Turnaje, turnaje a turnaje

V kazašské Astaně skončilo Mistrovství světa týmů v rapid šachu, ostatní turnaje, které jsem tu včera zmiňoval, pokračují. Některé jsou teprve na začátku, jiné se díky dvojkolům dostaly skoro ke své polovině.

 

MS týmů v Astaně má za sebou první část.
Hvězdnému týmu WR Chess (Carlsen & spol.) se nepodařilo obhájit loňské vítězství. „Lví podíl“ má na tom sponzor týmu  :usmev: , který na „amatérské“ šachovnici z dvanácti partií vyhrál jen v prvním kole, zbytek prohrál.
Budu se opakovat, dá se vítězit, i když máte v týmu zjevnou slabinu, ale k boji o první místo by museli všichni ostatní hráči hrát aspoň na 120%  :smich: .
Jinak když v týmu WR Chess škrtnete nejlepšího a nejhoršího hráče, pořád vám zůstane velmi silný tým, který určitě bude bojovat o přední příčky, ale podobných týmů je v soutěži celá řada.
WR Chess sice v posledních čtyřech kolech čtyřikrát vyhrál (třikrát jen těsně 3.5-2.5), ale na dohnání ztráty (dvě prohry) to nestačilo. Nakonec si obhájce loňského titulu odváží jen bronzové medaile a finanční cenu za třetí místo.
Bez zajímavosti jistě není ani to, že v posledním kole, kdy šlo o hodně, hrál WR Chess s týmem GMHans.com, který má na první šachovnici Niemanna. Carlsen se nechal odstavit a přepustil první šachovnici Nepomňaščimu.

Mistrovský titul a 100 000 Eur si odváží arabsko-ruský tým Al-Ain ACMG UAE v čele s Daniilem Dubovem. Klíčovým pro jejich vítězství v turnaji bylo deváté kolo. Al-Ain v něm jen remizoval s indickým týmem MGD1 (Erigasi & spol.), ale jeho největší konkurent Decade China toho nevyužil a také jen remizoval s týmem Kazchess, když jim remízu zachránil „amatér“ na poslední šachovnici Bo Pang. Remízy na prvních čtyřech deskách, na ženské šachovnici překvapivě prohrála Wenjun Ju (Al-Ain) s Bibisarou Assaubayaovou, ale na poslední desce Bo Pang porazil Alimzhana Ayapova.
Mimochodem, Bo Pang hrál v turnaji jedenáct partií a jedenáctkrát vyhrál!
Číňané měli tak trochu smůlu, že se jim výsledky na jednotlivých šachovnicích „nesešly“ trochu jinak. Čtyřikrát remizovali, což je připravilo o zlato. Přitom podle mě měli suverénně nejlepší tým. Na prvních třech deskách hráli víc než výborně, nadstandardní výkon předvedla i Wenjun Ju a o Pangovi už jsem tu psal.

Až čtvrtou příčku obsadil tým Chessy (Rapport & CO.). O lepší umístění se připravili porážkou od týmu GMHans.com v desátém kole.

Konečné pořadí (prvních patnáct týmů):

 

 

Ještě jeden malý detail. Za polský tým Q4Rail Kinsofchess Krakow nastoupili dva cizinci: Bernadskij, reprezentující Ukrajinu, a Timur Gareyev, americký hráč, který má u jména nicneříkající „NON“ .

To, že „NON“ znamená „None“ , tedy žádná federace, mě napadlo  :usmev: , ale nevěděl jsem, proč nereprezentuje USA. Vysvětlení je v článcích na chess.com a lichess.org.
Gareyev a známý komentátor Alejandro Ramirez byli obviněni ze sexuálního obtěžování, čímž se dostali na listinu „suspendovaných“ amerických hráčů.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Turnaj Chess Slovak Open ve slovenské Skalici je teprve na začátku. V neděli se hrálo druhé kolo a hrál se i doprovodný rapid turnaj.

Sedmikolového rapid turnaje se zúčastnilo 24 hráčů, z nichž byl nejúspěšnější Sergej Movsesian, který je na turnaji přítomen jako komentátor. Druhou příčku obsadil Milan Pacher, třetí skončil Martin Jablonický. Nejlepším z Čechů byl Matyáš Marek na čtvrtém místě.

V hlavním turnaji je po dvou kolech v čele čtveřice se dvěma body. Nechybí v ní ani český zástupce Martin Fargač z Třince. Kromě něj jsou tam Kanaďan Mike Ivanov, Slovák Martin Jablonický a mladá Kanaďanka Maili Jade Ouellet, která ve druhém kole porazila jednoho z favoritů Juraje Drusku.
Je zajímavé, že turnajová jednička Tomáš Polák a teď i turnajová dvojka Juraj Druska jsou po dvou kolech na padesáti procentech bodů a oba prohráli se ženami  :usmev: .

 

Maili Jade Auellet proti Honzovi Sikorovi v partii prvního kola. Autor: Tomáš Danada, zdroj: album skalického festivalu.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org
Fotoalbum festivalu


 

Festival Summer Prague měl v neděli na pořadu dvojkolo.
Po čtyřech kolech je v čele trojice hráčů se stoprocentním bodovým ziskem. Jakub Půlpán, Valenty Prokofiev a Michal Konopka zatím neztratili ani půlbod. To se však změní již dnes, protože v pátém kole se utkají Půlpán a Prokofiev. Třetí „vedoucí“ , Michal Konopka, se utká s nasazenou turnajovou jedničkou Petrem Neumanem.

