První kolo v pohodě

V srbské Vrnjačce Banje se včera začalo hrát. Hrálo se první kolo Evropského poháru družstev.

 

V prvním kole se toho většinou moc neděje. Favorité vyhrávají, outsideři prohrávají (logicky, protože hrávají spolu  :usmev: ).
Novoborský šachový klub hraje v soutěži pod hlavičkou „Novy Bor Chess Club“ . Kapitán Nového Boru Petr „Bolek“ Boleslav v prvním kole nechal „odpočívat“  Vidita a Davida Antóna. Alespoň předpokládám, že tomu tak bylo, protože je také možné, že se někdo opozdil a na turnaj přijede později  :usmev: .

Nový Bor měl v prvním kole relativně lehkého soupeře. Nizozemský klub De Stukkenjagers určitě nepatří k favoritům a samotní hráči si toho jsou zřejmě vědomi. Po vysoké porážce od Nového Boru je na jejich klubovém webu vyzdvihován Luuk Baselmans za remízu s Pentalou Harikrishnou.
Právem, protože i když stál ve střední hře hůře, nakonec se dostal do lepší věžové koncovky, v níž musel „zachraňovat“ remízu Pentala Harikrishna.
To byl ovšem jediný úspěch nizozemských „Lovců“ , jinak měl zápas celkem jednoznačný průběh.

Na první šachovnici bez problémů zvítězil Vincent Keymer, který ve Španělské hře bez problémů přehrál Jaspera Beukemu.
Na druhé šachovnici slavili úspěch Nizozemci. Již zmiňovaný Luuk Baselmans odremizoval černými Pentalu Harikrishnu.

Na třetí šachovnici si David Navara poradil bez problémů s Bertalanem Bokorovicsem. David v poslední době změnil styl  :usmev: , tedy alespoň já to tak vidím. Kdysi hrával atraktivní šachy hlavně „pro diváky“ a občas se mu to vymstilo. Teď hraje stále atraktivní šachy, ale „ubral plyn“ a více myslí na výsledek. Prostě „netlačí na pilu“ a věří v hráčskou sílu. Klidně jde do „skoro“ rovných pozic, ale nikoli s cílem remizovat, stále hledá šance a čeká až soupeř pochybí. Obvykle se dočká  :usmev: .

 

 

Nizozemci mohli po zápase oslavovat úspěch Baselmanse, ale pouze jednoho  :usmev: . Kromě Luuka Baselmanse hrál v turnaji ještě jeden Baselmans, Sam Baselmans, a ten měl bílé figury s Vanem Nguyenem.
Van svého soupeře postupně pozičně přehrál v zavřené variantě Sicilské hry. Bezchybný výkon.

 

 

Na páté šachovnici přehrál Nils Grandelius Froyemana a na šesté si celkem dobře vedl Nizozemec Bob Jansen v partii s Mateuszem Bartelem, ale pak se bílý dostal do časové tísně a v ní se rozhodlo.

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

„Na třetí šachovnici si David Navara poradil bez problémů s Bertalanem Bokorovicsem. David v poslední době změnil styl   :usmev:  , tedy alespoň já to tak vidím.“
Změnu stylu nepopírám, ale bezproblémové výhry si představuji jinak.
Po 18.Sa2 jsem takový scénář očekával, ale soupeř pak hrál velmi dobře, zejména to 20…c5! se mu povedlo. Pak nejspíše při 28…axb4? přehlédl 29.Jd7! Vxc1 30.Jxf8!, jinak by stál velmi dobře.
A ani potom to nebylo snadné. V závěru jsem musel obejít mnoho léček, například 41.Sxg6 Dxg6 42.Dxh4 Dc2+ 43.Kf3 Df2+ 44.Kg4 f5+! 45.Kh3 g2!, případně o pár tahů později 45…Da6+ 46.Sd3? Da2+ 47.Kf3 Dxg2+! 48.Kxg2 Jxf4+, kde bílý může být rád, že po 49.Kf3 Jxh5 50.Kg4 ještě zremizuje.

chess

Co by to byla za partie bez nějaké té léčky 😊. Otázkou je, kdo léčky kladl, zda soupeř nebo samotná Caissa.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x