Budva počtvrté

V Budvě se včera hrálo předposlední kolo…před pauzou 🙂 . Ještě dnes zasednou hráči a hráčky k šachovnicím a ve čtvrtek si jeden den odpočinou. Ve čtvrtém kole se naši muži utkali s nebezpečnou Gruzií, ženy měly neméně nebezpečné Chorvatsko.



 

Muži nastoupili v „tradiční“ sestavě. Doposud první tři desky vždy hrály a na poslední šachovnici se pravidelně střídali Richard Stalmach a Jan Vykouk. Čtvrté kolo vyšlo na Honzu Vykouka, Richard Stalmach odpočíval.

Na první šachovnici měl David Navara černé figury proti Lukovi Paichadzemu. Gruzín si v Sicilské obraně vybral Čechoverovu variantu (místo Jxd4 přijde Dxd4), která není špatná, ale ani nečiní černému žádné zvláštní problémy. V Sicilské obraně by se jistě daly najít náročnější systémy  :usmev: .

David neměl problémy s vyrovnáním hry a už brzy po zahájení začal získávat převahu. Převaha, která spočívala v jisté aktivitě figur v centru a na dámském křídle, byla spíše jen platonická, ale když černý nevyměnil poslední lehkou figuru (19. Sf4) začínala převaha černého nabírat konkrétní rysy. Černý měl lepší pěšcovou strukturu a bylo zřejmé, že bílý bude mít problémy s krytím izolovaných pěšců e5 a g2. Zvlášť markantní to bylo po výměně dam.

Zatímco David hrál v této fázi naprosto přesně, bílý si s pozicí moc nerozuměl. K tomu ještě ztrácel dost času a dostal se do časové tísně. V ní pak asi přehlédl matové hrozby ve variantách po 32. e6. Na první pohled se zdálo, že černý nechytí volného pěšce a bude nucen kapitulovat, ale opak byl pravdou, černý získal figuru, protože postup bílého byl nemožný kvůli matovým hrozbám.

 

 

Thai Dai Van Nguyen hrál na druhé desce s Mikheilem Mchedlishvilim.
Partie na jednu branku a i když se v jedné chvíli Mchedischvili přiblížil remíze, nakonec Van zvítězil. Zaujal mě devátý tah bílého 9. h3. Van podobné tahy („oslí uši“  :usmev: ) hrává celkem často a i když se zdá, že taková pokračování jsou hodně krotká, není to tak docela pravda. Omezují totiž možnosti soupeře a to je něco, co Vanovi zřejmě plně vyhovuje.

Van měl prakticky od zahájení mírnou převahu, ale stále tomu něco málo chybělo-soupeřova chyba  :usmev: .  Ve 47. tahu se černý rozhodl vyměnit lehké figury (47. … Jxd5+) a přejít do věžové koncovky. Je trochu paradoxní, že pěšcová struktura bílého byla horší, ale přesto stál bílý lépe. Rozhodla aktivita věží a králů.
Výborný Vanův výkon.

 

 

Baadur Jobava se snažil využít výhody bílých figur proti Štěpánu Žilkovi. Štěpán se dobře bránil a nezdálo se, že by partie mohla skončit jinak než dělbou bodů.
Štěpán hraje dobré šachy, ale zdá se mi, že v některých pozicích je až moc „suverénní“  :usmev: .
Tah 33. … Vg8 zahrál Štěpán celkem rychle, ale kdyby se na moment zamyslel (času měl dost), jistě by zpozoroval, že bílý se chystá útočit jezdcem na slabší černé pěšce.
Celkem hloupá chyba stála našeho reprezentanta bod.

 

 

Na čtvrté šachovnici se potkali dva blicaři. Ovšem není blicař jako blicař  :usmev: .
Gruzín Giga Quparadze je znám svou extrémně rychlou hrou (pozor, není jediný; v klubu máme kolegu, který začíná partii s časem 1:30 a po šedesáti tazích má na hodinách 1:55  :smich: ), Honza Vykouk také blicá dobře, ale jde na to „od lesa“.

