FGS1k

Hloupá zkratka v nadpisu, ale nechtělo se mi vymýšlet nějaký „sofistikovaný“ název 🙂 . Většina lidí snad pochopí, že ona „šifra“ v nadpisu znamená: FIDE Grand Swiss, 1. kolo.

 

V prvních kolech open turnajů se obvykle potkávají silní hráči z první poloviny startovního pole s hráči „slabšími“ z druhé poloviny startovní listiny. V běžných openech moc překvapení v prvním kole není, favorité vyhrávají, občas někdo remizuje.

Jenže turnaj FIDE Grand Swiss je jiný, protože hrají prakticky nejlepší (skoro všichni) hráči z ratingového žebříčku FIDE.
Tady snad jen hráči na úplném chvostu „startovky“ jsou slabší než ostatní, ale ani oni se nedají podceňovat, protože tam hrají mladí a nadějní hráči, kteří se do turnaje dostali na „divokou kartu“ (nebo domácí borci).
Naše fanoušky ale jistě nejvíce zajímá, jak si vedli naši hráči.

Thai Dai Van Nguyen byl ve startovní listině ve druhé polovině, a tak se v prvním kole dostal před Davida Navaru, který byl nasazen jako číslo 29.
Van měl černé figury se soupeřem, jehož dobře zná z pražského turnaje Prague International Chess Festival (PICF). Američan Sam Shankland přijíždí na tento turnaj pravidelně, dokonce jej jednou vyhrál, takže se s našimi hráči celkem dobře zná. Otázkou bylo, jakou si kdo přivezl formu  :usmev: .
Shankland zahájil hru tahem 1. d4 a zdálo se, že po Vanově 3. … c5 přejde hra do Tarraschovy obrany dámského gambitu. Jenže Sam si nedal tah 4. c4, ale zahrál 4. Jbd2.
Těžko říct, jak tuto hru nazvat.
Colleho systém? Hra dámským pěšcem?
Možná to někde v chytrých teoretických knihách je, ale já bych řekl, že na šachovnici se objevil Přijatý dámský gambit obrácenými barvami (a s tempem navíc pro bílého).
Je-li toto zahájení dobře hratelné za černého, pak musí být ještě lépe hratelné s tempem více i za bílého. Bílý si udržoval mírnou převahu, ale když se vyměnily dámy, pak lehké figury a na šachovnici vznikla věžová koncovka, bylo jasné, že partie nemůže skončit jinak než remízou (samozřejmě, mohla by skončit i jinak, ale to by se musel někdo zbláznit a udělat hrubou chybu  :smich: ).
Remíza černými figurami se silnějším soupeřem znamená pro Vana dobrý start do turnaje.

 

 

Také David Navara měl černé figury.
Jeho soupeř Niclas Huschenbeth měl Davidovi co oplácet, protože náš hráč vyřadil německého velmistra na Světovém poháru  :usmev: . Bohužel se to Niclasovi včera povedlo  :smutek: .

Hráči rozehráli Berlínskou variantu Španělské hry. Ta je v dnešní době prozkoumaná do velké hloubky, takže asi nikoho nepřekvapí, že z vyšlapaných cestiček sešel první David Navara až ve 23. tahu(!).
Jen on by mohl prozradit, zda je tah 23. … a6 produktem domácí analýzy, nebo jej vymyslel až při partii. Domnívám se, že „B“ je správně  :usmev: , že Davidovi se prostě nechtělo jít do variant po 23. … h6.

Avšak bez tahu h6 se černý tak jako tak neobejde,. Tedy obejde, ale varianta 27. … Jf6!? mi přijde až moc „počítačová“ , protože černý pak musí stále dávat pozor na nebezpečnou dvojici bílých střelců, která je zaměřena na nechráněné královské křídlo černého. Stockfish by to asi udržel, ale člověku se do něčeho podobného moc nechce  :usmev: .

