(Ne)překvapivý vítěz

V Kataru skončil silný open turnaj Qatar Masters 2023. O vítězi musel rozhodnout až tiebreak, protože dva hráči (a dokonce z jedné země) dosáhli stejného počtu bodů.
V Egyptě se hraje mistrovství světa kadetů, ale nebudu se o něm rozepisovat, protože předpokládám, že podrobnější zpravodajství bude na webu našeho svazu. Přesto si dovolím upozornit na dva mladé (až velmi mladé 🙂 ) talentované hráče, kteří na tomto mistrovství nehrají, ale pokud u šachu vydrží, zřejmě o nich ještě uslyšíme.

 

Do Kataru jsme se (obrazně  :usmev: ) podívali ve čtvrtek, kdy bylo v turnaji odehráno sedm kol.

V čele byla pětičlenná skupina hráčů, kteří měli 5.5 bodu. Po čtvrtečním osmém kole „doskočiil“ mezi vedoucí hráče Hikaru Nakamura a Nodirbek Abdusattorov, mírně se „utrhl“ Arjun Erigaisi, který do pátečního posledního kola vstupoval s půlbodovým náskokem na ostatní.

Před posledním kolem si hodně polepšili Carlsen a Gukesh, kteří se z třetí desítky celkového pořadí dostali na dostřel vedoucí skupině. Carlsen i Gukesh v osmém kole vyhráli a dělili se o osmé až devatenácté místo.

Poslední kolo se hrálo včera a jen málo partií na předních stolech skončilo remízou. Svou šanci vylepšit své umístění promrhali Carlsen i Nakamura.
Carlsen remizoval černými barvami s Puranikem, což byl sedmý indický hráč, který byl Magnusovi v devítikolovém turnaji nalosován.
Nevím to jistě a moc jsem to nezkoumal, ale tipuji, že Carlsen „posbíral“ nejvíce indických soupeřů. Jen namátkou jsem si vybral hráče z čela tabulky, abych se podíval, s kým hráli, a zdá se, že se nemýlím  :usmev: .

Jedno však vím, Carlsen se v partii s Puranikem v oboustranné časové tísni dostal do horší pozice a pak byl dokonce zřejmě i prohraný, sice ne nějak triviálně, ale byl  :usmev: .

 

 

Černé figury měl i Nakamura, který „vyfasoval“ Narayanana, jemuž se v turnaji hodně dařilo. I Nakamura musel „čarovat“, aby se zachránil, jejich partie nakonec skončila smírem.

Tragédem kola a celého turnaje je Arjun Erigaisi. V posledním kole měl černé figury s Nodirbekem Abdusattorovem, který měl po valnou část partie převahu. Erigaisi se však dobře bránil a hra přešla do rovné koncovky dvojice bílých střelců proti černé věži.
To nemusí být vždy jednoduchá koncovka, ale v tomto případě byl i výrazně zredukován pěšcový materiál. Bílý měl jen jednoho pěšce a k tomu krajního. Člověk by řekl, že pokud černý nenastaví věž, je to nevyhnutelná remíza.
Byla by, jenže Arjun onu věž opravdu nastavil a připravil se tak o možnost bojovat o první místo.

 

 

Z šestibodových hráčů zvítězili jen dva.
Dva Nodirbeci  :usmev: . Výhru Nodirbeka Abdusattorova vidíme výše. Druhý Nodirbek, Yakubboev (Jakubbojev) bílými figurami jasně přehrál Muraliho Karthikeyana a na svém kontě měl v konečné tabulce sedm bodů, stejně jako jeho uzbecký krajan a jmenovec Nodirbek Abdusattorov.

Podle pravidel turnaje rozhodoval v případě rovnosti bodů o vítězi turnaje tiebreak. Rozstřel se měl hrát na dvě bleskové partie tempem 5+3 s přídavkem jedné sekundy od prvního tahu. Pokud by minizápas skončil nerozhodným výsledkem, následoval by ještě jeden minizápas a kdyby i ten skončil remízou, hrál by se Armageddon.

K určení vítěze mezi Nodirbekem Abdusattorovem a Nodirbekem Yakubboevem stačily jen dvě bleskové partie .
Obě vyhrál (a s přehledem) Nodirbek  :smich: , ten méně známý, tedy Yakubboev. Stal se tak celkovým vítězem turnaje Qatar Masters 2023.

