V USA dohráno, v Srbsku za polovinou

V Saint Louis skončily šampionáty USA.
Nový Bor je spolu s jinými týmy stále v čele tabulky Evropského klubového poháru.

 

V St. Louis se v noci dohrály šampionáty jednotlivců.
Turnaj mužů poznamenalo vyloučení Yooa za jeho hrubé chování, mnozí hráči tak dostali „bonusový“ den volna navíc, k tomu pak samozřejmě hráčům nepasovalo ani rozlosování barev.

Nejlépe se se situací vyrovnal Fabiano Caruana, kterému v posledních kolech šlapali na paty Awonder Liang a Hans Niemann.
Caruana nakonec v posledních dvou kolech uhrál 1.5 bodu, jeho pronásledovatelé „odpadli“ . Liang měl z posledních dvou kol jen půlbod, Niemann uhrál dvě remízy.
Caruana nakonec zvítězil s luxusním jedenapůlbodovým náskokem.
O pořadí na dalších medailových umístěních rozhodlo až pomocné hodnocení. Na druhém až sedmém místě skončila skupina šesti hráčů s 5.5 body.
Nejlepší vedlejší hodnocení měl Leinier Dominguez, který tak získal stříbrnou medaili. Třetí místo obsadil Levon Aronjan.

 

 

V turnaji žen byla dlouho suverénní Carissa Yip. Do devátého kola měla sto procent bodů, ale závěr turnaje jí nevyšel. V posledních třech kolech dvakrát prohrála a jednou remizovala, i to jí však nakonec bohatě stačilo na zisk mistrovského titulu.
Velmi dobrý turnaj odehrála Gulrukhbegim Tokhirjonova. Za normálních okolností by jí možná jejich 7.5 bodů stačilo i na první místo, ale na Carissu Yip to nestačilo.
Na třetí příčku se výborným finišem dostala Alice Lee.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Partie na chess.com


 

V srbském městě Vrnjaćka Banja pokračoval čtvrtým kolem Evropský klubový pohár, na němž Českou republiku reprezentuje tým Nového Boru.
Nový Bor patří mezi favority turnaje, ale nezapomínejme, že turnaje se hraje na pouhých sedm kol.
V takovém „sprintu“ stačí i nepatrné zaváhání a je po medailových nadějích.
Týmu Nového Boru se zatím takové „nehody“ vyhýbaly, ale z jeho, a nejen jeho, výsledků je vidět, že už pořádně přituhuje.

Ve čtvrtém kole si Nový Bor poradil se silným maďarským týmem Sentimento Ajka BSK, za který nastupují Sarana nebo Sjugirov. Těsné vítězství Novému Boru zajistil fenomenální Vincent Keymer. Na pěti šachovnicích se remizovalo, jen Keymer dokázal v dobře vedené partii porazit Saranu.

 

 

 

 

Největší překvapení čtvrtého kola se odehrálo na prvních stolech. Tým SuperChess byl v turnaji nasazen jako jednička, ale proti Turkish Airlines mu nepomohly ani hvězdy jako Gukesh, Abdusattorov nebo Praggnanandhaa.
Andreikin porazil Gukeshe, Tabatabaei Praggnanandhu  a mladý Murzin Jordena Van Foreesta. Když k tomu přidali remízy Nihal a Gurel, bylo „vymalováno“ .

 

 

Po čtvrtém kole jsou v čele čtyři týmy se stoprocentním bodovým ziskem. České fanoušky může těšit, že je mezi nimi i Nový Bor, který má dnes relativně dobrý los. Čeká jej maďarský tým Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub, který nepatřil k favoritům soutěže, ale jeho sestava není nijak slabá. Koneckonců, po čtyřech kolech má stejný počet bodů jako Nový Bor  :usmev: .

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin

Nevím proč by měl mít stříbro Dominguez a bronz Aronian? Ty tabulky US championschip mužů i žen jsou při rovnosti bodů seřazeny evidentně jen dle ELA. Dominguez není druhý ani dle počtu výher ani dle vzájemných zápasů skupiny 2.-7.místa ani dle Sonnenbornu.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x