Carlsen dohrál

V Londýně se dohrála základní část turnaje Tech Mahindra Global Chess League. Pro čtyři z šesti týmů už turnaj skončil, dva týmy si dnes zahrají ve finále o solidní balík peněz 🙂 .

 

V posledním kole základní části se ve dvou zápasech už o moc nehrálo. Po devíti kolech byl jeden tým jasným finalistou (PBG Alaskan Knights) a v jednom jediné zápase se rozhodovalo o druhém finalistovi.

Indové proti Indům  :usmev: , to byl první zápas, v němž už o nic nešlo. Týmy Ganges Grandmasters i Mumba Masters  byly na chvostu tabulky a ani jeden z nich nemohl pomýšlet na finále. Hrálo se tak vlastně o poslední „flek“ .
Na prvních dvou šachovnicích dvě remízy, remizovalo se i na posledních dvou deskách. Maghsoodloo porazil černými Svidlera a poprvé vyhrála Vaishali Rameshbabu. V divoké blicce, kde se nastavovaly a nebraly dámy, vyhrála Vaishali s Humpy Koneru na čas. Na konci měla černá na hodinách jednu sekundu  :usmev: .

 

 

 

O nic nešlo ani v zápase American Gambits – PBG Alaskan Knights, protože Knights byli jasným postupujícím do finále. Remizovaly hvězdy na prvních dvou deskách, na dalších šachovnicích se hrály šachy „radosti“  :usmev: , prostě řežba.
Yu prohrál s Mameďarovem věžovku, kterou díky chybám soupeře prohrát nemusel. Ale když hrajete se několika vteřinami na hodinách, je váš osud prakticky zpečetěn.

 

 

Zhongyi Tan odevzdala celou věž (39. … Vxg2??) zdarma, zřejmě přehlédla, že po 40. … Vg8+ bílá nemusí ustupovat králem, ale představí svou věž.

 

 

Vyhrála i Alina Kashlinskaya a na poslední desce Nihal Sarin. Nebyly to sice bezchybné partie, ale obě výhry byly zasloužené.

 

 

Zápas mezi Alpine Sg Pipers a Triveni Continental Kings byl bojem o postup do finále. Tvrdým bojem, který rozhodly „slabiny“ na posledních šachovnicích.
Magnus Carlsen porazil po tvrdém boji Alirezu Firouzju na čas. Magnus stál po většinu partie lépe, ale pak v časové tísni chyboval a karta se obrátila. Když zahrál v 61. tahu 61. … Dg6, je pozice černého prohraná. Jenže v té chvíli měl Carlsen na hodinách 26 sekund, Firouzja už jen sedm vteřin. Bylo jasné, že to bílý nemůže utahat.

 

 

Čas hrál roli i ve střetnutí Weie (Triveni) s Praggnanandhou, který měl na šachovnici zřejmě vyhranou pozici, ale horší čas na hodinách. Nakonec mohl být Praggnanandhaa rád za remízu. Slabinou celku Triveni je podle mě Radžabov. Na turnaji se mu moc nedaří a včera mohl svému týmu v důležitém zápase přispět třemi body v partii proti Rapportovi, ale nakonec z toho byla jen remíza.
Remizovaly i Alexandra Kosteniuk a Yifan Hou. O něco větší šance měla černá (Yifan Hou), ale partie nakonec skončila věčným šachem.
Na posledních dvou deskách se hrálo podle „Davidova receptu“ . Gunina i Sindarov drželi bílými figurami rovné (nebo mírně lepší) pozice a čekali na chyby soupeřů. Ty přišly, protože ani Kateryna Lagno, ani Daniel Dardha si na turnaj nepřivezli nejskvělejší formu.
Nakonec tedy došlo na má slova. Triveni Continental Kings se výhrou bodově dotáhli na Alpine Sg Pipers a díky lepšímu skóre postoupili do finále.

 

 

Konečné pořadí základní části:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x