Superliga

Osm klubů spojilo své síly, aby vytvořily novou ligu. Ne ledajakou ligu, ale Superligu. Vlastně je to velmi nepřesná informace, správně by mělo být napsáno, že osm klubů vytvořilo společnost s ručením omezeným a tato společnost „provozuje“ a řídí Superligu.

 

Nestalo se to u nás, ale v Polsku, a nejde o klasické šachy, ale o rapid šachy  :usmev: .

Votum SA Polonia Wrocław, KSz Dwie Wieże Equity Advisors Kraków, Wasko Hetman GKS Katowice, KS Gwiazda Bydgoszcz, KSz Wieża POMOT Pęgów, Akademia Szachowa Gliwice, KSz. Stilon Gorzów Wielkopolski a Wielkopolski Klub Szachowy, to je osmička klubů, které založily společnost („es-er-óčko“) s názvem Superliga w Szachach Szybkich Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością.

Do čela společnosti byl zvolen Bartek Heberla, kterého dobře známe i z naší Extraligy (loni Moravská Slavia Brno). Pak už stačilo několik „maličkostí“ : sehnat sponzory, sepsat propozice a dát lize nějaký řád, tj. stanovit místa a termíny jednotlivých kol, a začít hrát.

Slovo sponzor se u nás velmi často skloňuje v různých pádech, nejčastěji ve čtvrtém pádu množného čísla v souvislosti s větou: Nemáme sponzory.
V Polsku sponzory mají a mají také šachové mecenáše(=dárce). Hlavními partnery Superligy v rapid šachu jsou Narodowy Bank Polski (banka) a firma Mokate, patronát nad soutěží převzal Polský šachový svaz.

Kladete si otázku, jak u našich sousedů shánějí sponzory?
Můžeme jen spekulovat  :smich: , jak velkou roli hraje při „komunikaci“ se sponzory a dárci ministr bez portfeje (PiS) Łukasz Schreiber, šachista (rating 2065) a žákovský mistr Polska do 10 let z roku 1997. Mimochodem, také bratr pana ministra Kamil Schreiber je šachistou (rating 1947) a ředitelem komerční banky s názvem Bank Pocztowy (Poštovní banka).
Tím chci říct jen tolik, že když máte takové „zastání tam nahoře“, nemusí být tak těžké sehnat peníze na cenový fond turnaje a jeho zajištění, což činí v případě Superligy 300 000,- zlotých. Bez kontaktů by to určitě nebylo nijak jednoduché.
A to je přesně to, co myslím, když říkám, že bychom se u nás měli zaměřit nejen na výchovu hráčů, ale i na „výchovu“ sponzorů a mecenášů.

Zpět k samotné soutěži.
Následující informace jsou posbírány z různých webů na polském internetu, protože ač je celá soutěž pořádána na vysoké úrovni, přece jen se vloudila „chybička“  :usmev: , nemohu najít propozice Superligy. Na všech možných webech, se odkazují na to, že „Regulamin“ (propozice) je na webu Superligy a na webu s výsledky soutěží chessarbiter.com . Není, na webu Superligy je sice odkaz na Regulamin, ale nevede nikam.

Hrají čtyřčlenné týmy s povinnou ženskou šachovnicí. Osm týmů se v čtyřech „sjezdech“ utká každý s každým dvoukolově (14 kol) a ve finále si to rozdají vyřazovacím systémem na závěrečném sjezdu v Bydgoszczi.
Tedy předpokládám, že bude hrát všech osm týmů a dvojice budou nalosovány podle pořadí v tabulce po odehrání čtrnácti kol (anebo postoupí jen první čtyři?). * viz komentář Vojty Pláta

Vítěz Superligy vezme 45 000 zlotých, druhý tým obdrží 30 000 zlotých, třetí 15 000 zlotých a čtvrtý tým si odveze 10 000 zlotých.

