Prázdniny a turnaje za polovinou

Předevčírem jsem napsal: „… o čem bych psal zítra? 🙂 …,“  a bylo to myšleno úplně vážně. Když mi však přistála v mailu tisková zpráva o konání Olomouckého šachového léta, bylo jasné, že si dám pauzu 😀 .
Každá pauza jednou skončí, takže se dnes můžeme podívat, jak se vyvíjejí některé námi sledované turnaje.
Na závěr jedna informace z našeho „zákulisí“ 🙂 .

 

Chess Slovak Open ve Skalici (Slovensko) jsme naposledy virtuálně navštívili v neděli, kdy měl turnaj za sebou teprve dvě kola.
V pondělí se na turnaji hrálo dvojkolo, v úterý páté kolo a včera se tedy hrálo už šesté kolo. Turnaj se tak přiblížil ke svému závěru.

Po šestém kole je v čele skupina čtyřapůlbodových hráčů, v níž nechybí ani Tomáš Polák. Martin Jablonický, Juraj Druska, Milan Pacher a Mike Ivanov spolu s Tomášem Polákem vévodí po šestém kole hlavnímu turnaji.
Do konce turnaje zbývají ještě tři kola a je téměř jisté, že se na přední příčky pokusí zaútočit i hráči „druhého sledu“ . Jen o půl bodu méně má trojice: Adam Frank (CZE), Antoni Dylong (POL) a Nikola Sedlak (SRB).
V této malé skupince mohl být i Marek Miča, místo něj je tam však jeho mladý polský soupeř z šestého kola  :usmev: . Marek nezvládl tlak soupeře na své královské postavení.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org
Fotoalbum festivalu


 

V Praze už finišuje festival Summer Prague 2024.
Je odehráno sedm kol, po nichž je v čele skupina hráčů, ve které má své zastoupení i Česká republika. Jakub Půlpán má stejně jako Španěl Daniel García Roman, Valentyn Prokofiev, Marian Can Nothnagel a Ind Upadhyaya Anwesh šest bodů.

Tato pětice hráčů má nejlepší šance před posledními dvěma koly, ale bez šancí nejsou ani hráči s 5.5 body. I tady má ČR své zastoupení. Matouš Eret, Jakub Petr, ale především nasazená turnajová jednička GM Petr Neuman mají ještě dvě kola na pokus o dotažení se na špičku.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech mají hráči na turnaji Jugando con las Estrelas odehráno dokonce už osm kol. Ale pozor, turnaj je desetikolový, takže i tady zbývají dvě kola do konce.

V turnaji vede chilský velmistr Cristobal Henriquez Villagra, který má se svými sedmi body půlbodový náskok na ukrajinského GM Andreje Sumetse (Sumce  :usmev: ). Za touto dvojicí je pětičlenná skupina hráčů se šesti body a je v ní i Vojtěch Plát. Druhý český hráč, Jaroslav Bureš, má 5.5 bodů, dělí se o osmé až dvaadvacáté místo a v posledních dvou kolech bude muset „zabrat“ , aby se umístil v cenách  :usmev: , tj. do patnáctého místa (viz níže screenshot z turnajového webu).

 

 

První cena v turnaji je 1500 Eur, patnáctá „cena útěchy“ činí 125 Eur, což sice není moc, ale pořád je to lepší než píchnutí drátem do oka  :usmev: .

V osmém kole prokázal svůj taktický postřeh a dobrý propočet Vojta Plát.
V zahájení obětoval jako černý dva pěšce a i když Stockfish „soudí“ , že černý neměl plnou kompenzaci za obětovaný materiál, mně se pozice černého líbí  :usmev: . Otevřené linie k útoku na bílého krále možná nejsou dostatečným ekvivalentem za obětovaný materiál, ale je to pozice, v níž bílý musí dávat velký pozor.
Španělský soupeř pozor nedával a byla z toho miniaturka.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Někdo se chlubí, když se mu povede orámovat a obarvit buňku v Excelu, někdo tím, že napsal větu „Mylý dědečku, nesu ti čaj“ jen s jednou „malou chybkou“ , protože důležitý je přece obsah, nikoli forma  :smich: .
Někdo se zas nepochlubí, ani když by mohl a měl  :usmev: . Pak to za něj musí udělat někdo jiný.

E-shop šachy.cz rozšířil svou působnost i do zahraničí. Ještě se sice vychytávají „mouchy“ , ale šachisté na Slovensku už teď mohou nakupovat ve „své“ měně v e-shopu šachy.sk .
Nečekejte ale, že budou i zprávy ve slovenštině  :usmev: .

 

 

 

Tak mě při tom napadlo: „Jak to ten Honza dělá, že se mu tak daří?“
Zrovna běžela v TV reklama s Pokáčem na jednu banku: „…když neví kámoš, když neví mamka, poradí ti tvoje banka…,“ a tak jsem Pokáče „vykradl“  :smich:
Hned je jasné, proč je úspěšný  :smich:  :smich:  :smich: .

 

 

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x