Olympiáda finišuje

Člověk si na chvíli zdřímne a málem zaspí konec olympiády 🙂 . Vůbec jsem si neuvědomil, že dnes se hraje poslední kolo 45. šachové olympiády už dopoledne a málem jsem je zaspal. Naštěstí jsem se vzbudil právě včas a při sledování závěrečných bojů se mohu alespoň v rychlosti vrátit k předposlednímu kolu, v němž se muži střetli s Kyrgystánem, ženy hrály s Chile.

 

Výsledky obou zápasu už jistě každý fanda českého šachu zná, takže to vezmu opravdu velmi rychle.

Proti Kyrgystánu nastoupil na první šachovnici David Navara. V Sicilské si vybral Nimcovičovu obranu a neváhal jít do rizika. Ve 14. tahu vzal „drze“ pěšce na c3 (14. … Dxc3), což „onlinový Stocksfish“ při rychlé analýze vyhodnotil jako chybu. Není to však tak docela jasné. Až teprve další „sběr pěšců“ už by se dal označit jako rizikový  :usmev: . Tah 18. … Dxe5 je zřejmou provokací, ale kdyby bílý zahrál ve dvacátém tahu správné 20. Vde1, tak už se to nemuselo černému vyplatit (ani to by však nebylo docela jasné). Bílý to nezahrál a partie skončila remízou opakováním pozice. Opět si dovolím podotknout, že Stockfish nehodnotí dobře Davidův tah 21. … Jd4, ale v analýze pak své hodnocení „přehodnocuje“  :usmev: . Prostě tah 21. … Jd4 není chybou, i když je pravda, že při správné hře bílého by černý dlouhou dobu musel balancovat na hraně nože.

 

 

Thai Dai Van Nguyen se dostal po zahájení do výrazně lepší pozice a celou partii měl pod kontrolou. Snad jediné, co by se mu dalo vytknout, byl přechod do koncovky (27. Vxf8), protože tam měl soupeř celkem solidní šanci partii zachránit (35. … Jxc6!). V nelehké pozici s nedostatkem času se však podobná záchrana nehledá lehce, po 35. … Kg8 bílý udržel výhodu, kterou proměnil v celý bod.

 

 

Na trojce nastoupil Štěpán Žilka a i když měl černé, pokoušel se o zisk výhody. K tomu zvolil zajímavý, nikoli však špatný, „výpad“ věže v jednadvacátém tahu. Nakonec se mu podařilo v rovné koncovce získat figuru. Problém byl v tom, že materiál byl už značně redukovaný a zatímco Štěpán měl věž a jezdce (bez pěšců), soupeř měl věž a pěšce (bet figury  :smich: ). Teoreticky remízová koncovka, ale v praxi to tak jednoduché není a Štěpán to věděl. Zkoušel soupeře hodně dlouho a nakonec se mu se soupeřovou pomocí podařilo dosáhnout vyhrané pozice. Soupeř si nechal zahnat krále na okraj šachovnice do matové pozice (84. Vc8??). Černému v tom výrazně pomáhal právě bílý pěšec.  V té době měl Štěpán na hodinách už jen tři minuty do konce a vyhrávající pokračování po minutovém přemýšlení nenašel.
Nevím, jaké „duchy“ Štěpán viděl  :usmev: , mě (samozřejmě odpočatému a beze stresu) přišel šach věží 85. … Vb3+ jako logický (ale asi bych nenašel druhou možnost: 85. … Kc3  :usmev: ). Po několikahodinovém „trápení“ za šachovnicí však už člověk myslí trochu jinak.

 

 

Na čtvrté šachovnici bodoval Honza Vykouk. Svého soupeře strategicky přehrál a po 45. … Vd2 pak názorně předvedl, jak se mají hrát věžovky  :usmev: .

 

 

 

 

Ženy občas dokáží překvapit  :usmev: . Naše dámy remizovaly s Chile, ale tentokrát to, alespoň pro mě, takové překvapení nebylo. Čekal jsem vyrovnaný zápas a „dočkal“ jsem se.

