Už dnes!

Dnes začíná Evropský klubový pohár. Dohrává se I. polská liga, v níž také nastupují hráči pod hlavičkou CZE. Finišuje i MS juniorů v Mexiku.

 

V albánském Durrës dnes začíná sedmikolový Evropský klubový pohár, jehož oficiální název zní 38th European Chess Club Cup Open.

Přesněji, hrají se dva turnaje: open a ženský turnaj. Tentokrát je na místě pojmenování „open“, protože některé kluby mají na svých soupiskách i ženy.
Pokud vám nic neříká místo konání Durrës, vězte, že jste o něm už téměř jistě někdy slyšeli. V češtině je toto přístavní město na břehu Jaderského moře nazýváno Drač a až do roku 1920 bylo hlavním městem Albánie.

Do open turnaje je přihlášeno 84 týmů, v turnaji žen nastoupí 26 družstev. Své zástupce má Česká republika nejen v open turnaji. Na poli organizačním zastupuje ČR Petr Pisk, který je ředitelem Evropského klubového poháru.

V open turnaji se družstvo skládá ze šesti hráčů a dvou náhradníků, v turnaji žen hrají čtyřčlenné týmy s jednou náhradnicí.
Každá federace, v níž se hraje mistrovská soutěž družstev, mohla přihlásit až pět týmů. Pokud se v některé zemi taková soutěž nehraje, mohly se přihlásit „jen“ čtyři týmy. Všichni hráči na soupiskách v open turnaji museli být v předcházející sezóně členy klubu, za nějž v turnaji nastupují. Tempo hry v obou turnajích hraných švýcarským systémem je stejné jako v našich soutěžích družstev, 90 minut na 40 tahů, pak půl hodiny na dohrání, to vše s přídavkem 30 sekund už od prvního tahu.
O co se hraje?
O čest a o peníze  :usmev: . Cenový fond je celkem bohatý.

Z výše uvedeného vyplývá, že v turnaji žen nemáme žádný tým a budeme se muset spokojit s fanděním týmu 1. Novoborský šachový klub, který je v soutěži uveden pod prostým názvem „Novy Bor“ .

Kapitánem Nového Boru je Petr Boleslav a k dispozici má následující osmičku hráčů (screenshot z chess-results):

 

 

Tak jako každý rok i letos bude patřit Nový Bor k favoritům turnaje. Tři čeští reprezentanti jsou posílení o zahraniční hráče a Nový Bor by se měl(?) dostat na „bednu“.
Český tým má sice ratingově silnou sestavu (průměr první šestky 2667), ale nikoli nejsilnější. Nejsilnější není ani norský Offerspill Sjakklubb (2650) s Magnusem Carlsenem na první desce. Norové jsou až čtvrtí nasazení. Před nimi je kromě Nového Boru ještě francouzský Asnieres – Le Grand Echiquier s průměrným ratingem 2657 (MVL, Martirosyan, Moussard, Oparin, Movsesian atd.) a  rumunský supertým s názvem SuperChess (2711 !). Za  tento tým hrají hvězdy jako Rapport, Anand, Deac, Jorden Van Foreest, Fedosejev, Ševčenko a jako náhradníci (!) Nisipeanu a Lupulescu.
Pro pořádek dodám, že za slovenský tým SK Javes Modra startují dva hráči z české federace: Peter Michalík a Tomáš Kraus.

V turnaji žen je jednoznačným favoritem monacký tým Monte Carlo. Dvě sestry Muzyčukovy, Sara Khademalsharieh, Pia Cramling a Elisabeth Paehtz se pod vedením Almiry Skipčenko pokusí vybojovat první místo. Průměrný rating tohoto ženského týmu je na ženskou soutěž úctyhodný a má hodnotu 2497.

Na paty jim však budou šlapat i další týmy. Ženský Superchess (2452) s Nino Batsiashvili, Dinarou Wagner a dalšími hvězdami také nebude bez šance.

Kola začínají vždy v 15:00, online přenosy o 15 minut později (15:15).

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Komentovaný on-line přenos (anglicky) na YouTube ECU


 

Dnes končí v polské Lebě polská I. liga.

Zajímavostí je systém hry. Hraje se totiž švýcarským systémem.
Nezajímavé není ani to, že v letošním ročníku hraje v této soutěži minimum cizinců.
Dva Dánové, jedna Maďarka, jedna „Angličanka“ (Katarzyna Toma), jeden „Welšan“ (Grzegorz Toczek) a dva Češi. Vlastně dva hráči s federací CZE  :usmev: , protože Piotr Piesik není „echt“ Čech  :smich: . Piotr nastupuje společně s Petrem Gnojkem za tým SEMPAI UKS HETMAN Częstochowa, který je před posledním kolem na 12. místě tabulky.
Do Ekstraligy mají namířeno týmy Biały Król Wisznia Mała a KS Gwiazda – Politechnika Bydgoska. Obě družstva mají dvoubodový náskok, ale ještě musí své postavení potvrdit v posledním kole.

Výsledky na chessarbiter
Online na lichess.org


 

Ještě, nebo „už jen“  :usmev: , dvě kola zbývají do konce Mistrovství světa juniorů v Mexiku.
Opět si dovolím upozornit na článek vedoucího výpravy Přemysla Hrbka na webu ŠSČR.

Nepolezu mu „do zelí“ a jen konstatuji, že náš hráč Štěpán Hrbek má po devíti kolech na svém kontě pět bodů a dvě kola před koncem je na 49. místě tabulky. O moc lépe si nevedou ani slovenští „chalani“ . Také u nich to nevypadá na medaili…
Podstatně úspěšnější jsou slovenské hráčky.
Ema Walter je se šesti body na dvanáctém místě a s velkou dávkou štěstí by se mohla umístit velmi dobře (na medaili ale asi nedosáhne), Jana Šošovičková má pět bodů a je na 25. místě.

Odkazy:

Web mistrovství
Výsledky na chess-results
Fotogalerie na Flickru
Článek „Mistrovství světa juniorů po 5. kole“ na webu ŠSČR
Článek „Volný den a 6. kolo na MS juniorů!“ na webu ŠSČR
Článek „Česko-slovenská výprava na MS juniorů!
Online na lichess.org

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Modre vypadl Roshka a oslovili mě, zda nechci přiletět si zahrát. Leč pravidla byla neúprosná a hráč nad 2500 se takto na poslední chvíli zúčastnit nemohl. Nestudoval jsem to, jen se mi kluci omluvili, že to taky nevěděli a proto tam je Tomáš Kraus, který 2500 nemá(já se vrátil částečně zpět a mám opět nad 2500). Tak snad se bude vinařům z Modry dařit.

Jan Jílek

Do článku jsem přidal odkaz na komentovaný on-line přenos (anglicky) na YouTube ECU z evropského klubového poháru.
 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x