Konečně volný den!

Šesté kolo turnaje FIDE Grand Swiss znamená předěl. Turnaj se přehoupl do své druhé poloviny, ale hráči dnes mají volno. K šachovnicím se vrátí až po Halloweenu 🙂 .



 

Halloween se „slaví“ až dnes. Děti v anglosaských zemích se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu koledovat.
Naši hráči nás dost vystrašili už včera a vykoledovali si dvě nuly  :smutek: .
Před šestým kolem jsem tipoval, že po něm přibude našim barvám nejméně jeden bod a spíše jsem doufal v bod a půl. Mám-li být konkrétnější, tak jsem věřil, že Van remizuje a David by mohl vyhrát  :usmev: , leč nestalo se.

Thai Dai Van Nguyen byl do šestého kola bez porážky. Na svém kontě měl čtyři remízy a jedno vítězství. Jeho včerejší soupeř Alexej Sarana má sice o něco vyšší rating než Van, ale to nemělo hrát velkou roli.
A nehrálo.
Van rozehrál černými odmítnutý dámský gambit a podařilo se mu vyrovnat hru. Pak se však „zasekl“ u sedmnáctého tahu (17. … a5). Umím si představit, jakým směrem se asi ubíraly Vanovy myšlenky, ale v dané pozici bylo úplně jedno, jaký tah černý zahraje, stačilo nic nenastavit.
Tah 17. … a5 byl jedním z mnoha dobrých tahů a jedinou jeho „chybou“ bylo to, že Van na něj „vyplácal“ hodně drahocenného času. Kolem pětadvacátého tahu měl sice stále rovnou pozici, ale také časovou tíseň. Nebyla to však časovka, kdy by člověk musel mlátit do hodin  :usmev: . Ještě před svým 31. tahem měl Van na hodinách „luxusní“ (vzhledem k prosté pozici) necelé tři minuty.
Sarana svým tahem 31. Db6 napadl pěšce na a5 a Van už se možná viděl v hotelové posteli, když zahrál po dvouminutovém přemýšlení 31. … Dd6.
Nevím, co se dělo u partie, ale mně se v mém šachovém životě hodně krát stalo, že ve chvíli, kdy jsem nabídl remízu, nebo jsem se ji užuž chystal nabídnout, jsem udělal prohrávající chybu  :usmev: .
Něco podobného se možná stalo i Vanovi. Sarana je celkem dobrý taktik (a blicař), takže mu nedalo práci najít malou kombinaci, na jejímž konci zůstal černý bez pěšce a v prohrané jezdcové koncovce.
Bílý vyměnil dámy, jeden šach věží, další šach věží a její přechodná oběť, zavlečení krále na h8, šach jezdcem a dobrání věže zpět i s úroky (=pěšcem).
Jak jednoduché…

 

 

David Navara měl bílé figury s Frederikem Svanem. Také David udělal hrubku, ale vzhledem k tomu, že o svém tahu (21. Jde6) dost dlouho přemýšlel, řekl bych, že si buď něco špatně spočítal, nebo špatně odhadl závěrečnou pozici svého propočtu.
Dobrou čtvrthodinu počítal bílý skok jezdce na e6 (21. Jde6), nechtělo se mu vracet jezdcem na b3 a na první pohled vypadá tah 21. Jde6 zajímavě. Je jasné, že jezdec odtamtud jen tak neuteče, takže je velmi pravděpodobné, že David vše spočítal až po braní na d6.
Domnívám se, že Davidovi mohl v propočtu „utéct“ velmi silný tah věží na druhou řadu. Možná počítal jen s výměnou na d1, možná viděl i tah 25. … Vd2, ale pak špatně odhadl sílu soupeřových figur.
Kdo ví, David se k tomu jistě jednou sám vyjádří  :usmev: .
Tah 25. … Vd2 je zabijácký tah. Najednou jsou bílé figury zatlačeny na základní čáru a černé figury mají skoro ideální souhru. David pak, jak je jeho zvykem  :usmev: , ještě hledal komplikace, ale soupeř byl pozorný a dotáhl partii do vítězného konce.

 

 

Nepříliš šťastný den pro české barvy, ale jsou i jiní hráči, kterým se moc nedaří. Gukesh byl na startovní listině nasazen jako „pětka“ . Po šesti kolech má pouhé dva body a porážky v pátém a šestém kole mu na klidu určitě nepřidají.
Ve spodní části tabulky jsou i další jména, která bychom tam nečekali. Van má po šesti kolech tři body, ale je v dobré společnosti  :usmev:   Společně s Vachier-Lagravem, Harikrishnou, Praggnanandhou a mnoha dalšími okupují střed tabulky.

 

V turnaji žen včera také došlo ke změně v čele tabulky.
Bibisara Assaubayeva prohrála na první šachovnici s Annou Muzyčuk, která ji tak vystřídala ve vedení turnaje.
Tak jako v turnaji mužů, i mezi ženami můžeme najít „odpadlice“. Hráčka, která byla nasazena jako číslo 2, se nemůže v turnaji prozatím prosadit. Alexandra Kosteniuk má po šestém kole pouhé dva body a to určitě čekal jen málokdo.

 

 

 

 

 

Výsledky a los českých hráčů:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Podle zákona schválnosti asi budu zítra hrát s Vanem. (Jako obvykle bílými.) V lepším případě se o šachovnici mineme.

chess

neminuli, stane se, nevadí, stejně to rozhodnou tahy na šachovnici jako u každé jiné partie s docela silným velmistrem, kterých jste odehrál snad tisíc

Tomáš Filipec

Otevřený systém ve španělské hře je velmi náročné zahájení, pro bílého může být velmi nepříjemné, pokud nehraje zcela přesně. Tah 14.Jb3 není dobrý. Černý reagoval výborně a i v dalších tazích nacházel správné odpovědi. Bílý chtěl asi vyhrát, ale konstelace byla špatná, černý nechyboval a zaslouženě zvítězil. Ani Firouzja nehrál moc dobře a prohře unikl se štěstím. Navíc hraje i dost pomalu, v časové tísni se hraje špatně. Zdá se, že někteří špičkoví velmistři jsou unaveni a pravděpodobně přesyceni šachem, což je zcela pochopitelné, turnajů je mnoho.

David Navara

Chápal jsem, že 21.Jde6? nebude objektivně dobré, ale nějak jsem neviděl, jak po 21.Jb3 Jxb3 22.axb3 De5 bez velkých ústupků vyprostit jezdce. Bílý musí najít 23.Vae1! h6 24.f4! Df5 25.Dxf5 Sxf5 26.g4! Sg6 27.f5. Oběť dámy jsem viděl, ale doufal jsem, že vyměním jeden pár věží a následně nějak rozehraji dámu, třeba i za cenu oběti kvality po a2-a4 Ja5-b3 a4xb5. V některých variantách s a2-a4xb5 bílý obětuje dámu a díky volnému pěšci získá materiál zpět. Jenomže při přesné hře černého nic z toho nevychází, bílý neuhájí svého krále před náporem lehkých figur.

David Navara

Mně vpád věže na d2 připadal naprosto logický, ale čekal jsem, že černý vezme na b2, což by mi dalo nějaký čas na aktivizaci figur. Nedocenil jsem, jak rychle černý dokáže zaútočit po e4-e3.
 

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x