 

 

Naše ženy bojují (chilské si upravují vlasy 😀 ). Autor: Aleš Krajina

 

 

Na první desce udržela černými rovnou pozici Julia Movsesian a partie poměrně brzy skončila remízou.

 

 

Na druhé šachovnici porazila Tereza Rodshtein půvabnou chilskou advokátku Damaris Abarcu Gonzalez. Úmyslně jsem použil slovo „půvabnou“  :usmev: , protože na fotografiích je vidět, že si dáma na svém vzhledu zakládá možná víc než na šachových znalostech. Ale ano, sluší ji to dokonce (to nebývá obvyklé) i na profilové fotografii na FIDE Ratings  :usmev:   , to se ale na olympiádě nepočítá  :smich: .  Šachy nehraje tak špatně, ale na Terezu to nestačilo. Černá přišla o kvalitu, pak ještě i o pěšce a k tomu jí zůstala špatná pozice.
Výborný výkon Terezy.

 

 

 

Tereza není o nic méně půvabná než její soupeřka, jen ji u šachu více zajímají figury  :usmev: . Autor: Aleš Krajina

 

 

Na třetí šachovnici prohrála Martina Kořenová, která za sebou měla dlouhou a nešťastnou partii z devátého kola. Být kapitánem, nechal bych ji to „vydýchat“ , ale je docela dobře možné, že se Martina sama hlásila „do služby“  :usmev: .
Partie desátého kola se jí moc nepovedla. Nezdálo se mi, že by soupeřku podceňovala, spíše toho měla už „plné kecky“  :usmev: . Na tah 12. … Jf4 spotřebovala kolem dvaceti minut a nebyl to nejlepší tah. Ukázalo se, že její propočet měl trhliny. Následující tah 13. … Sa7 zahrála po zhruba pětiminutovém přemýšlení a předpokládám, že jej hrála i na základě předchozího propočtu tahu Jf4.
Hodně špatný nešťastný třináctý tah  :smutek: . Po něm je černá vlastně bez figury, protože Sa7 je zcela mimo hru. Soupeřka má sice nízký rating, ale u jména má i titul WIM, což znamená, že „něco“ o šachu ví a že titul nedostala zadarmo  :usmev: . Ukázala to i za šachovnicí a Martině už nedala žádnou šanci.

 

 

Na čtvrté desce předvedla solidní výkon Kristýna Novosadová a po oboustranně nikoli bezchybném  :usmev: , ale korektním průběhu skončila partie zaslouženou remízou.

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web olympiády
Výsledky na chess results
Online na lichess.org
Online na chess.com
Fotogalerie
Online komentované partie na YT kanálu ŠSČR

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Knoplik

Já jenom doufám, že to nikoho kompetentního ani na sekundu nenapadne vydávat za úspěch. Tohle byl propadák jako hrom a to umístění je jenom shoda neuvěřitelných náhod. Nikdo z našich neporazil ani jednoho borce s vyšším elem. Souhlasím se Štěpánem Žilkou, že by šachisti měli být za výkon zaplaceni jako v práci. Problém je, že nějaký výkon udělali David s Vanem, ti by si zasloužili ohodnotit, zbytek toto předvést v běžné práci, tak jsou za hodinu na dlažbě a na podpoře…

David Navara

V mnoha běžných zaměstnáních výkon bývá tak nějak stabilní. (Například pedagog odučí stejný počet hodin dnes i zítra, i když jednou lépe, podruhé hůře.) Ve sportu (i v šachu) jednou vychází všechno, podruhé nic, takže dělat závěry z jednoho turnaje může být ošidné. Štěpán i Honza mají svá zaměstnání, ale přesto hrají na úrovni silných velmistrů. Ale menší praxe nebo příprava se občas projeví, což se stalo právě na tomto turnaji.
 