Většinu času u partie „prospí“ , tedy propřemýšlí, a pak mu nezbývá nic jiného než blicat. Výše psané se ve včerejší partii potvrdilo.
Giga hrál hodně rychle, Honza hodně přemýšlel, až mu zůstala na hodinách zhruba minuta času. Časové síly se konečně vyrovnaly a mohlo se začít vesele blicat  :usmev: .
V časovce náš hráč nehrál nejpřesněji, ale v blickách nemusí rozhodovat ani větší chyby a tohle byla blicka, i když z jedné strany zcela dobrovolná  :usmev: .

 

 

Po dobrém výkonu poráží Česká republika nebezpečnou Gruzii 2.5-1.5.

 

Zatímco muži si vedou velmi dobře (připomeňme si, že na posledním ME v Čateži v roce 2021 měl český tým po čtvrtém kole o bod méně než současná sestava), ženám se vůbec nedaří.
Už včera jsem avizoval, že Chorvatky budou podobně nebezpečné jako pro muže Gruzie.
Moc jsem se nemýlil.
Chorvatky byly nebezpečné, ale naše děvčata by s jejich aktuální formou měla asi problém i na mistrovství Afriky, kde šachy nejsou tak populární jako v Evropě nebo Asii.

Julia Movsesian v partii s Mirjanou Medić nesehrála nejlépe zahájení a jen díky nepřesnostem soupeřky nakonec vyvázla s půlbodem.

 

 

Natálie Kaňáková střídá světlé okamžiky s temnými  :usmev: Včera si vybrala slabší chvilku proti Aně Berke. Natálie hrála dobře, ale pak přišla časová tíseň a naše hráčka začala kupit menší či větší chyby. Ana Berke je sice nijak přesvědčivě nezpracovávala, ale stačilo to.

 

 

Konečně vyhrála Nataša Richterová, ale ani tentokrát to nebylo bez problémů s časem. Naštěstí se do časové tísně dostala i Tihana Iveković a byla to ona, kdo udělal poslední chybu (39. … g5). Pak už Nataša předvedla, že technika koncovek jí není cizí.

 

 

Ve čtvrtém kole odpočívala Olga Sikorová a opět nastoupila Anna Lhotská. Bohužel, Aničce se zatím moc nedaří. Tentokrát sehrála celkem dobrou partii, ale přehlédla ztrátu pěšce (21. … Sf8) a i když ještě dlouho bojovala, byl to už jen boj za ztracenou věc, Eva Mihaljević už jí pak nedala šanci.

 

 

Naše dívky tak prohrály s Chorvatskem poměrem 1.5-2.5 a jsou téměř na chvostu tabulky.

 

Nepříjemné je, že naše ženy dnes čeká celkem silný tým Itálie, které se také moc nedaří. Muži si to „rozdají“ v derby se Slováky  :usmev: .

 

Naši hrají se Slovenskem, ale vzpomenete si, kdy hráli na mistrovství Evropy Češi se Slováky naposledy společně v jednom týmu?

 

 

 

Víte, jakého nejlepšího a nejhoršího  výsledku docílil náš mužský tým pod hlavičkou České republiky na Mistrovství Evropy družstev?  :usmev:

Československé družstvo hrálo na ME naposledy v roce 1992 v Debrecínu. V sestavě Blatný, Hráček, Gažík I., Hausner a Rašík skončil tým na 25. místě.

 

Z následující tabulky vyplývá, že nejhůře se ČR umístila v roce 1997 v Pule (24. místo), druhé nejhorší umístění bylo v roce 2009 (23. místo)  a třetí bylo to minulé, v Čateźi (19. místo).

