Malý nedělní přehled

Po vyloučení mladého GM Christophera Yoo pokračovaly americké šampionáty jednotlivců dalšími koly.
Česká republika má své zastoupení na ME IPCA a dnes začíná Evropský klubový pohár.

 

Napadlo-li někoho, že jsem se mladého amerického velmistra zastával, pak máte částečně pravdu  :usmev: .  „Zastávám se“ Yooa nikoli proto, že bych zlehčoval jeho prohřešky. Ne, ty musí být potrestány.
Na druhou stranu ale chápu, že člověk v sedmnácti letech „nemá rozum“ .

Vadí mi jedna věc. V době nedávno minulé mrštil (nebo nakopl?) Firouzja po prohrané partii s Carlsenem na Mistrovství světa v bleskovém šachu plastovou lahví „kdovíkam“ .  Jen náhodou nikoho netrefil.
A protože Firouzja byl už tehdy za hvězdu, prošlo mu to celkem v pohodě. Žádného (aspoň o tom nic nevím) trestu se nedočkal.

 


K Mistrovství USA v Saint Louis…

 

Dohrálo se osmé kolo. Je vhodné podívat se, jak se v turnaji mužů vyvinula situace tři, pro někoho dvě  :usmev:   kola před koncem.

V osmém kole turnaje mužů skončily skoro všechny partie smírem. Jen Hans Moke Niemann porazil Mishru v podivné věžové koncovce. Ona tedy nebyla nijak podivná  :usmev: , ale i když měl podle stroje (Stockfish) bílý velkou výhodu, i tady se projevilo „pravidlo“, že všechny věžovky jsou remis. Partii rozhodla až hrubka černého v časové tísni (68. … Kf5??).

 

 

 

Osmé kolo:

 

Tabulka:

 

Fantastický výkon podává v turnaji žen jednadvacetiletá Carissa Yip. V turnaji je tato mladá mezinárodní mistryně (správné by bylo napsat „mezinárodní mistr“, protože nemá titul WIM, ale IM) nasazená se svým ratingem 2418 jako turnajová jednička, ale i tak je třeba před jejím výkonem smeknout.
Po osmém kole má na svém kontě osm výher! Tři kola před koncem má dvouapůlbodový náskok před druhou Tokhirjonovou a klidně bych se vsadil, že o vítězce turnaje už je rozhodnuto.

 

 

 

 

 

 

Osmé kolo:

 

Tabulka:

 

 

 


 

 

Ve Španělsku se hraje už čtvrté Mistrovství Evropy organizace IPCA (tělesně postižení).
Ve skromně obsazeném turnaji (šestnáct účastníků) má své zastoupení i Česká republika. Vít Václav Valenta je nasazený jako šestý hráč turnajové listiny a po třech kolech má na svém kontě 2.5 bodu.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online partie


 

V srbské Vrnjaćce Banje dnes začíná další ročník Evropského klubového poháru.

Českou republiku reprezentuje Nový Bor, který je třetím nasazeným klubem v sekci „Open“ . Kromě Novoboráků Davida Navary a Vana Nguyena hrají v turnaji i další čeští hráči.

Jiří Štoček a Tomáš Kraus nastoupí za klub SK Javes Modra, Václav Finěk je v sestavě týmu ŠK Dunajská Streda.

Začíná se hrát dnes od 15 hodin.

Sestava Nového Boru:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

Náhledové foto: Carissa Yip, zdroj: web St.Louis

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x