Samozřejmě se nám letos leccos nepovedlo a můžeme být rádi, že to nakonec dopadlo takto. Na druhé straně mnohé týmy mají výrazně podhodnocené ratingy. Moldávie předloni skončila šestá, když v předposledním kole porazila Nory (s Magnusem) a v posledním také byla úspěšná. Letos po remíze s námi porazila družstvo Izraele, které je podobně silné jako my. A následně zremizovala s Norskem a s Rumunskem.
Na olympiádě startuje mnoho podhodnocených mladých soutěžících, kteří ještě nestihli nabrat přiměřený rating. A usilovně to dohánějí, leckdy na náš úkor.
Nechci se tady pouštět do hlubší analýzy, ale tento argument by neměl zapadnout.
 
Jinak Van hrál výborně, získal na své šachovnici zlatou medaili!  :prvni:   :palec-nahoru: 

Knoplik

Nejsmutnější na tom je, že ten tým hájíte právě Vy. Kdyby sem nebo kamkoli jinam napsal svou reakci třeba Štěpán Žilka nebo kapitán, který se v průběhu sám vyjádřil, že je tam úplně k ničemu… Pane Navaro, Vám, ani Vanovi nemůže nikdo vytknout nic, proto jsem také psal, že byste si zasloužili patřičně ohodnotit. Pan Žilka, který se nejvíc pral o adekvátní ohodnocení, nezahrál na tomto turnaji na úrovni silného velmistra, ale spíš na úrovni podprůměrného IM. I poslední zápas hodně zaváněl, kde výkon IM Vykouka hraničil s ostudou. Nezlobte se, že to píši takto příkře, ale jako běžný fanoušek to tak vidím.

Rubinus

Byla to klika, není to nic extra, zvlášť po tom průběhu, ale jsem za to 18. místo rád, že to nebyl propadák. Na to, že párkrát zkolaboval Štěpán a celkem dost hořel Krejčí je to velmi dobré. To zase nějací ti škarohlídi utřou. Zkuste si představit, co by se dělo, KDYBY skončili třeba 35.
 

Pavel Chrz

Objektivně, nezaujatě. Píši to již třetí olympiádu, někdy nám nesportovně  pomůže, někdy nám nesportovně uškodí. Jiným také a o medaile, v první desítce, patnácce ještě důležitější.
 
 O co jde, FIDE přišla s tím, aby se bojovalo i v rozhodnutém zápase a zároveň nebyly zvýhodněny týmy, které si dole hrabou 4:0 (kdyby bylo pom. hodnocení skore).
 
 Jasně, v pořadí 15.-100. místa není až tak důležité, ale i v pořadí v první desítce je to často nefér, zkoumal jsem před 2 a 4 lety.
 
 Záměr sice hezký, ale špatně provedený. Prohraješ po boji 1,5:2,5 s Indií, supr výkon a máš jen 31,5 bodu do p.h. (body soupeře x tvé skore). Jiný porazí 3,5:0,5 stošestý Madagaskar a má 35 bodů.
 
Lépe, když by bylo tvé skore ze zápasu x (body soupeře na druhou).
 
Výše popsaný příklad: 1,5 x (21 na druhou) s Indií = 661,5.
Oproti 3,5 x (10 na druhou) s Madagaskarem = 350.
 
 Každé pom. hodnocení má své pro a proti, ale o tuto úpravu si toto pom. hodnocení říká.  
 
 Možná vám to připomene něco z fyziky.
 
 

chess

Dvě šachovnice výborné: Van a David, jinak to za moc nestálo. Pokud chce tým udělat výsledek, pak ty perfa musí vypadat jinak. Typicky 2 hráči nad 2700 (to jsme řekněme měli) další dva aspoň gm normy (tedy nad 2600) a poslední třeba 2530. Aspoň 4 hráči musí hrát jako velmistri. Náš výsledek je asi trochu podprumerny. Zvolili jsme metodu: raději s nikým nehrát (vždy jsme s trochu lepším prohráli, abychom nešli do rizika, že chytneme ještě lepšího…). 😊

Láďa

Muži jsou na 18. místě (uf,uf to byla klika ) a ženy na 43. místě, oba kolem svého nasazení.

Láďa

Van vyhrál svou šachovnici, gratulace

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x