Jiný pohled na Londýn

Těsně před koncem základní části turnaje Tech Mahindra Global Chess League je znám první finalista. O druhém finalistovi se rozhodne dnes. Zbývá odehrát už jen jedno kolo a bude jasné, které dva týmy se utkají ve finále.

 

Dnes nabídneme trochu jiný pohled na londýnský turnaj. Jen pro pořádek si hned v úvodu ukážeme, jak dopadlo osmé s deváté kolo.

8. kolo:

 

9. kolo:

 

Kolo před koncem základní části turnaje je v čele Giriho tým PBG Alaskan Knights. Přiznám se, že tomuto týmu jsem na začátku vůbec nevěřil  :usmev: , ale nakonec se ukázalo, že je skvěle poskládaný. Giri drží první desku, má v klasickém bodování 4.5 bodů z devíti partií.
Tahounem týmu je Nodirbek Abdusattorov, který na druhé šachovnici neprohrál ani jednu partii. Dobře však hrají i ostatní. Za zmínku stojí i výkon Nihala Sarina, který si výborný výsledek „pokazil“ až porážkami v osmém a devátém kole.

 

 

Druhá příčka v tabulce zatím patří Carlsenově družstvu Alpine Sg Pipers. Zatím, protože los si zašpásoval a v posledním kole se utká Carlsenův tým s Firouzjovým Triveni Continental Kings a i když mají „Carlsenovci“ tři body náskok, stoprocentní jistotu postupu ještě nemají. Skóre totiž hraje do karet „Kontinentálním králům“, Pipers má skóre 81, Kings 90. V případě výhry „Králů“ by tak Carlsenův tým nepostoupil. V zápase budou mít bílé figury „Králové“ a dá se předpokládat, že to postaví tak, jak to psal David Navara: pevné pozice bez rizika porážky a budou věřit, že někdo vyhraje.
V týmu Pipers hrají dobře třetí a čtvrtá deska. Richard Rapport a Yifan Hou mají v klasickém bodování  šest bodů z devíti. Nedaří se Kateryně Lagno, ostatní hrají celkem průměrně.

 

 

Triveni Continental Kings jsou třetí a podle mě mají velmi dobrou šanci dostat se do finále. Alirezu Firouzju sice „moc nemusím“ , ale musím uznat, že v tomto turnaji hraje velmi dobře. Nebál bych se říct, že je nejlepším hráčem turnaje. Na první šachovnici má 6.5 bodů z devíti partií a je to určitě on, kdo táhne celý tým. Dobře mu sekundují Alexandra Kosteniuk a Javokhir Sindarov. Ostaní nehrají nic moc  :usmev: , ale většinou se jim to v jednotlivých zápasech dobře „poskládalo“ .

 

 

Na dalších příčkách tabulky jsou týmy, které už nemají šanci dostat se do finále. Čtvrtí jsou American Gambits s Nakamurou v čele. Ten sice drží vysoký standard (5.5 z 9), ale to je málo. Jen Elisabeth Paehtz hraje nadprůměrně, ostatní se moc neukázali. Více jsem čekal od Dudy (4.5 z 9) a také Assaubayeva hraje na turnaji hůř, než jsem čekal (4 z 9). Slabinou týmu je Jonas Buhl Bjerre na juniorské šachovnici, dva body z devíti jsou opravdu málo.

 

 

Na pátém místě jsou Mumba Mastres, kde je „hvězdou“ Maxime Vachier-Lagrave. Tomu se dařilo udržet první šachovnici a nebýt „selhání“ druhé a třetí desky (Vidit a Svidler), mohl tým hrát o postup do finále. Zadní šachovnice mají dost dobré a především ženy, Humpy Koneru a Harika Dronavalli, zahrály dobře. Po špatném začátku se chytil i Raunak Sadhwani.

 

 

Největším zklamáním je asi výkon Ánandova družstva Ganges Grandmasters, tedy alespoň pro mě  :usmev: . Ánand zrychlený šach umí velmi dobře, ale do Londýna si přivezl opravdu mizernou formu. Nevyhrál ani jednu partii, pětkrát prohrál. Moc mu nepomohl ani Arjun Erigaisi na druhé šachovnici. Ten sice neprohrál ani jednu partii a má v klasickém hodnocení pět bodů z devíti, ale v turnaji, kde se hodnotí především výhry (a výhry černými o něco lépe), je takový výsledek špatný.
Dobře zahrála Salimova a ani výkon Murzina není špatný. Mladá Vaishali Rameshbabu má na svém kontě jen 1.5 bodu jako Ánand, což není dobrý výsledek, ale když jsem se díval na její partie, herně to bylo celkem v pořádku. Vaishali však má problém s turnajovým tempem hry.

 

 

Pořadí před posledním kolem základní části (screenshot z chess.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x