Nejlépe skončila ČR v roce 2003 v Plovdivu (6. místo), pak v roce 2013 ve Varšavě (8. místo) a další umístění se dělí ME v roce 2005 v Gothenburgu a v roce 2019 v Batumi (10. místo).
Výsledkový průměr českého týmu je 14. místo (13.92).

Kritici aktuální sestavy by si měli povšimnout, že v letech 2009 a 2013 hrály prakticky stejné sestavy, ale umístění se znatelně liší. Teoreticky bychom to mohli „hodit“ na náhradníky  :smich: , ale tak to opravdu není. Záleží vždy na více věcech, ale především na momentální formě hráčů.

Z tabulky není patrné, že ne vždy hráli nejlepší hráči, ale je to tak. Všimněme si, že jsme se dostávali mezi deset nejlepších jen zřídka, takže nemusíme vyšilovat nad každou porážkou našeho týmu, nějak to dopadne  :mrknuti: .

 

 

Odkazy:

Web pořadatelů
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

taky nechápu ty odborníky odvedle, doufám jen, že to kluci v Budvě nečtou, jestli bych mohl poradit, pak se přimlouvám za přísný Bolkův zákaz bývalého Bolkova webu,… ať si píšou…

lubomir1959

Nesoudil bych to až tak přísně, v životě nic není ani jen černé ani jen bílé. Pravda vždycky bývá někde uprostřed, vždycky je buď víc nebo míň šedivá. V něčem určitě pravdu mají a v něčem zase ne. Tyto rozbroje našemu šachu rozhodně nejsou ku prospěchu, ale pouze na škodu. Můj názor je, že absolutní prioritu musí mít ve všech směrech úspěch reprezentace. Pokolikáté už mám pocit, že pro tento úspěch nebylo uděláno vše, co uděláno ze strany vedení svazu být mohlo. Já jsem jen podprůměrný hráč, takže nemohu kritizovat velmistry, z jiného sportu mám rozsáhlé zkušenosti i z jeho nejvyšších pater, kde je situace velmi podobná. Sázka na uraženou ješitnost je ale vždycky špatná volba. Dnes jsou, bohužel, peníze až na tom prvním místě. A pouze úspěch reprezentace může naplnit svazovou pokladnu. Na to bychom neměli zapomínat. Udělat vše pro úspěch a třeba překousnout nějaké antipatie, byť možná i částečně oprávněné, by mělo být samozřejmostí.

chess

nezlobte se, problém je v tom, že tam je nějaká averze k nějakému svazu, a je jisté, že žádná sestava (žádná podtrhují) na ME by nezměnila průběh diskuse, averze a zla diskuse s cílem uškodit by nezmizela. Já mám svaz u… ale nechápu proč bych měl ubližovat hráčům v průběhu turnaje, což se stalo 100x.

lubomir1959

Já opravdu jsem jen podprůměrný šachista, šachy hraju skutečně jen a jen pro zábavu, ale dobře se mi vždy hrálo jen v týmech, kde fungovala i vámi zmíněná „chemie“. Ostatně s vámi souhlasím, že jen v takovém případě lze pomýšlet na nějaký úspěch. Když se podívám na vývoj ME, na to, jaké problémy mají i ty nejvýše nasazené týmy, kdy ani zdaleka nejsou tak suverénní, jak by se čekalo, tak samozřejmě za vydatné pomoci paní Fortuny by se při nominaci silnějších hráčů na 4. a 5. šachovnici mohlo stát ledacos. Pozor, vůbec netvrdím, že by se tak stalo, nejsem věštec, dopředu výsledek nikdo nezaručí, já fandím mladým hráčům a velké naděje vkládám do Stalmacha, je to hráč zabiják, moc mu fandím, ale je to přece jen ještě mladý kluk a ještě není tak vyhraný. Možná, kdyby si mohl kterýkoliv z našich hráčů odpočinout, byly by výsledky MOŽNÁ ještě lepší. Ale to je to…MOŽNÁ!

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x