Torontský dluh a jiné skopičiny

Mistrovství Evropy v rapid šachu a bleskovém šachu mi „mírně“ narušilo reportování o finálovém turnaji Champions Chess Tour (CCT) v Torontu. Turnaj je „dávno“ dohrán, ale přece jen cítím určitý „dluh“ .
I MČR v bleskovém šachu je minulostí, snad vám neuniklo, že se tomuto turnaji dostalo i solidní mediální pozornosti 🙂 .
Co se týče medializace našeho šachu ve světě, pak vězte, že český šach na tom není tak špatně, píše se o něm i na serveru Chessbase.

 

Finálový turnaj CCT jsem poctivě sledoval až do zahájení ME ve zrychleném tempu, které se díky účasti českých hráčů stalo mou prioritou.
Tedy turnaj jsem sledoval i pak, ale už jsem nestíhal sledovat jednotlivé minizápasy, natožpak ještě i partie.

Přijde mi však fér jak ke čtenářům, tak k samotným účastníkům turnaje, uvést alespoň konečné výsledky tohoto velmi silného turnaje.

V semifinálových minizápasech se utkali Wesley So s Nodirbekem Abdusattorovem a Magnus Carlsen s Fabianem Caruanou.

Wesley So nezačal dobře, první zápas prohrál 1.5-2.5 a Nodirbek Abdusattorov se tak ujal vedení. Ve druhém minizápase však So vyrovnal zápasové skóre (2.5-1.5 ve prospěch Soa) a následoval rozhodující třetí zápas, který pro sebe „urval“ Wesley So a postoupil tak do finále turnaje.

Druhý semifinálový zápas mezi Carlsenem a Caruanou měl zdánlivě podle výsledku hladký průběh, ale opak byl pravdou. Carlsen vyhrál oba zápasy, v obou případechvšak  potřeboval k vítězství pět partií. V prvním minizápase hráči ani jednou neremizovali a Magnus dokonce prohrával 2-1. Pak se však vzchopil, ve čtvrté partii vyrovnal a v tiebreakové partii zvítězil.
Druhý zápas začal opatrněji, první dvě partie skončily smírem. Třetí partii Carlsen vyhrál, ale Caruana dokázal vyrovnat. Opět rozhodoval armageddon a Carlsen byl i tentokrát úspěšný a vybojoval si tak postup do finále.

Ve finále se čekal vyrovnaný souboj, ale Carlsen ukázal, že v rychlém tempu nemá v současné době vážnou konkurenci.
První finálový zápas se Soem Carlsen vyhrál, po dvou úvodních remízách vyhrál třetí partii a ve čtvrté si pohlídal remízu.
Druhý zápas byl napínavější. Carlsen vyhrál první partii a zdálo se, že je rozhodnuto. Nebylo, v divoké druhé partii „nasekali“ oba hráči spoustu chyb a poslední chybu udělal Carlsen. Po remíze ve třetí partii rozhodl Carlsen zápas a celý turnaj výhrou ve čtvrté partii.

Magnus Carlsen se tak stal už potřetí vítězem série CCT.

 

 

Odkazy:

Web CCT
Výsledky na chess.com


 

MČR v bleskovém šachu sice skončilo, ale jeho dozvuky nás „dohnaly“  :usmev: . Není to sice poprvé, co Česká televize vysílala z této akce přenos, ale přece jen to stojí za připomenutí.
Hodinový šachový speciál si zaslouží pozornost každého opravdového šachového fanouška, protože kromě šachových partií „lehce“ analyzovaných předsedou ŠSČR Martinem Petrem jsou k vidění i krátké rozhovory s jednotlivými hráči a osobnostmi.

Pokud jste z nějakého důvodu nemohli sledovat pořad MČR v bleskovém šachu dne 18. 12. 2023 přímo na ČT Sport, pak se podívejte na iVysílání České televize.
Hezké, zábavné a zajímavé  :usmev: , stojí to za to.

Screenshot z webu iVysílání České televize (v popředí Václav Finěk – David Navara):

 

 

Odkazy:

iVysílání České televize

 

 


 

 

Občas můžete někde zaslechnout, že o českém šachu není nic slyšet, že máme „blbé“ PR (Public Relations), tedy „vztahy s veřejností“ .

 

 

 

 

Už výše zmiňovaný odkaz na reportáž z MČR ukazuje, že to není pravda. Ne všechny články na svazovém webu mohu chválit (některé mi přijdou jen jako strojový překlad), ale celkově, a to už jsem tu párkrát psal, se ono „PR“ hodně zlepšilo.

O to víc těší skutečnost, že nejen svaz se snaží propagovat šachový život v ČR. Na webu chessbase.com vyšel nedávno hezký článek (k dispozici v angličtině nebo němčině) o české Extralize družstev.
Nejen hezký článek, ale i super fotografie Vladimíra Jagra, z nichž jsme tu několik nedávno také zveřejnili.

Článek na chessbase.com je především vizitkou klubu Moravská Slavia Brno, to však nic nemění na tom, že i klubová prezentace je výbornou propagací českého šachu.

Za mě je to skvělý počin a bylo by dobré, kdyby takových článků bylo na světových webech k vidění víc.  :palec-nahoru:

 

Odkazy:

Článek na chessbasse.com
Galerie fotografií ze zápasu „Morendy“ s Frýdkem-Místkem Vladimíra Jagra na Zonerama

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

 
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x