MČR před finišem

K zajímavému závěru spěje MČR v hrané v těchto dnech v Plzni. Na špici tabulky je velká tlačenice a před závěrečným spurtem začíná být „veselo“.

Když je řeč o spurtu, tak v šachu snad na rozdíl od cyklistiky nehrozí, že by někdo z hráčů použil před cílovou páskou „ostrý loket“  :usmev: a nedojde k nějakému hromadnému pádu po němž by některý z našich předních hráčů skončil bez zubů v nemocnici…. Umím si představit zprávu ČTK:

Při finálovém spurtu na MČR v Plzni Láznička vystrčil pravý loket, o nějž zavadil dopředu se deroucí Štoček. Došlo k hromadnému pádu, který postihl i největšího favorita Davida Navaru. Navara upadl tak nešťastně, že ztratil kravatu a roztrhl si sako. Pořadatelé však reagovali bleskově a zajistili okamžitý převoz Davida Navary k jeho krejčímu.

Ale pravda je, že závěr bude zřejmě dost zajímavý.

Po šesti kolech je ve vedení trojice hráčů s pěti body. Tři první nasazení okupují tři první místa-Navara, Láznička, Štoček. Za touto trojicí je v těsném závěsu namačkán zbytek pelotonu, v němž dva z favoritů, Pavel Šimáček a Vlasta Babula, mají celkem nevýhodnou pozici. Ovšem do cíle zbývají ještě tři kola a nic není ztraceno!

V turnaji se hrají zajímavé šachy a je se na co dívat. Pro dnešní den jsme si pro vás připravili tři partie. Jarda Bureš okomentoval partii Hollan-Štoček, já se podíval na partii Finěk-Stalmach a na závěr článku „poetická“ partie dvou hráčů, které znám: Nytra, O.-Kawulok, M. .

Slovo má Jarda Bureš…

 

 

Následující partii jsem si „vyhlédl“ já. Když jsem požádal o její okomentování titulované hráče, se škodolibým úsměvem mě odmítli, že si raději zgustnou na mých komentářích  :smich: .

 

 

A slibovaná „šachanistická“ lahůdka  :usmev: .
Když jsem po prvních dvou kolech napsal, že Marek Kawulok je velmi solidní hráč, kterého neporazíte bezkrevným potahováním, zřejmě to četl i Ondra Nytra. Žádné bezkrevné potahování, drzý útok proti soupeřovu králi! Že to bylo za bílého prohrané? Že to bylo nekorektní? Ano, to je pravda. Ale Ondřej Nytra má bod (a u mě velké plus za odvahu  :mrknuti: ).

Ale není třeba ani zatracovat Marka. Marek se dobře bránil a po většinu partie stál na výhru. Taková obrana však někdy stojí spoustu sil.
S pomocí počítače po partii každý vidí, jak se měl černý bránit. Jenže když sedíte u šachovnice, proti vám mladý sebevědomý soupeř, kterému evidentně na nějaké figuře nezáleží a jde mu hlavně o rotyku, situace už tak jednoduchá být nemusí. Navíc vám k tomu neustále ubývá čas…. Rozhodující chybu udělal Marek dva tahy před časovou kontrolou (38. … Sxg5).

Partie, kterou je nejlepší nechat okomentovat motorem (Stockfish 11). Rychlá analýza Stockfishem na slabém „železe“…
(-0.97 / +1.53 … =změna hodnocení motoru [nové/staré], zde např. z +1.53 na -0.97)

 

A jdeme na ten SPURT!!!  :smich:

 

Loading

4.7 7 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Dnes ve Skalici skončil „Open A.“ Bohužel 9. kolo začínalo v „nekřesťanských“ 9:00 hod a tak jsem z pochopitelných důvodů chyběl u on-line přenosu. Nicméně i tak mohu čtenářům zvěstovat radostnou novinu. Dawid Czerw po remíze s IM Dionisi obsadil v konečném pořadí fantastické 8. místo. V poli poražených pak za polským mladíkem skončili renomovaní velmistři jako Miki Maník, Basso (ELO 2600 a pouhých 5/8),či nestor slovenského šachu Ján Plachetka…Třešničkou na dortu je i zvýšení Dawidova raitingu o 23 bodů a překmitnutí magické hranice ELO 2300. S klidem mohu konstatovat, že „Červ“ projel turnajem jako nůž máslem s bilancí tří výher a šesti remíz, když pouze ve třech případech nebojoval s titulovanými hráči. Smekám pomyslný klobouk před výkonem Dawida Czerwa.  :palec-nahoru: 
Následuje závěrečná ukázka mistrovství tzv. polské šachové školy:

Zdenek Cekal

Ve slovenské Skalici pokračoval 8. kolem „Open A.“ Mocně finišuje David Czerw, který uhrál z posledních tří partií 2,5 bodu a zaujímá v průběžném pořadí nádherné 6. místo. Utkal se s třemi velmistry (Basso, Pecháč, Maník), dvěma mistry FIDE a třemi hráči bez titulu a doposud neokusil hořkost porážky (!). Dnes deklasoval v partii „z jednoho kusu“ FM Petra Hollana. Polský mladík opět prokázal rozsáhlé teoretické znalosti v zahájení. Hrála se Nimcovičova indická s módním 4.f3…Zdržím se jakýchkoliv komentářů, aby si čtenáři mohli bez rušivých vlivů vychutnat umělecké dílo. Povšimněte si, prosím, jak v závěru boje dezorientovaný Hollan odevzdává soupeři jednu figuru za druhou.
 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x