Po tahu 27. … h6 přichází logická oběť figury za odstranění krytu krále 28. Sxh6.
David, jako správný „dřevař“, oběť přijal (28. … gxh6). Z principu je přijetí oběti správné, pokud nechce stát černý hůře, nemá ani lepší možnosti, ale chtělo to maličkost: vložit si mezišach dámou na d4.
U partie to není vidět, ale retrospektivně (a s vydatnou pomocí šachového motoru  :usmev: ) se ukazuje, že je velký rozdíl, kde stojí bílý král.
Po šachu na d4 (28. … Dxd4) a ústupu krále na h1 (29. Kh1) totiž bílý musí hlídat první řadu. To není až tak velký problém, ale důležité je, že pak může černý po braní střelcem na e4 dobrat normálně pěšcem dxe4, což v partii po 32. Sxe4 nevycházelo z jednoho prostého důvodu: bílý by tahem h2-h4 vynutil odchod černé dámy od obrany krále, nebo by ji rovnou získal. Po mezišachu Dd4+ má bílý tah h2-h4 k dispozici také, ale černý dobere na h4 se šachem a udrží rovnováhu.

David si onen mezišach nedal, ale nemyslím si, že to byla příčina jeho prohry. Tu bych hledal až o něco později.
Tah 33. … Sb5 se mi nelíbí a nepotřebuji k tomu ani šachový motor  :smich: .
Ne, že by ten tah do pozice nepatřil, ale opět to chtělo „vložku“ : 33. … Kg7 a musí odejít bílý střelec, přičemž se bílá věž nedostane na pole f6.
Pokud se ptáte, proč je bílá věž na f6 tak nepříjemná, tak třeba proto, že napadá pěšce na d6 a černý nemá nic lepšího než ji tahem Vf8 vyměnit (34. … Vf8). Střelcová koncovka s dvěma volnými pěšci bílého je pro černého špatná (=prohraná), s věžemi na šachovnici by měl černý solidní šance na udržení remízy.

V této střelcové koncovce černý nemůže bránit postupu pěšců na královském křídle a zároveň ještě krýt své pěšce, pro které si dojde bílý král. Jedinou nadějí černého bylo pole h8, které má černou barvu a na šachovnici zůstávali bělopolní střelci.
Skutečnost, že bílý musel dávat pozor na případnou ztrátu g-pěšce a oběť černého střelce za d-pěšce („falešný“ střelec!), byla jedním z důvodů, proč se v partii pokračovalo. Tím druhým důvodem byla Huschenbethova pověst ne zrovna elitního koncovkáře  :usmev: .
K Davidově smůle si však Niclas tentokrát vše důkladně pohlídal a získal celý bod.

 

 

Pokud lze v takovém turnaji hovořit o překvapení, tak jedině v případě, že na prvních stolech prohraje někdo z „favorizovaných“ hráčů nebo když někdo hodně rychle vyhraje (lhostejno na jaké šachovnici  :usmev: ).

Na předních deskách se mohutně remizovalo, někteří však dokázali vyhrát.
Fabiano Caruana vyhrál černými s Ivanem Šarićem, Rapport porazil Yilmaze, Aronjan černými zdolal Warmerdama.
Hodně rychle vyhrál Duda s Íráncem Idanim.
Pouya Idani, nehledě na materiál, se pustil do odvážné akce na královském křídle, ale Duda s tím neměl žádný problém a v klidu postupoval volným a-pěšcem k poli proměny.
Po 26. … g4 už vyhrávalo za bílého skoro všechno.

 

 

Nodirbek Yakubboev nedávno vyhrál turnaj Qatar Masters, ale v prvním kole jej „zabil“ Haik Martirosyan. Mladý Turek Gurel remizoval s Mateuszem Bartelem (nebo spíš Bartel remizoval s Gurelem?) a další mladý talent, který v turnaji hraje na „divokou kartu“ , Shreyas Royal porazil Santose Latasu. Patnáctiletý Ihor Samuněnko remizoval se svým legendárním krajanem Ivančukem.
Možná tyto výsledky by se za jisté překvapení považovat daly  :usmev: .

