Na skok

Na skok do Asie a do blízké budoucnosti 🙂 . V čínském Hangzhou probíhají 19. Asijské hry, jejichž součástí jsou i šachové soutěže. V blízké budoucnosti, tedy už v měsíci říjnu se můžeme těšit na jeden superturnaj, jehož se zúčastní i čeští hráči.

 

Už několikrát jsem tu psal, že Evropané začínají být podobně „sebestřední“ jako Američané  :usmev: . Co v Evropě neznáme, to pro nás neexistuje. Pak jsme velmi často překvapeni, že neznámí hráči z Asie, Afriky či odjinud „válcují“ evropské špičky, nebo že asijské firmy ovládají evropské trhy.

19. Asijské hry jsou podobnou akcí, jako byly nedávné Evropské hry konané v Polsku. Několik druhů sportů, v nichž se utkávají sportovci z daného kontinentu, a mezi nimi i šachy.

V Hangzhou se hrály a hrají čtyři šachové soutěže. Individuální turnaj mužů, individuální turnaj žen a turnaje mužských a ženských družstev. Propozice v čínském jazyce jsem zatím nepřeložil, ale z průběhu partií usuzuji, že individuální soutěže se hrály švýcarským systémem na devět kol rapid tempem 25+10.

Stejným systémem se hrají i právě probíhající turnaje družstev.

Asi nikoho nepřekvapí, že v turnajích jednotlivců i turnajích družstev najdeme řadu zvučných jmen. Namátkou, Praggnanadhaa (jen soutěž družstev), Abdusattorov, Hou Jifan, Vidit a další.

V turnaji mužů se stal vítězem Yi Wei, na druhém místě skončil Nodirbek Abdusattorov a třetí místo si vybojoval Javochir Sindarov. Umístění všech účastníků najdete pod tímto odkazem.

Turnaj žen vyhrála čínská hráčka Jiner Zhu, druhé místo obsadila poněkud překvapivě Umida Omonova z Uzbekistánu a třetí byla Yifan Hou.
Konečné pořadí turnaje žen naleznete ZDE.

Výsledkové stránky sice nejsou pro šachisty, uvyklé na tabulky z chess-results nebo z jiných serverů, nějak extra přehledné, ale vypovídací hodnotu mají  :usmev: (nasazení atp. hledejte na stránce reportů).
Zajímavostí je, že u všech hráčů si můžete rozkliknout (klik na jméno) jejich „bio“ . Ne všichni o sobě něco uvedli, ale ti známější většinou uvádějí, v kolika letech začali hrát šachy, jakými jazyky mluví, kdo byl a je jejich vzorem, trenérem a podobně.
České fanoušky by mohlo potěšit, že u Vidita je jako jeho mateřský klub uveden novoborský šachový klub (doslova: Novy Bor Chess Club [Czech Republic] ).

Odkazy:

Web 19. Asijských her
Partie na lichess.org


 

Pomineme-li zápasy o titul mistra světa, pak se ve dnech 25. října až 5. listopadu uskuteční nejsilnější turnaj letošního roku.

Ostrov Man (Isle of Man) přivítá v oněch dnech 114 účastníků open turnaje a 50 účastnic ženského turnaje. Ti všichni budou bojovat nejen o velké finanční ceny, ale také o dvě postupová místa do turnaje kandidátů, resp. turnaje kandidátek.

25. října začínají na ostrově Man FIDE Grand Swiss a FIDE Women’s Grand Swiss.
Fabiano Caruana je nasazenou jedničkou v open turnaji, podle ratingu je těsně za ním další americký hráč, Hikaru Nakamura. Chybět tentokrát nebude ani Alireza Firúzdža (Firouzja) a v akci uvidíme celou řadu světových hráčů, včetně Rusů a Rusek startujících pod vlajkou FIDE.

V open turnaji hraje 107 velmistrů s ratingem minimálně 2500 (poslední GM Krasenkow má rating 2531), ale šanci dostalo i pět mladých mezinárodních mistrů. Stačí se podívat na jejich jména a data narození, ihned pochopíte, proč je organizátoři přizvali  :usmev: . A mimochodem, nejsou to úplně neznámá jména, Samunenkov, Gurel nebo Royal jsou známi i u nás.
Startovní listinu uzavírají dva domácí hráči. Li Wu a Dietmar Kolbus asi nebudou bojovat o nejvyšší příčky, ale alespoň mají příležitost zahrát si se světovými hráči  :usmev: .

Z České republiky se turnaje zúčastní dva hráči. Asi je zbytečné psát, o koho jde  :usmev: .
David Navara je podle aktuálního ratingu uvedeného ve startovní listině (2688) nasazen jako číslo 32, Thai Dai Van Nguyen (2606) je 91. nasazený.

Našim hráčům budeme držet palce a také je budeme bedlivě sledovat  :usmev: . Bylo by hezké, kdyby se jednomu z nich povedlo turnaj vyhrát, ale uvažujeme-li realisticky, pak velkým úspěchem bude umístění v první desítce.

Ale kdo ví, šachy jsou sport a David i Van mají na to, aby se umístili hodně dobře.
V takovém turnaji je však třeba mít kromě šachových dovedností i velkou porci štěstí, tak snad by se Štěstěna letos mohla věnovat především našim hráčům  :usmev: .

Startovní listina na chess-results


 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Nemůžu si pomoct, ale česká transkripce „Chang-čou“ se mi čte lépe  :usmev:

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x