V sobotním druhém kole se povedl hezký matový závěr české reprezentantce Martině Kořenové. Ondřeji Šrámkovi se vůbec nepovedl Volžský gambit a jeho pozice byla záhy v troskách. Bílá se s tím v závěru moc nepárala  :usmev: .

 

 

Dovolím si vznést jeden dotaz a doufám, že se najde někdo, kdo mi odpoví  :usmev: . Na webu chess-results je možné přehrávat si partie (pokud tam jsou nahrány). Často je notace „anglicky“ (King, Queen… atd.), občas v jiném jazyce.
V jakém jazyce se, sakra, označuje střelec písmenem J a jezdec písmenem P ?
Podle mě v žádném  :usmev: a prohlížeč mi místo ikon figur zobrazuje nesmyslné názvy figur, ale možná se pletu.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Také na Kanárských ostrovech se hrálo v neděli na turnaji Jugando con las Estrelas dvojkolo.
Naštěstí se naši hráči už zřejmě aklimatizovali  :usmev: a oba byli v neděli stoprocentně úspěšní.

Vojta Plát dopoledne porazil dalšího Peréze Peréze, tentokrát Alejandra. Třetího „Peréze“ dostal ve čtvrtém kole  :usmev: Není však Peréz jako Peréz. Rodney Oscar Peréz García je kubánský hráč.

Jarda Bureš ve třetím kole vyhrál s Cristianem Ramirézem Maillem, ve čtvrtém kole porazil mexickou dámu WIM Lillie Yvonne Fuentes Godoy.

Oba čeští hráči se tak pomalu posouvají tam, kam patří, tedy na špici tabulky.

Vojta Plát se může pochlubit sehranou věžovkou ze čtvrtého kola. Sám k tomu napsal: „Žilka nám kdysi na soustředění ukazoval věžovky, kde musíš dát věž na šestou (nebo třetí) řadu. Vzpomněl jsem si na to u partie.

Tah 59. … Vg6! je stylový, kromě něj k výhře podle tablebasí vedou i pro člověka poněkud „nelogické“ tahy 59. … Vf3 a 59. … Vd3, ostatní tahy vedou jen k remíze.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
14 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Herbert Konečný

Vážení přátelé, s problémem značení jednotlivých kamenů na webu chess-results jsem se již v minulosti opakovaně setkal a dospěl jsem k závěru, že IT pracovník nebo která dobrá duše tam ty zápisy partií vkládá, z nějakého mně neznámého důvodu posunul písmenka české notace. Proto je nutné si pamatovat, že P=jezdec, J=střelec, S=věž, V=dáma a D=král. A to je celé tajemství. Žádný cizí jazyk v tom nehledejte. Proč dělat něco jednoduše, když to jde i složitě. Třeba se mu nedařilo vložit písmenko K a tak to celé posunul. To je ale jenom moje teorie, ale jinak mě to taky docela hněte.   :usmev: 

Rubinus

Teoreticky být správná, například pokud to vkládá v něčem od ChessBase. Jestli se někdo vrtal v tom textovém souboru, kde má Chessbase ta nastavení a omylem na tom místě umazal písmeno K… Také, pokud nemám češtinu, se tam dají ty české znaky vložit ručně a někdo zapomněl na K-Krále. Koneckonců se to hrálo u nás, takže nějaký program v češtině pro vkládání partií je pravděpodobný.I když koukám, že CB15 má pořadí těch figurek KDJSVP, takže posun v tomto programu by znamenal jiná písmenka, D-Král, J-Dáma, S-Jezdec, V-střelec, P-věž. Možná se podívat no novější verze, než mám já. Anebo do něčeho jiného, typu Arena, ChessPad atd.

Vojta Plát

Podival jsem se na ten seznam vyloucenych hracu a je tam jmeno Tyrell Harriott. S tim jsem v parku na Washington Square vyhral 10-0 v 1+1 a 100$ k tomu. V pohode typek jinak, jen pry obtezoval svoji sverenkyni, tak proto zakaz. V USA jsou v tomhle dost prisni. Kdyby to u nas fungovalo stejne jako v Americe, tak by urcite vice nez 50% nasich treneru melo taky zakaz 🙂
Napriklad kapitan zenske repre by v USA davno skoncil, ale u nas nic…

Vojta Plát

To da!

Vojta Plát

Ta notace u Korenky je myslim v holandstine 🙂
 
A Druska prohral se svoji pritelkyni, takze kdo vi, jak to cele bylo 😀
 
Snad si me ted nebudou vsimat anonymove a odpusti si jakykoliv komentar.
 

Vojta Plát

Tak je to vse dohromady 🙂

Rubinus

Tak jsou země, kde místo dámy mají na desce vezíra, takže V se někde používá. Díval jsem se na wikipedii, tam bohužel seznam zkratek pro figury není úplný, třeba právě tu holandštinu tam vůbec nemají.

Rubinus

Ha. Házím si popel na hlavu. Hledal jsem nederland, případně holland, anglický název mě nenapadl.

14
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x