V Londýně se finišuje

Malé noční technické problémy jsou důvodem krátké zprávy z turnaje Tech Mahindra Global Chess League. Hrály se tři zápasy a všechny tři skončily stejným výsledkem: 14 – 5.

 

Pět ku čtrnácti prohrál Carlsenův tým Sg Piper s Mumba Masters. Maxime Vachier-Lagrave porazil Magnuse Carlsena v hezky vedené partii. Partie byla vyrovnaná až do té doby, než Magnus „zapomněl“ dobrat kvalitu  :usmev: . Rázem to bylo 0 – 4.

 

 

Praggnanandhaa si celkem v pohodě poradil s Viditem a snížil na 3 – 4, ale když přidali další výhry pro Mumba Masters Svidler a Sadhwani, bylo rozhodnuto. Nic na tom nemohly změnit remízy na ženských šachovnicích.

 

 

Ve druhém zápase podlehli Firouzjovi „Králové“ Nakamurově družstvu American Gambits.
Také zde podlehla první šachovnice, ale zápas rozhodly partie mezi ženami.
Ukázkovou hrubku předvedl Firouzja. Se dvěma minutami na hodinách zahrál šílený tah, po němž přešla hra do prohrané (lehce!) pěšcové koncovky a Alireza se raději ihned vzdal.

 

Zatímco borci na třetí šachovnici sehráli normální partii bez větších výkyvů, Duda na druhé desce byl v jedné chvíli prohraný, ale Wei svou šanci nevyužil a partie skončila smírem.

 

 

Na ženských šachovnicích se situace v obou partiích měnila častěji než jarní počasí. Nakonec se radovaly Assaubayeva a Paehtz z týmu American Gambits. Jedinou výhru „Králů“ zaznamenal Sindarov, ale to bylo málo.

Třetí zápas mezi Giriho „Jezdci“ a Ánandovými „Velmistry“ skončil stejných poměrem jako předchozí zápasy. Ani tady nebyla výjimkou neremízová partie na první desce. Giri si na turnaj přivezl vynikající formu a poradil si s Ánandem, kterému se na turnaji vůbec nedaří a má na svém kontě zatím jen 1,5 bodu ze sedmi partií.
Na druhé se hrála 117 tahová partie, v níž Erigaisi nezvládl zahájení a dostal se do špatné pozice. Příznivci Alechinovy obrany by měla jásat nad výkonem Abdusattorova v zahájení  :usmev: , protože pokud si pamatuji, tak jím zvolená varianta neměla zrovna nejlepší pověst. Abdusattorov však následně nehrál přesně a hra se díky jeho chybám a chybičkám srovnala.

 

 

Snížil Magsoodloo, který porazil Mameďarova, Zhongyi Tan (Jezdci) ustála špatnou věžovku s Vaishali Rameshbabu a u mě si Tan zaslouží plusové body, protože v pozici, v níž měla o pěšce více a její soupeřka Vaishali Rameshabu na hodinách jen pět sekund, přijala nabídku remízy. Je to snad poprvé, co jsem viděl v tomto turnaji takové gesto.
Důležitých osm bodů pro „Jezdce“ přidali Kashlinskaya a Nihal Sarin.
Alaskan Knights se tak i po sedmém kole drží se šesti bodovýcm náskokem v čele tabulky. Nemají však vyhráno, protože do konce turnaje zbývají odehrát tři kola, takže se hraje ještě o devět bodů.

 

 

Pořadí po sedmém kole (screenshot z chess.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x