Itálie a Řecko

Skončil Evropský klubový pohár v Srbsku, ale hrají se jiné turnaje s českou účastí. Docela nedávno začaly takové turnaje v Itálii a v Řecku.

 

Do italského přímořského letoviska Lignano Sabbiadoro se sjeli hráči z Evropy, aby zde sehráli tři turnaje seniorů. Tedy seniorů podle FIDE  :usmev: , nikoli podle naší vlády, protože čeští senioři ještě ve svých necelých sedmdesáti letech budou brzy s nadšeným jucháním cválat ráno do práce na dvanáctihodinovou směnu, aby potěšili své zaměstnavatele, kteří se už teď jistě těší na to, že kromě svačinových koutků vytvoří i jiné koutky. Například pro lidi s Alzheimerem či jinými chorobami, se kterými se údajně „dá“ normálně pracovat  :usmev: .

Na první pohled to možná vypadá legračně, ale není to tak dávno, co jsem s jedním takovým „zdravým“  (prošel vstupní prohlídkou) člověkem pracoval. Každé ráno jsem mu položil kontrolní otázku, zda ví, kde se nachází a co je svařovací robot. Následovaly správné odpovědi a pak pravidelné každodenní zaškolování, co má v práci dělat. Nejdříve jsem to dělal z legrace, než jsem pochopil, že pán má opravdu problém.
Nebyl to žádný šedesátiletý stařík (55+) a některé dny si dobře pamatoval, co dělal den minulý, občas si pamatoval i celý týden. Ovšem někdy to byl „výmaz“ celého operačního systému a pracné nahrávání „softwaru“  :usmev: .
Jednoduše si myslím, že tihle lidé (60+) u nás budou, a vlastně už jsou, nezaměstnatelní a pokud budou pracovat, pak se z nich stanou jacísi novodobí otroci, kteří udělají všechno proto, aby si udrželi své pracovní místo.
To sice může být pro zaměstnavatele přínosem, ale přece jen si myslím, že výkon člověka v padesáti či šedesáti letech už není takový jako výkony ostatních mladších lidí (až na výjimky  :usmev: ) a zaměstnavatelé to vědí také.

FIDE si toho je dobře vědoma, proto pořádá seniorská mistrovství. Našim vládám to dojde, až budou platit nehorázné sumy za nemocenské dávky nebo na podporu v nezaměstnanosti  :usmev: .

Ale nakonec, mě se nějaký důchod netýká, protože když jsem byl na minulé preventivní prohlídce u našeho závodního lékaře, mladý pan doktor se pro jistotu několikrát podíval na její výsledky a pak konstatoval:

„No tak na to, kolik spotřebujete tabáku a kofeinu, a alkoholu se taky určitě nevyhýbáte…co?, tak máte vynikající výsledky. Ale POZOR! Znám to z vlastní praxe! Lidé jako vy celý život kouří, popíjejí si kávičku, pivíčko, jsou zdraví, ale odejdou do důchodu a pak to přijde! Najednou nemoc a za chvilku už nejsou mezi námi. To byste asi nechtěl, že? Co s tím hodláte dělat???“

„Je mi to naprosto jasné, pane doktore. Abych neumřel, budu muset pracovat až do smrti. Prostě nesmím odejít do důchodu!“  :smich:

 

 

 

Zanechme filosofování a spokojme se s tím, že na FIDE mají na seniory jiný názor.
V Itálii se hrají tři Mistrovství Evropy. Hraje se v kategorii 50+, 65+ a v kategorii žen 50+.
Ptáte-li se, proč ženy hrají jen v jedné kategorii, odpovím, že je to proto, že ani v té jedné kategorii nehraje moc hráček. Aktuálně hraje deset žen, dle propozic švýcarským systémem na devět kol  :smich: .
Samozřejmě hrají každá s každou a musím uznat, že pořadatelé na to pamatovali v propozicích, kde stojí, že pokud by hrálo méně než devět žen, hrály by společně s muži.
V kategorii 50+jsem napočítal 68 účastníků a nevidím tam ani jednoho hráče s českou vlajkou.
V kategorii 65+ reprezentuje, a zatím velmi dobře, Českou republiku Jaroslav Mojžíš. Po třech kolech má 2.5 bodů. Když se dívám na výsledkovou listinu na italských stránkách, moc tomu nerozumím  :smich: . Není to proto, že by to snad bylo italsky, ale v tabulce vidím dvakrát položku „Pts.“ a ani jedna mi „nepasuje“  :usmev: . Zřejmě bych to „dal“ nějak dohromady, ale nepřijde mi to důležité. Spokojme se s tím, že Jaroslav Mojžíš má 2.5 bodů.

 

 

Zbývá už jen dodat, že se hraje „klasickým“ hracím tempem, tedy 90min/40 tahů + 30min na dohrání partie s bonusem 30 sekund za tah.
Zajímá-li někoho cenový fond, pak jeden screenshot z propozic  :usmev:

 

 

Odkazy:

Oficiální web turnaje
Výsledky kat.50+
Výsledky kat. 65+
Výsledky turnaje žen
Online partie 50+
Online partie 65+
Propozice turnaje


 

Na řeckém ostrově Rhodos se hraje Mistrovství světa amatérů. I tady má Česká republika své zastoupení a hned dvojité.
Hraje se v několika kategoriích.
Open turnaj pro hráče s ratingem pod 2300, další turnaj hrají hráči s ratingem nižším než 2000 a pak dva turnaje pro ratingované hráče pod 1700, přičemž jeden je „open“, druhý ženský.

Ondřej Matras (rating 2068) reprezentuje ČR v turnaji u2300, Petr Hřebíček (rating 1822) hraje turnaj u2000. V turnajích je odehráno zatím jedno kolo, protože se začínalo teprve včera.
Naši hráči neodstartovali nejlépe.
Ondřej Matras v prvním kole remizoval černými s Libanoncem Mohamadem Habashem (1874), Petr Hřebíček prohrál černými s mladou Jekatěrinou Kirdjaškinou, která na turnaji reprezentuje FIDE.

 

Odkazy:

Web organizátorů
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x