Nejméně pět

V úterý 25. července se hrálo ve švýcarském Bielu už šesté kolo „Velmistrovského triatlonu“, který je součástí turnaje Biel International Chess Festival.
David Navara na turnaj přijel s formou jako hrom a nezklamal ani v předposledním kole.

 

V souboji o poslední příčky se nic zvláštního nedělo.
Bogdan Daniel Deac měl bílé figury s Arjunem Erigaisim a oba tahali svižně. Partie skončila celkem pohodovou remízou a jediný okamžik, který mě donutil hlouběji se zamyslet nad pozicí, nastal ve 25. tahu, kdy černý (Erigaisi) „nastavil“ kvalitu.
Vzít se asi dala (já bych to vzal  :smich: ), ale byl by to černý, kdo by měl mírnou převahu.

 

 

 

Quang Liem Le se mohl ještě víc přiblížit vítězství v turnaji. Přiblížit, nic víc.
K tomu by však potřeboval vyhrát s Julesem Moussardem, což se mu nepovedlo, byť měl k zisku výraznější výhody celkem blízko.
Po zahájení dostal dobrou pozici, pak získal pěšce, ale Moussard se dobře bránil. Převahu pěšce udržel bílý až do konce partie, ale bylo mu to „houby platné“  :usmev: , protože jak víme, „všechny věžovky jsou remis“.
Pokud mohl hrát Le někde lépe, tak možná ve 47. tahu. Po 47. Vc3 se rozehrávají černé figury a pak už je těžké pěšce navíc uplatnit.

 

 

Vincent Keymer měl bílé figury s Bassemem Aminem a partie probíhala skoro přesně tak, jak jsem předpokládal  :usmev: .
Keymer hrál na výhru.
Zahájil tahem 1. d4 a zdálo se, že se bude hrát nějaká Gruenfeldova nebo Královská indická, ale nakonec z toho byla nějaká „Pircka“ , což mi připomíná starou historku z mého šachového mládí, kdy jsem pravidelně prohrával s jedním klubovým kolegou ve Francouzské.

Jednou jsem ale zahájil tahem 1. Jc3. Přišlo 1. … g6 2. Jf3 d6 3. e4 a pak jsme se potkali na cigaretě.
„Co to je za zahájení, to Jc3?“
„Normálka, to může přejít do čehokoli.“
„To mě napadlo a uvažoval jsem, že si dám 1. … e6, ale pak jsem radši zahrál g6, to je takové pružné. “
“ Odkdy hraješ Pircku?“
„Já hraju Pircku?! Já nehraju Pircku!“
„Hraješ. Teď je to regulérní Pircka.“
„Ne, ne! Pircku jsem nikdy nehrál, Pircku vůbec neumím!“
A bylo vymalováno. Do té doby mě vždycky „mastil“ ve Francouzské, ale pak začal přemýšlet, jak se ta Pircka vlastně hraje a než to vymyslel, stál na prohru  :usmev: .

Tím chci říct jen tolik, že mi připadalo, že Amin vůbec neví, jak podobné pozice (=zahájení) hrát. To byla partie „na jednu branku“ a Keymer zaslouženě zvítězil.

 

 

David Navara měl černé figury s Yangyi Yuem a přiznám se, že mnohem větší obavy jsem měl z partie pátého kola s Keymerem než z partie s Yuem.
Kdyby měl Yu ještě nějakou reálnou šanci na vítězství v turnaji, možná by hrál jinak, ale jeho šance byly hodně nízké a pak také, David není z těch, kteří by se snadno poráželi.
Davidův repertoár za černé není žádným tajemstvím. Hraje 1. … c5. 1. … e5 nebo 1. … c6. Řeč je o partiích v klasickém šachu na nejvyšší úrovni  :usmev: .

S Yuem David zvolil 1. … e5 a jeho soupeř trochu překvapil, když nehrál ani Španělskou hru, ani Skotskou, což běžně hrává, ale zvolil si hru čtyř jezdců.
Celkem příjemné překvapení, řekl bych, protože v Rubinsteinově variantě tohoto zahájení (a také v jiných) má černý celkem lehkou cestu k vyrovnání.
Stalo se. Černý vyrovnal hru, vyměnily se dámy a věže, rovný materiál a remíza.
Remízu David potřeboval jako sůl  :usmev: , protože má jistotu, že „vezme“ minimálně 5 000 švýcarských franků.
Jistě, výhra by byla mnohem lepší, ale hrajte na výhru černými….

 

 

Remíza znamená, že David Navara už nemůže skončit hůře než na třetím místě. Může však skončit ještě lépe a dokonce má i šanci na výhru celého turnaje.
K tomu by mu stačila „maličkost“ : musel by dnes vyhrát bílými v partii s Leem, čímž by jej přeskočil a skončil minimálně druhý. Kdyby David vyhrál a Keymer remizoval s Erigaisim, stal by se náš hráč vítězem turnaje, protože by přeskočil Lea, bodově dohonil Keymera a lepší výsledek ve Fischerově šachu by Davida poslal na první místo v tabulce.

Moje predikce pro poslední kolo?

Keymer černými s Erigaisim nevyhraje a spíše věřím tomu, že Vincent přepne strunu a prohraje. Erigaisi by jednou měl vyhrát a v případě výhry má ještě solidní šanci na páté místo a získat tak o 1 000 švýcarských franků víc   :usmev: .

David Navara má i v případě prohry jisté nejméně třetí místo a 5 000 švýcarských franků. Pokud s Leem vyhraje, skončí nejhůře druhý a připíše si na své konto nejméně 7 500 franků.
Kdyby Keymer nevyhrál, pak David v případě své výhry zisk zdvojnásobí a vezme 10 000 franků.

Počítat jistě umí i Quang Liem Le a ví, že v případě remízy nemůže skončit hůř než na druhém místě ( 7 500 CHF), ale když Keymer prohraje, Le by ho pak přeskočil. V případě Leovy výhry Keymerovi na první místo nestačí remíza, ale  bude muset s Erigaisim vyhrát.

Být to v sázkové kanceláři, vypadal by můj tip následovně  :usmev: :
Navara – Le, 1 nebo X (dvojtip 10)
Erigaisi – Keymer, 1

David má bílé figury a vyplatí se mu hrát vabank, věřím, že to zvládne. A když ne. nic strašného se nestane  :smich: , i tak podal skvělý výkon.

Karty jsou rozdány, uvidíme, jak vše dopadne.

 

 

 

Výsledky a los posledního kola:

 

Průběžné pořadí „Velmistrovského triatlonu“ po turnajích v rapidu, bleskovém šachu a šesti kolech klasického šachu (staženo z webu pořadatele):

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 14:00)

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x