 

Také v turnaji žen se jen těžko hledají nějaká překvapení. Na horních šachovnicích velmi rychle vyhrála Zhongyi Tan s Fataljevovou.
Remízou s favorizovanou Gunay Mammadzadou jistě potěšila své příznivce Mongolka Bathkuyak Munguntuul.
Čtrnáctiletá Alice Lee je nesporně velkým talentem světového ženského šachu, v prvním kole však porušila zásadu, kterou trenéři často vštěpují dětem: nehrajte v zahájení dámou, pokud to není nutné…a hlavně nezapomínejte na vývin figur. Lee si potáhla dámou hned několikrát, zapomněla i na vývin figur a „uchrtila“ se na zisk materiálu  :usmev: .
Trest v podobě matového útoku, který vedla Elisabeth Paehtz velmi dobře, přišel okamžitě po 12. … Dxe4.
Svižná miniaturka.

 

 

Polina Šuvalova nezvládla závěr partie s Eline Roebers. V mírně horší pozici s horším časem chybovala a Eline „zavěsila“.

 

 

První kolo superturnaje sice nedopadlo pro české barvy zrovna ideálně, ale turnaj je dlouhý a ztrácet body budou postupně všichni. Slovem „všichni“ myslím opravdu všechny  :usmev: .
Uvidíme, jak si David a Van povedou v dnešním druhém kole.
Držme jim palce  :cze: !!!

 

Výsledky a los českých hráčů (screenshot z chess-results):

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie


 

Zlé jazyky tvrdí, že se ostrov Man původně jmenoval trochu jinak  :usmev: , ale jednoho dne prý u jeho pobřeží ztroskotala loď a majitelka ostrova se nechala umluvit k pomoci tonoucímu.
Za dobrotu, na žebrotu….

 

 

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Vidím, že nejsem jediný, kdo si v dané variantě nepamatuje přípravu:
Harikrishna, Pentala vs. Melkumyan, Hrant | FIDE Grand Swiss 2023 | 2023 | chess24.com
 

David Navara

V prvním kole jsem soupeři spadl do přípravy, odbočil jsem z ní až svým chybným 28. tahem.  :smutek: 
Variantu s 16.Sh4 jsem samozřejmě už párkrát viděl, ale nevzpomněl jsem si na nejvhodnější pořadí tahů, takže jsem se ocitl v podvariantě, jíž jsem se chtěl vyhnout, protože jsem věděl, že je pro černého z praktického hlediska dost nebezpečná. Věděl jsem, že tahy 23…a6 i 23…h6 se v nějaké takové pozici hrají, ale detaily jsem si nepamatoval. Jinak 23…h6 jsem zavrhl kvůli 24.Sh4. Bílá dáma někdy může vtrhnout na g6, za šachovnicí se podobná pozice nehraje snadno. Počítač samozřejmě všude hlásí samé nuly…
Říkal jsem si, že po vložení 23…a6 24.a4!? bych případně někdy mohl věž zapojit do obrany po sedmé řadě (b7-b5, Va8-a7).
Pokračování 23…h6 24.Sxh6 mi příliš nevadilo, po 24…De7 nebo 24…Dc7 má černý blízko k vyrovnání. (Když soupeři spadnete do přípravy, je to ještě dobrý výsledek.)
O střelcové koncovce jsem si nedělal žádné iluze, ale věžovou jsem rovněž považoval za špatnou. Právem, ale přesto bylo lepší věže ponechat na šachovnici. Bílý tu partii sehrál výborně. Před druhou časovou kontrolou sice nepokračoval nejpřesněji, ale pak našel jediné 61.h5! i nejpřesnější 63.Kc6!, po 63.Kc7?! Kxd5 64.Kd7 Kc5 by ještě musel hledat výhru v dámské koncovce. (Je tam.)
Jinak odhaduji, že dnes potřebuje hráč mé úrovně znát tak třikrát více teorie než před osmnácti lety. Jelikož nechci věnovat třikrát více času studiu zahájení, není divu, že čas od času něco popletu nebo spadnu do přípravy. Takto ztracené body zase získávám zpět ve střední hře a v koncovkách.

chess

výborné (ne ta prohra, ale když se to vše (ne)sejde – příprava, přesná hra soupeře, když to bylo potřeba, tak se to někdy stane, myslím, že šachová kariéra se nedá projít bez prohry 🙂

Tomáš Filipec

*****
Skvělá práce pana autora, díky!   :to-miluju:    :potlesk:    :ok: 

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x