Kamča uhrála skoro padesát procent bodů, tedy šest, a jako 31. nasazená skončila o pár příček výše (29. místo). Mohlo by se zdát, že to není nic moc, ale stejný počet bodů uhrála třeba i nasazená jednička Anna Lhotská.
Pravda, obě dvě dívky se na šestibodový (ne)úspěch budou dívat asi jinak  :usmev: .

Výsledky na chess-results.

Odkaz na článek o MČR na webu ŠSČR.


 

Původně jsem chtěl vydat článek o MČR až v neděli dopoledne, protože mám přislíbeny skvělé (jak jinak) fotografie Vladimíra Jagra, ale uvědomil jsem si, že by to bylo nefér.

Mám komplikovanou povahu, ale některé věci jsou u mě neměnné.
Rád pracuji v noci. Je klid, nikdo a nic mě neruší a když si nasadím sluchátka, nerozhodí mě vůbec nic.

Má to tedy své nesporné výhody. Nejen pro mě, ale i pro naše čtenáře, kteří si už ráno mohou přečíst, co jsem „vyplodil“.
Bohužel, každé plus má i své mínus.
Ke čtenářům jiných serverů se informace z našeho webu kvůli mé „noční“ práci dostávají až se zpožděním.

Tímto se omlouvám nejen čtenářům nss.cz , ale i Robertu Cvekovi za to, že musejí čekat na mé příspěvky až do rána  :smutek: .
Vím, že když člověk dělá pro šachy úplně nejvíc, nemá čas na nějaké vypisování odkazů, takže si „nějak“ pomůže, ale já to dřív fakt nestíhám  :usmev: .
Moc mě to mrzí, ale lepší už nebudu. Holt neumím pro šachy dělat „úplně nejvíc“…
(Tip: pokud nechcete čekat na kopírovaný obsah, zkuste se podívat nejdříve přímo na originál.)

Doufám, že tato omluva postačí a výše jmenovaní nám zachovají přízeň i nadále.  :usmev:

 

Stejný obrázek, ale jak vidno, v mém popisu obrázku chybí tečka. Naštěstí je Robert všímavý a „opravil“ to.  Jen malá technická poznámka: za čárkou se píše malé písmeno 🙂 . Bohužel zůstaly mé oblíbené závorky, za které mě vždy „drbe“ Honza Jílek 😀 .Vlevo screenshot z našeho webu, vpravo dva screenshoty z jiného webu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
12 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Asi nepřekvapí, že jsem si při čtení vzpomněl na Sci-fi povídku „A kdo od koho opisuje?“. Samozřejmě gratulace za skvělý výsledek v Polsku, David Navara opět ukázal, že je naše jednička a hráč světové extratřídy.

Adam

Vďaka za tip, prečítal som si, ako sa patrí, čiernu kópiu z internetu.
Je to hrozné, nielenže im nekalá nekonkurencia, zamaskovaná za podvodníkov s kryptomenami, ukradne youtube účet, teraz ešte aj škodí narúšaním časopriestoru.

Adam

Petr Koutný vás obvinil, že naopak kopírujete vy ich:

Petr Koutný
Nemůžeme za to, že nás kopírujou….
+1 /-0 | 18.12.2022 15:12

Nejako sa mi to z časového hľadiska nezdá.

Jan Jílek

Pokud bychom kopírovali my, tak přece nedává smysl, že by tady zůstala „údajná kopie “ a dodatečně se upravil článek jinde   :valim-se-smichy: 

alanhelis

…..zajímavé ? …..teď v 8.kole už David Navara roušku neměl ( remis ) ….čiš v sedmém kole ji ,,měl,, ….tak nevím ? …jak tomu mám rozumět …. 🙁 ….

Jan Jílek

David je nachlazený, v přímém přenosu bylo vidět, jak vytahuje kapesník. Jeho zarudlý nos je vidět i na fotografii od našeho zvláštního zpravodaje Michala Novotného přímo z Katovic  :usmev:

alanhelis

…..děkuju ….Michal Novotný je správný borec….jednou jsem s ním hrál v hodince s Mistrem….taky dobrej komentátor….

Jan Jílek

Předně chci pogratulovat Vojtovi Plátovi a Julii Movsesian k vítězství na MČR  :potlesk:   :prvni:   :pohar: 
K omluvě řeknu jen, že mě dost nemile překvapilo, že podobné „pracovní zkratky“ jsou použity i u článku, pod kterým je podepsán Robert Cvek   :smutek: 

alanhelis

…..hezky jsem si početl ….děkuju …..a té Kamči , to moc nevyšlo ….no tak příště to bude uš znatelný pokrok …..si myslím …jj…..

Martin Petr

Hlásím, že vedu! Citát, který jsem na chess.cz vložil do článku s úmrtím pana Gonsiora do osobní vzpomínky, se na nss dostal dokonce do perexu 🙂 Zbytek mého textu sice zmizel, zdroj nic, což nepřekvapilo, ten perex ale tentokrát jo …

12
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x