Don’t Cry For Me My Great China…

Kdo by neznal známou píseň z muzikálu Evita „Don’t Cry for Me Argentina“ („Neplač pro mne, Argentino“)! A kdo by si nepamatoval „neprůstřelného mnicha“ Tinga Li-žena (Ding Liren), který relativně nedávno udělal dlouhou šňůru (100?) partií bez porážky?
Muzikál Evita, Eva Perónová, o níž muzikál pojednává, i Ting Li-ženova neprůstřelnost („Neplač pro mne, má velká Číno“  🙂 ), to vše je dávnou minulostí.

Dávnou minulostí je i „Remish“ Giri. jeho roli vrchního „remízovače“ v turnaji Opera Euro Rapid převzal Tejmur Radžabov.

V neděli se na online turnaji OER hrálo dalších pět kol. Musel bych být šílený, kdybych stíhal sledovat všechny partie  :usmev: , ale přece jen většinu z nich jsem stačil aspoň proklikat a udělat si obrázek o turnaji.

Už v úvodu jsem naznačil jednu věc: Ting Li-žen hraje hodně mizerně. Po deseti kolech je na desátém místě se třemi body za dvě remízy a dvě výhry. Zbývající partie do celkového počtu zatím odehraných deseti kol tvoří jeho porážky.

Ting Li-žen je děravý, jako řešeto… 🙁

Milovníci konspiračních teorií by mohli říci, že Ting Li-žen se podobně jako MVL „šetří“ na turnaj kandidátů.
Hloupost. Možná si schovávají na turnaj kandidátů nějaké varianty z domácí přípravy, ale obecně hrají oba dva špatně. Tedy „špatně“ ve srovnání s ostatními, na jiné hráče by to zřejmě pořád ještě stačilo  :usmev: .

Z nedělních pěti kol jsem se těšil na souboj Shanklanda s Dubovem, kde jsem čekal zajímavou hru. Také jsem byl zvědavý, jak si Magnus poradí s Nakamurou.

V prvním kole, které bylo turnajovým kolem šestým  :usmev: překvapil snad jen výsledek partie Aronjan-Bluebaum. Levon Aronjan asi nečetl Nimcovičův Můj systém… Ve 28.tahu mohl mít poměrně dobrou pozici, kdyby na pole d3 postavil koně „blokera“ (pro nešachisty: nespisovný a mnou vymyšlený „bloker“= blokující, blogger=píšící blogy). Místo blokování zahrál 28.g3 a i když ani pak nebyl výsledek jasný, Bluebaum nakonec ukázal, že dvě figury jsou slabší než věž a několik pěšců  :usmev: .

 

 

Nudné sedmé kolo klidně přeskočím. V osmém kole stojí za zmínku snad jen prohra Dubova s Viditem. Zvlášť proto, že Dubov si vyzkoušel Vídeňskou  :usmev: . Kdyby četl na našem webu články Zdeňka Závodného, možná by si vybral jinou variantu a sehrál to líp.

 

 

Z devátého kola pominu porážky MVL a Tinga Li-žena, opravdu se jim nedaří, ale zaujala mě (a těšil jsem se na ni) partie Shankland-Dubov  :usmev: .
Nezklamali. Albínův protigambit a partie, která sice nebyla bez chyb, ale stála za sledování.

 

 

Posledním kolem druhého hracího dne bylo kolo desáté. Šlágrem bylo utkání Carlsena s Nakamurou. Pozice byla přibližně v rovnováze, ale ve 29.tahu, kdy měl MC málo času, se Nakamura s více než dvěma minutami dopustil nepřesnosti a místo oběti kvality, která by mu díky likvidaci dvojice střelců bílého a aktivitě černých figur zajišťovala rovnou hru, zahrál 29. …g6?!
Tah g6 sice ještě neprohrával, ale černý se dostal do nepříjemné pozice, v níž pak na závěr hrubě chyboval (32. … Ve1??) a Magnus i s několika sekundami na hodinách nemohl přehlédnout hezký taktický úder (33.Sxg6!) se ziskem kvality a pěšce.

 

 

Před poslední třetinou má téměř jistotu postupu jen Carlsen, který má sedm bodů. Zbývá ještě pět kol a šanci na postup mají i hráči na 11. a 12.místě (Dubov a Vidit), kteří sice mají jen čtyři body, ale hraje až do „posledního hvizdu“  :usmev: .

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x