David Navara ve čtvrtfinále

Až bleskové partie rozhodly o postupu Davida proti čínskému hráči Wang Haovi. Po remízách v klasických partiích se hrály dvě rapid partie na 25 minut s přídavkem, pak s přídavkem dvě desetiminutové partie, následně blicky.

V první blicce David černými udržel remízu, ve druhé pak Číňana sestřelil. Klíčovou se mi zdá být pozice, kdy Hao nabídl výměnu dam, které se David vyhnul.

Hao se pak „takticky“ stáhl dámou přes c7-b6 až na a7, kde jí sice nic nehrozilo, ale taky na tomto poli bílému nijak nevadila. Je příznačné, že právě postavení dámy bylo nakonec rozhodujícím faktorem Davidova vítězství.

Partie s analýzou Jaroslava Bureše:

 

Ve čtvrtfinále se David utká s hodně nebezpečným Rusem Jakovenkem (max.rating 2760 v roce 2009). Ten v tie-breaku vyřadil Mamedyarova a rozhodně to není žádné ořezávátko. Hráč, který se pro dráhu šachového profesionála rozhodl až po ukončení studií, má na svém kontě pár velkých úspěchů ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Dmitrij_Jakovenko  , více zde https://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Jakovenko ) a vypadá to, že vyřazovací systém turnaje mu vyhovuje.

Čtvrtfinálové dvojice jsou hezky graficky znázorněny na wikipedii, kde lze najít i přehledné informace o předcházejících turnajích Grand Prix.

https://en.wikipedia.org/wiki/FIDE_Grand_Prix_2019

Pro „neklikače“ screenshot z wikipedie:

Gran Prix Jerusalem 2019, zdroj: Wikipedie

Nějak nechápu, proč něco podobného není na oficiálních stránkách turnaje, ale to teď není podstatné. Důležité je, že známe čtvrtfinálové dvojice a že mezi osmičkou nejlepších hráčů je i David Navara  :cze: . Mimochodem… David je přihlášen i na mistrovství ČR v bleskovkách, které se koná 21.12.2019 v Praze. Turnaj v Jeruzalému končí 22.12.2019.

Myslím, že by David všechny příznivce potěšil, kdyby kvůli závěrečnému předávaní cen v Izraeli nestihl blicák v Praze  :smich:

Fandíme!!!!!  :cze:    :cze:    :cze:

Přenos (anglicky):

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Bureš

Kdyby přišlo 20. Jxh7, tak přijde Dxd4 a pozice by byla za černé mnohem lepší.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x