Na Štěpána

Právě dnes, na Štěpána, začíná Mistrovství světa v rapid šachu a my se můžeme dívat na Štěpána 🙂 . Štěpán Žilka je jediným českým zástupcem na tomto mistrovství, které se koná v uzbeckém Samarkandu.

 

Hráčem číslo jedna v open sekci je Magnus Carlsen, kromě jiných uvidíme i jeho bývalé vyzývatele Jana Nepomňaščiho nebo Fabiana Caruanu.
Jan Krzysztof Duda, Levon Aronjan, Maxime Vachier-Lagrave, Richard Rapport, Nodirbek Abdusattorov, to jsou jména, která zná snad každý šachový fanoušek. Na poslední chvíli se odhlásil Alireza Firouzja (Firúzdža), který dal přednost „honění“ ratingu v podivných minizápasech s vybranými soupeři  :usmev: .

V soutěži žen je sestava ještě nabitější.
Startovní listině vévodí tři Číňanky: Wenjun Ju (Wen-ťün Ťü), Zhongyi Tan (Čung-i Tchan) a Tingjie Lei (Tching-ťie Lej). Chybět nebudou bývalé mistryně světa nebo vyzývatelky Alexandra Kosteniuk, Alexandra Gorjačkina, Kateryna Lagno, sestry Muzyčuk, mladý indický „zázrak“ Divya Desmukh, Harika Dronavalli, Humpy Koneru a další vynikající hráčky.

V open sekci je přihlášeno 205 hráčů (možná i hráček, nekontroloval jsem to  :usmev: ), z toho je 137 velmistrů a 37 mezinárodních mistrů.
Štěpán Žilka je v rapid turnaji na startovní listině nasazen jako číslo 121. Pokud dobře počítám a pokud se nikdo neodhlásí (nebo nepřihlásí), měl by na Štěpána v prvním kole „vyjít“ Saleh Salem, ale to je informace bez jakékoli záruky.
První kolo nalosováno.
Jako obvykle, „spletl jsem se“ (změnil se počet hráčů z 205 na 202) o jedno místo  :smich: a Štěpán bude hrát na dvacátém stole bílými figurami s Griščukem  :usmev: .

Prvních dvacet dvojic:

 

 

Nasazené turnajové jedničky si včera vylosovaly barvy figur. V open sekci je nasazeným hráčem číslo jedna v rapidu i blesku Magnus Carlsen a dvakrát si vylosoval bílé figury. To znamená, že pokud bude opravdu hrát Štěpán v prvním kole se Salehem, měl by mít černé barvy.

 

Magnus Carlsen při zahajovacím ceremoniálu. Zdroj: web turnaje, autor: Anastasja Korolkova

 

V turnajích žen (120 hráček v rapidu) jsou dvě různé „jedničky“ . V rapid šachu je nejvýše nasazenou Wenjun Ju a vylosovala si pro první kolo bílé figury. V bleskovém šachu je jedničkou Tingjie Lei a rovněž bude v blicáku zahajovat bílými.

V dnešním prvním hrací dnu uvidíme v open turnaji pět kol, ženy sehrají čtyři kola. První kolo začíná v 11,00 hodin našeho času, online přenos bude o pár minut opožděn.

V podstatě vše podstatné k turnaji bylo řečeno (napsáno) už včera, zbývá jen dodat odkazy na online přenosy, abychom mohli fandit Štěpánu Žilkovi  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online open rapid na chess24.com
Online rapid ženy na chess24.com
Online open blitz na chess24.com
Online ženy blitz na chess24.com 
Online přenosy na lichess.org


 

Jednoduchá taktická rozcvička před sledováním MS  :usmev: .
Pozici, v níž je bílý na tahu, jsem zahlédl někde na sociální síti a bohužel už si nepamatuji zdroj. Dokonce ani nevím, zda je to nějaká úloha nebo snad závěr nějaké partie.
Na „řešení“ , dá-li se to tak vůbec nazvat, budete potřebovat (asi) sotva několik vteřin  :usmev: . Tipuji, že dvě sekundy ztratíte „rekognoskací“ pozice, vteřinu (zlomek?) vám zabere nalezení tahu a dvě vteřiny následný „propočet“  :mrknuti: .

Bílý na tahu remizuje.

 

 

 

 

Řešení: 

1.Vd7 Dxd7

( 1…Kxd7 2.Jc5+ Kxe7 3.Jxa4 remis )
( 1…Se6 ?? 2.Jd6+ Kxd7 3.e8=D+ Kxd6 4.Dxa4 a bílý vyhraje )

2.Jf6+ Kxe7 3.Jxd7 Kxd7 a díky „falešnému“ střelci je partie remízová.

1…. Da6 2.Jd6+ Kxd7 3.e8=D+ Kc7

( 3…Kxd6 4.Dg6+ Se6 5.Dd3+ Dxd3 )

4.De7+ =

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
alfa

Griščuk zaspal

alfa

už je tam, ale -5minut

alfa

Tak na „rozjezd“ dostal Griščuka, trochu silné kafe po ránu.

Vojta Plát

Po ránu? Vždyť v Samarkandu je o 4 hodiny více…

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x