 

 

 

 

Konečné pořadí je vidět na screenshotu tabulky z chess-results. 

 

Pohled na první desítku je hodně zajímavý.
Čtyři hráči pod 20 let (U20), první dvě místa pro Uzbekistán a k tomu ještě i čtvrté místo. V první desítce jsou kromě tří Uzbeků ještě čtyři Indové. Na „zbytek světa“ (USA. Írán a FIDE-Rusko) zbyla tři místečka  :usmev: .
Nejlepším Evropanem byl  Anish Giri na jedenáctém místě.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results


 

V Egyptě se sice hraje Mistrovství světa kadetů a občas se podívám i na nějaké partie, ale mě zaujali dva mladí hráči v Jižní Americe.
(Mimochodem, z Jižní Ameriky jsem viděl v tabulce Mistrovství světa kadetů jen dva hráče z Peru, jinak nikoho.)

Podle jejich ratingů by je někdo mohl považovat za „saláty“, ale když jsem se díval na jejich partie, hrají na svůj věk a na svou krátkou praxi velmi dobré šachy.

V brazilské Amazonii se hrál  od 11. do 17. 10. turnaj II Manaus Chess Open.
110 hráčů, deset velmistrů a čtyři FM. Nic extra silného, ale také nic extra slabého, normální open turnaj.
V turnaji zvítězil GM Renato Quintiliano Pinto, což je jméno, které našinci asi moc neřekne  :usmev: .

Na dvaadvacátém místě konečné tabulky je hráč Suan Bruno Fernandez Lira (Suan Lira), u jehož jména je uvedeno „U14“. V devítikolovém turnaji uhrál tento žáček šest bodů a prohrál jen dvě partie.

Třináctiletý klučina s FIDE ratingem 1777 a brazilským ratingem 2010 se dokázal vypořádat s mnohem silnějšími hráči. V posledním kole zahodil bod proti mnohem silnějšímu soupeři.

 

 

Možná vás teď napadne, že mít ve třinácti letech rating 1777 není nic moc a o žádný talent se nejedná.
Může být, ale to je dost sporné. Chlapec hraje (umí) dle svých slov šachy od pěti let, ale turnajů se začal zúčastňovat až v loňském roce.

Podobně je na tom i druhý talentovaný hráč. Také Davi Dos Santos De Fassio (Davi De Fassio) hraje závodně teprve rok. Devítiletý hráč má FIDE rating 1513, brazilský rating 1904. V turnaji obsadil 31. místo a uhrál pět bodů.
Z osmi jeho partií, které jsou z turnaje k dispozici, čtyři partie vyhrál a čtyři prohrál, jeden bod získal kontumačně. Úsměvné je, že prohrané partie tahal až do matu, ale jinak hraje velmi dobře.
V dubnu letošního roku, tedy v době, kdy ještě nehrál závodně ani jeden celý rok, skončil na školním mistrovství světa v Řecku na osmém místě v kategorii do devíti let.

I přestože mají oba mladí Brazilci nízký rating, překvapují kvalitou své hry. Nejde tady ani tak o jejich věk, jistě by se ve světě našli jejich mnohem silnější vrstevníci, ale spíše o to, že závodně hrají šachy teprve krátkou dobu a na tak krátkou praxi hrají až moc vyspělé šachy a dobré šachy.

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Filipec

Dovolím si napsat několik subjektivních poznámek:
Qatar Masters byl (pro mě) po dost dlouhé době „opravdu zajímavý turnaj“. Bylo to příjemné osvěžení po nekonečných maratónech nicneříkajících rapidů. Supervelmistři úplně nezářili, asi jsou šachem poněkud přesyceni. Jakubbojev tím asi momentálně moc netrpí :-), působil „česrtvě“. Zajímavý byl pro mě Abhimanyu Puranik (* 11.2.2000), který v Česku „začínal“, na turnaji Open Praha 2012 jako kandidát mistra s ratingem 2006 obsadil 3. místo (tabulka: https://www.czechtour.net/cz/historie/2011-2012/praha/), některé jeho partie byly obsypány diváky :-). Po turnaji prohlásil, že by se chtěl stát mistrem světa … (samozřejmě v šachu) :-). V 8. kole Puranik nemilosrdně „zneutralizoval“ Giriho kombinací s obětí dámy, která skončila opakováním tahů a remízou. Během partie prožíval Giri „značná duševní muka“, jeho grimasy byly markantní   :valim-se-smichy: .

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x