Červencový výsledkový servis

Končí červenec, skončily červencové turnaje.
Dohrálo se v Karibiku, v Arménii skončilo Mistrovství světa tělesně postižených, poslední kolo se hrálo v sobotu v Liberci a uzavřel se i další ročník festivalu Czech Open v Pardubicích.

 

V portorickém Bayamónu skončil poměrně malý festival Torneo Internacional de Ajedrez Jose Celso Barbosa.
Nebýt toho, že se jej zúčastnil i český velmistr Vojtěch Plát, asi bych turnaj v záplavě jiných přehlédl.

Vojta na svém turné hraje především na „bezpečnost“  :usmev: . Slovo „bezpečnost“ by se v tomto případě klidně dalo zaměnit za slovo „zisk“. Je to pochopitelné, cestování po turnajích něco stojí a asi nikdo by nechtěl prodělávat.

V posledním kole turnaje Vojta zvítězil s místním hráčem, jehož jméno raději ani neskloňuji: Diego Zilleruelo Irizarry. Diego nemá zrovna vysoký rating (2046), ale zahájením prošel celkem dobře, pak už však „tahal za kratší konec provazu“ . Jenže Vojta se jeho hře přizpůsobil  :usmev: , hra se srovnala a o výsledku nakonec rozhodla chyba černého v časové tísni (34. … c5??).

 

 

Výhra v posledním kole Vojtu v tabulce nikam výš neposunula, protože vyhráli i jeho konkurenti.
Konečné pořadí turnaje: 1. Gábor Nagy (6 bodů), 2.-3. Sergio Duran Vega a Vojtěch Plát (oba 5.5 bodů).

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Na Mistrovství světa tělesně postižených v arménském Gyumri se našim dvěma zástupcům moc nedařilo.
Vít Václav Valenta byl v turnaji desátý nasazený a až výhrou v posledním kole se dostal na konečnou přijatelnou čtrnáctou příčku. V turnaji se nepotkal s hráčem, jehož rating by překročil hranici 2000 ELO bodů, z tohoto úhlu pohledu je konečných 5.5 bodů málo.

Jakub Vaněk (ročník 2008) uhrál čtyři body a odepsal necelých šedesát ratingových bodů. Nepamatuji se, že bych jej někdy na podobné akci viděl, takže jel na turnaj spíše sbírat zkušenosti, což může být dobré pro jeho další šachový růst.

Mistrem světa IPCA se stal Kazach Alimzhan Ayapov, druhý skončil Filipínec Sander Severino a třetí byl Sargis Sargissyan z Arménie.

Odkazy:

Web IPCA
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

V Liberci na turnaji Open Desko Liberec zvítězil IM Jaroslav Bureš až na druhé vedlejší hodnocení. V turnaji uhrál 7.5 bodů, stejně jako druhý GM Petr Hába. Jako první vedlejší hodnocení byla vzájemná partie, oba hráči se utkali v pátém kole a jejich souboj skončil remízou. Druhým vedlejším hodnocením byl zkrácený Buchholz a ten měl Bureš o půlbod lepší než Hába.

V posledním kole Jarda Bureš remizoval černými se Zdeňkem Caklem, Petr Hába porazil Pavla Holáska. Samostatné třetí místo si remízou černými pojistil Václav Buchta.

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results


 

Czech Open je pojem nejen v českém šachu. Pravda, kdysi jezdilo více hráčů, ale festival je stále jednou z největších akcí v Evropě.

Včerejším odpoledním posledním kolem skončil nejen hlavní turnaj, ale i turnaje ratingové.
Vítězem hlavního turnaje se stal mladý český mezinárodní mistr Václav Finěk.
Vašek hrál po celý turnaj vyrovnaně, nesnažil se vyhrávat za každou cenu, zbytečně neriskoval. V posledním kole jej čekal ratingově nejsilnější hráč turnaje, Rumun Liviu Dieter Nisipeanu.
Oba hráči předvedli vynikající výkon, Nisipeanu neudělal větší chybu, ale přesto prohrál. Kdybych měl hledat rozhodující moment v partii, byla by to asi výměna střelce z e5 za bílého střelce na b2 (16. … Sxb2). Pozice černého střelce sice nebyla nijak oslnivá, ale přece jen kryl největší slabinu černé pozice-pěšce d6.
Po výměně postavil Vašek svou hru na obléhání černého d-pěšce a byl to „strategický koncert“ .
Skvělá partie, která snese i ta nejpřísnější měřítka.

 

 

 

 

Ze šestiapůlbodových hráčů vyhrál i Ameya Audi s Valentynem Prokofievem. Audi se tak bodově dotáhl na Vaška Fiňka, který však měl lepší vedejší hodnocení. Pátý šestiapůlbodový hráč Evgeny Zanan v posledním kole „jen“ remizoval s Němcem Noem.
Na třetí místo v konečném pořadí se výhrou s Richardem Mládkem prodral dobře hrající Jiří Štoček. Na sedmi bodech skončil i již zmiňovaný Evgeny Zanan a výhrami v posledním kole „doskočili“ i Štěpán Hrbek a Klaudia Kulon, která byla nejlepší ženou v turnaji. Klaudia odehrála vynikající turnaj, když prohrála jen s Jirkou Štočkem.

Konečné pořadí (prvních třináct):

 

V „B“ turnaji zvítězil ukrajinský hráč Roman Tyshniuk, který měl lepší vedlejší hodnocení než Jáchym Hrbek. Na třetím místě skončil díky lepšímu vedlejšímu hodnocení Korejec Inchan Park.

V ratingovém „C“ turnaji se radoval z vítězství Jan Kožušník z BŠŠ Frýdek-Místek. Se stejným počtem bodů obsadil druhé místo Hyunbin Choi (Korea) a třetí skončil Oskar Gřešek ze Slezanu Opava.

V turnaji dospělých  :usmev: 30+“ zvítězil se 7.5 body Miroslav Muroň z Dukly Praha. Druhou příčku obsadil díky lepšímu vedlejšímu hodnocení Vít Žemlička, třetí byl Tomáš Veselý.

 

Odkazy:

Web festivalu Czech Open
Časový harmonogram jednotlivých turnajů
Výsledky a los turnajů
Online partie na lichess.org

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

Ten turnaj 30+ vypadá lákavě, to bych mohl někdy zkusit, i když při turnusovém zaměstnání to znamená obětovat tak 5 dní dovolené. Mirkovi jistě pogratuluji osobně.

Ondrej Havelka

Tak, já bych ještě viděl problém v tom, že Nisipeanu Vašíka hrubě podcenil, odehrál zahájení jak v KP a byl za to po zásluze potrestán krásnou realizací převahy.
 
Jinak je pěkné vidět v top 13 mnoho mladých Čechů. Lvíčci tam rozcupovali co se dalo, tak snad jim do příštího roku pořadatelé seženou další kořist. Ještě doplním, že Peťa Gnojek si zřejmě uhrál IM normu? (opravte mě kdyžtak) 2 kola před koncem byl myslím jediný, kdo sahal i po GM normě, ale myslím, že i tak může být spokojený. Tak gratulace!

Rostislav Huňa

Ano, Petr Gnojek sahal po GM normě (složení soupeřů na to měl). IM normu si sice uhrál, ale vlastně ji vůbec nepotřebuje, protože má už nějakou dobu poslanou žádost o IM na FIDE s jinými třemi normami a už jen čeká na schválení. Vyřízení titulů na FIDE trvá i několik měsíců.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x