Stoprocentní Češi

Včerejší druhé kolo turnaje FIDE Grand Swiss přineslo opět zajímavé boje. České fanoušky může těšit, že naši hráči mají po dvou kolech sto procent bodů 🙂 .



 

V prvním kole Thai Dai Van Nguyen remizoval a David Navara prohrál, což znamenalo pětadvaceti procentní bodový zisk. Ve druhém kole Van opět remizoval a David Navara vyhrál, tedy sedmdesáti pěti procentní zisk. Po dvou kolech tak mají sto procent bodů (25 %+75 %=100 %)  :smich: a pokud někdo nevěří mým „výpočtům“, provedeme si jednoduchý matematický důkaz:
Van má 50 % bodů, David rovněž, takže 50 %+50 %=100 %  :mrknuti: .
Doufám, že nikdo nevezme mé matematické výpočty vážně, ale pro jistotu uvedu, že oba naši hráči mají po druhém kole stejně jako hromada jiných hráčů padesát procent bodů.

David Navara se po porážce v prvním kole plně rehabilitoval v kole druhém. Partie, ve které se zdánlivě nic neděje, je ve skutečnosti velmi hezkou ukázkou strategické hry. Vlastně díky této partii píši o včerejším kole až nyní, protože jsem se do Davidovy partie „zažral“, jako bych ji sám hrál  :usmev: . Z toho pak pramenila únava a v noci už jsem nebyl schopen se „dokopat“ k ničemu jinému než spaní.

David Navara měl bílé figury s paraguajským velmistrem Axelem Bachmannem. Podle jména jsem se domníval, že je to německý hráč, a je možné, že Axel má německé předky, ale narodil se ve druhém největším paraguajském městě, takže je to Paraguajec jak poleno  :usmev: .

David zahájil dámským pěšcem a na šachovnici se objevila Bogoljubova indická obrana. Nestát bílý pěšec na poli c4, řekl bych, že je to Francouzská a vlastně se partie odvíjela tak trochu ve „francouzském“ duchu. První kritický okamžik nastal po 9. De2. Černý má na výběr více vcelku rovnocenných pokračování, Bachmann se rozhodl zlikvidovat napětí v centru tahem 9. … exd4. Přechodná oběť bílého pěšce vede nakonec k materiálně rovné pozici s izolovaným pěšcem d5, kterého bílý ukázkově zablokoval jezdcem.
Zajímavá chvíle přišla v 18. tahu. Partii jsem sledoval online a tah 18. e6 mě sice také napadl, ale ve svých úvahách jsem jej zavrhl kvůli braní fxe6. Viděl jsem, že bílý vezme na poli b8 celou věž, ale nezdálo se mi chycení bílé dámy po Sd6. Šachový motor Stockfish je toho „názoru“, že to je výhodnější pro bílého, ale ruku do ohně bych za to nedal  :usmev: Místo Davidova 18. e6 bych asi postavil některou z věží na c1, ale David naštěstí vidí více než já  :usmev: .
Axel Bachmann však na e6 dobral střelcem (18. … Sxe6) , nikoli pěšcem. Vyhnul se tím komplikacím, které by vznikly  po braní pěšcem (18. … fxe6), ale zůstala mu „chudší“ pozice s izolovaným pěšcem. Stockfish v tom nevidí žádný problém a možná má pravdu, v každém případě hrát takovou pozici proti silnému GM, což David jistě je, není nic příjemného.
David zdvojil i ztrojil těžké figury na e-sloupci a postup h- pěšce se snahou o rozbití pěšcového krytu před černým králem byl celkem zřejmý. Méně zřejmé bylo, jak by se měl černý bránit. Těžko říct, zda by se bílému podařilo prosadit, kdyby černý v časové tísni nechyboval, já se domnívám, že i při správné obraně by se bílý nakonec prosadil.
Bachmannův tah 34. … Db5 nevypadá na první pohled až tak špatně, ale ve skutečnosti je hrubkou, která prakticky okamžitě prohrává partii, kvůli nevhodně postaveným figurám na královském křídle. Černý sice nic neztrácí, ale černý král stojí hodně špatně a bílý vynutí přechod do vyhrané pěšcové koncovky.
Hezká partie a výborný Davidův výkon.

 

 

Thai Dai Van Nguyen měl dalšího silného soupeře. Jeffery Xiong je jedním z mnoha amerických talentů a v poslední době se začíná výrazněji prosazovat. Ale když si Van usmyslí, že neprohraje, tak prostě neprohraje  :usmev: .  Hráči rozehráli Anglickou hru a dlouho se „přetahovali“ o zisk nějaké hmatatelnější výhody. V koncovce těžkých figur a bílého střelce proti černému jezdci se mi zdálo, že je to bílý, kdo musí bojovat o vyrovnání. Černý jezdec měl lepší vyhlídky, protože bílý střelec neměl moc prostoru pro „svoji hru“. Navíc si musel bílý hlídat pěšce na c3, ale to bylo kompenzováno slabinou černého na poli b5.
Ve chvíli, kdy se vyměnily věže a bílá dáma se dostala do soupeřova tábora, bylo jasné, že se hra vyrovnala. Závěr partie byl hodně zajímavý  :usmev: , protože bílý svázal černého jezdce, ale černý měl dostatečné možnosti, jak na šachovnici zachovat rovnováhu.
Spravedlivá remíza a celkem typická Vanova partie  :usmev: .

 

 

Z ostatních partií zaujala výhra mladého Korsičana Maurizziho s německým velmistrem Bluebaumem. Bluebaum neudržel nervy na uzdě a rozhodl se pro „matový“ útok proti bílému králi v centru šachovnice. Po tahu 23. … Sb5+ se matový útok opravdu uskutečnil, ale na druhé straně šachovnice  :usmev: .

 

 

„Mydlí“ se to i v turnaji žen. Podobně jako u mužů má plný počet bodů jen hrstka hráček, což v openech nebývá zvykem. Svou roli hrají i nervy.
Anna Muzyčuk zkazila v časové tísni rovnou pozici s řeckou hráčkou Stavroulou Tsolakidou. Po tahu 34. Dxd4 měla zůstat bílá bez figury, ale ani černá neměla moc času a nenašla správné 34. … Jd7! . A aby toho nebylo málo, ve čtyřicátém tahu, kdy měla Tsolakidou na hodinách ještě dost času (41 sekund na provedení jednoho tahu v jednoduché pozici je hromada času). udělala černá blundr, který se málokdy vidí i v těch nejnižších soutěžích. Zřejmě nepostřehla, že bílá tahem 40. Dxb5 napadla nekrytou černou věž na e8, a po krátkém přemýšlení přišlo 40. … Dh6?? . Pak už se hrál jen jeden tah, po 41. Dxe8+ se černá vzdala.

 

 

Muzyčuk A. – Tsolakidou S.,
Zdroj: FIDE Flickr galerie, autor(ka): Anna Shtourman

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x