Pohled zvenčí

O víkendu nám KONEČNĚ začaly soutěže družstev. Hrály se I.ligy, krajské přebory a okresní přebory. Nemusíte mít strach 🙂 Nehodlám se zabývat všemi soutěžemi….

Začnu I.ligou Východ…. Soutěží, ve které znám skoro všechny týmy.

Do čela se po prvním kole dostal Slavoj Český Těšín. Nemyslím si, že by to něco znamenalo, protože v letošním ročníku ještě více než kdy jindy vynikne docházka. Český Těšín má na soupisce hned pět cizinců a celkem jen 16 hráčů. Mají dobrý tým, ale stačí málo a situace se může změnit. V prvním kole Český Těšín zvítězil nad Vsetínem poměrem 6-2. Z mého pohledu velmi dobrý krok k záchraně v soutěži. Jistě, Těšín může hrát i o postup, ale předpokládám, že jejich cílem byla před začátkem soutěže právě záchrana.

Při pohledu na ostatní výsledky nevidím nějaké anomálie a vše dopadlo v podstatě normálně. Snad jen remíza Poruby „B“ s Chotěboří by se dala brát jako překvapení a mírně překvapivá je jen těsná prohra nováčka Vlčnova v Brně. Obecně se čekal výraznější rozdíl.

Stále jsme teprve na začátku a opravdu si myslím, že více než průměrný rating soupisek bude rozhodující docházka hráčů.

V I.lize Západ je situace trošičku jiná. Před soutěží jsem favorizoval tým Unichessu a slovem „favorizoval“ jsem měl na mysli skutečnost, že to bude jeden z týmů bojujících o postup. Ovšem i v této soutěži, stejně jako v I.lize Východ, se může stát prakticky cokoli.

Zaujal mě zápas Říčany – Vlašim Na obou stranách mladí talentovaní hráči (a jsem zvědavý na partie), u nichž člověk nikdy neví, co předvedou-postpubertální partii nebo ucelený skvost? V každém případě, úspěšnější byli hosté z Vlašimi, kteří zvítězili 3.5-4.5.

Polabiny „B“ nastoupily v hodně silné sestavě s Viktorem Lázničkou na 1.šachovnici, ale Pankrác se nedal zahanbit a i když nepostavil nejsilnější sestavu, stačilo mu to na remízu 4-4. Být funkcionářem Polabin, bral bych výsledek prvního kola jako varovně vztyčený prst (zatím nikoli prostředníček  :usmev: ).

Ze zbytku zápasů mě zaujal ještě zápas Lysé nad Labem a Českých Budějovic. Především kvůli utkání na osmé šachovnici, kde se utkala Anna Marie Koubová s Eliškou Klímovou, legendou našeho šachu. V této souvislosti mě napadlo, jak by asi Eliška Klímová dopadla na MČR žen?  Těžko říct.

I v téhle soutěži však platí: je to teprve první kolo a nic to neznamená.

 

Hrály se také Krajské přebory. Tady si dovolím jen jednu kritickou poznámku směřovanou na svaz: nestálo by za to sjednotit názvy soutěží? Sám se v šachovém prostředí pohybuji a přesto mám problém zorientovat se, zda KP I. v jednom kraji (např.) je totéž, co KP v kraji jiném.

Nebylo by vhodné vše sjednotit a zavést názvy jako třeba III.liga, IV liga atp? Možná by to pomohlo orientovat se v našich soutěžích nejen cizincům, ale i sponzorům.

Z KP I. Jihomoravského kraje (JMŠS) zaslal okomentovanou partii Jarda Bureš, který se na první desce v utkání Jezdci Jundrov „C“ – ŠK Agrotec Hustopeče potkal na první desce s mezinárodním mistrem Petrem Piskem.

A na závěr pozice (Walowy-Kramoliš) z KP MKŠS (Moravskoslezský krajský šachový svaz) z utkání ŠK Karviná „B“ -TJ Ostrava „B“, který Karviná trestuhodně (ale zaslouženě) projela. Vzhledem k tomu, že na web šachy.cz „chodí“ převážně šachisté, kteří o šachu vědí celkem dost  :usmev: , tak ani neuvádím pokračování bílého.
Myslím, že „řešení“ nikomu nezabere víc než pár vteřin….

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

„Myslím, že „řešení“ nikomu nezabere víc než pár vteřin….“
Tato kombinace se v mnoha variacích vyskytuje v „Tactics Trainer/chess24.com.“ I pro šachistu III. výkonnostní třídy by řešení mělo být „malou násobilkou.“ Vojevůdce černých pravděpodobně zahrál chybné…e6-e5. Nabízí se otázka, jak a zda vůbec, šlo pokrýt citlivý bod h7. Tah… Jf8 by navěky zazdil věž na g8…Snad Df8 prodlužovalo odpor a kladlo na bílého nároky ohledně uplatnění kvality. Konečný verdikt: Černý chyboval ve zdechlé pozici a pouze urychlil svůj skon…
PS: „…překvapivá je jen těsná prohra nováčka Vlčnova v Brně. Obecně se čekal výraznější rozdíl.“ Václav Klaus st. by řekl: „Falešná, zlá slůvka…“
Já bude raději s ohledem na mé přátelské vztahy s „nejsledovanějším webem“ mlčet.:)
 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x