TechM GCL

Turnaj Tech Mahindra Global Chess League (TechM GCL) zahájil ve čtvrtek prvním kolem šestice týmů.

 

Než se dostanu k velmi stručnému popisu zápasů prvního kola, musím se nejdříve omluvit za chybu v článku „Turnaj, který „narušil“ Bundesligu“ .
U týmu Triveni Continental Kings mi vypadl z uvedené sestavy jeden hráč. Kdyby jen jeden hráč!  :smich:
Vypadl mi Alireza Firouzja, který za „Krále“ hájí ikonickou první šachovnici. Chybu jsem už pokoutně a nenápadně opravil (a také další), ale ještě jednou se za toto nedopatření omlouvám.

Hned v prvním kole se utkali, dle mého soudu, největší favorité. Carlsenův tým Alpine SG Pipers a Ánandovo družstvo Ganga Grandmasters.

Relativně normálními remízami skončily partie na první a šesté šachovnici. Remízou skončilo i klání dvou indických talentů, ale remízou skončit nemuselo a nemělo. Praggnanandhaa hrající černými byl po 55. f4?? objektivně vyhraný, jenže to bylo ve chvíli, kdy měl na hodinách už jen 28 vteřin…a hraje se bez přídavku, takže nakonec byl možná za remízu i rád  :usmev: .

 

 

Maghsoodloo (Ganges) udělal hrubou chybu (71. Vb8??) s Rapportem a ten nezaváhal. Celkem jednoduchý zisk figury.

 

 

Hou Jifan celkem v pohodě přehrála Vaishali Rameshbabu a ve druhém ženském střetnutí trochu překvapivě porazila Salimova Katerynu Lagno, když černá přehlédla ztrátu figury

 

 

 

 

V zápase American Gambits – Mumba Masters rozhodly o výsledku především hrubé chyby na druhé a šesté šachovnici. Nakamura s MVL remizovali, stejně tak i Yu se Svidlerem.
Bibisara Assaubayeva má v poslední době formu a dokázala to i proti Humpy Koneru. Na ženských šachovnicích srovnala skóre Harika Dronavalli, která porazila Elisabeth Paehtz.
Duda porazil Vidita, jehož král se postavil dost nešťastně na osmou řadu (22. … Kg8??) a narušil tím souhru černých figur.

 

 

V partii Bjerre – Sadhwani měl černý po 38. Df2? lepší šance, jenže ve složité pozici přepjal strunu a nakonec se radoval bílý.

 

 

 

Ve střetnutí mezi „Kontinentálními Králi“ a „Aljašskými jezdci“ (nebo rytíři  :usmev: ) bych si nedovolil tipovat výsledek. Nakonec to bylo celkem jednoznačné.
Firouzja udržel prohranou koncovku s Girim. Nebyla to však jednoduchá koncovka, hrála se dámská koncovka, kterou není úplně jednoduché vyhrát ani s „normálním“ časem. Na druhé desce si Abdusattorov poradil černými s Yi Weiem. Partie Mameďarova proti Radžabovovi byla na jednu branku a nic na tom nemění ani skutečnost, že se Radžabov mohl po chybě soupeře zachránit. Najít tah 38. Dh7 se možná dá, ale rozhodně to není nic triviálního, spíše naopak, je to těžký tah.
Bílý nenašel a prohrál…

 

 

Na ženských šachovnicích měly blíže k vítězství „Jezdkyně“ , ale své, pravda, nevelké šance nevyužily.
Na poslední desce se „blicala“ těžká čtyřvěžovka a lépe se v ní orientoval Nihal Sarin.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Online na lichess.org


 

Ne, že by se mi nechtělo nic kreslit  :usmev: , ale po dvou letech jsem se rozhodl dát pomalu do pořádku můj web  :smich: , takže občas narážím na starší kresby a blbosti  :mrknuti: .

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x