Tempo hry je deset minut plus pět sekund za tah a skončí-li zápas nerozhodně, přichází na řadu armageddon.
Teď pozor, protože tenhle armageddon tak trochu připomíná penaltový rozstřel při fotbalu.
Z týmů, jejichž zápas skončil remízou, je vybrán hráč na „penaltu“  :usmev: , tedy na armageddon. Barvu figur si zvolí hráč z týmu s nižším průměrným ratingem a pak už je vše, jak jsme zvyklí. Bílý má pět minut a povinnost vyhrát, černý čtyři minuty a stačí mu remíza k výhře celého zápasu.

V soutěži je odehráno deset kol, hrálo se ve Wroclawi, Katowicích a tento týden v Krakowě. Zbývají odehrát poslední čtyři kola v Poznani (16. 10.) a pak už jen finále v Bydgoszczi (2. 12.).

Na soupiskách polských týmů je i pět českých hráčů, z nichž tři zasáhli do bojů na šachovnicích. Štěpán Žilka a Peter Michalík (oba KSz Wieża POMOT Pęgów) si zatím nezahráli.

Vojtěch Zwardoń (KSz Dwie Wieże Equity Advisors Kraków) hrál v prvních třech kole ve Wroclawi a se třemi GM uhrál jeden bod (dvě remízy).

Vojta Plát se zúčastnil prvního sjezdu ve Wroclavi, kde uhrál dva body ze tří partií, a teď v Krakowě třikrát zvítězil, celkem tedy přispěl na konto svého týmu KSz Wieża POMOT Pęgów pěti body.

 

Vojta Plát čelí černými figurami Bartoszovi Soćkovi, screenshot z online vysílání na YT kanálu Superliga Rapid

 

Za tým Wasko Hetman GKS Katowice nastoupil tento týden i David Navara a přispěl svým kolegům 2.5 body.
V devátém kole David porazil Jerguše Pecháče, ale Davidovy Katowice v zápase s Krakowem jen remizovaly a následoval rozstřel.

 

Pecháč-Navara, screenshot z online vysílání na YT kanálu Superliga Rapid

Na rozstřel byli vybráni Jerguš Pecháč (Krakow) a David Navara(Katowice).
Hrála se Anglická a David vymyslel kombinaci (10. … Sxf2) s hrozbou matu na f2 a napadením věže na a1.
Obvykle stojí na poli c2 pěšec, ale v partii si tam Jerguš postavil jezdce… zbytek bych už asi ani nemusel psát.
Pěkná „šachanistická“ kombinace  :usmev:   a Katowice prohrály.

 

Zrození šachanistické kombinace 🙂 . Screenshot z online vysílání na YT kanálu Superliga Rapid

 

 

 

Pořadí po desátém kole:

 

 

Odkazy:

Web Superligy
Výsledky a tabulky na chessarbiter.com
Online přenos na lichess.org
Komentované přenosy na Youtube kanálu Superligy

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jacek

Ahoj 🙂
Doufám, že vláda PIS a kradení našich peněz brzy skončí 🙁
Pro PZSzach není problém pořádat velké akce, když máte k dispozici obrovské peníze od státu, ne od soukromých sponzorů.
 
 
 

Vojta Plát

No, s tou jejich Narodowou bankou to taky není úplně v pořádku, aspoň teda co mi bylo řečeno…

Vojta Plát

Jinak je dobře, že David přispěl do fondu šachanistů svým skvostem. Jo a samozřejmě to myslím v dobrém. ??

Vojta Plát

Cenový fond není 300 tisíc, ale jen 100 tisíc, viz pak ty ceny. Dále tam máš někde Auperliga místo Superliga.
Luboši, už „koutnovatíš“ ?
Co se týče mě, tak při prvním sjezdu jsem přispěl ještě bodem v rozstřelu s Harikrishnou, takže mám vlastně 6/7. Jinak postupují první čtyři týmy do velkého finále, které se hraje v prosinci v Bydgoszczi. První tři týmy už postupují skoro jistě, ale o čtvrté postupové místo bude ještě zajímavý boj, kdy i sedmý Krakow má šance. Snad jsem na nic nezapomněl ?
 
 

Jan Jílek

Auperliga byla ve větě „Není, na webu Auperligy je sice odkaz na Regulamin, ale nevede nikam.“
 
Před chvilkou jsem to opravil  :mrknuti:

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x