Žádný strach

Druhá partie zápasu o titul mistra světa byla snad ještě více napínavá a bojovná, než partie první. Carlsen obětoval pěšce a hrálo se poměrně dost ostře.

 

Carlsen zahájil pěšcem dámského křídla 1.d4 a Nepomňašči poprvé „překvapil“, když nehrál jeho oblíbenou Gruenfeldovu obranu. Carlsen si vybral Katalánskou a už v sedmém tahu sešel z teorií dokonale prozkoumaných cest (7.Je5).

Bílý tím obětoval pěšce, ale měl za něj vynikající kompenzaci v tlaku po bílých polích a oslabeném královském křídle černého. Do sedmnáctého tahu to vypadalo, že Carlsen bude svůj tlak stupňovat, ale po 17.Je5? se Nepo zřejmě zaradoval. Bílý jezdec se sice dostal na vytoužené pole d6, ale černí jezdci byli v táboře bílého mnohem nebezpečnější.

Nepo získal kvalitu a většina komentátorů už jen hledala cesty, jak uplatnit materiální převahu černého. Určitě ji hledal i Nepomňašči, ale po zhruba desetiminutovém přemýšlení zahrál tah 24. … c3?, po kterém se jeho výhoda rozplynula. Najednou byl jezdec na d6 stejně silnou figurou jako věž a byl to spíš černý, kdo musel dávat pozor, aby bílá dáma ve spolupráci s jezdcem neohrozila černého krále.

Naštěstí pro černého byla v pozici možnost kvalitu vrátit a přejít do remízové koncovky těžkých figur.

I druhá partie zápasu tak skončila smírem. Zdá se však, že mírně navrch má Nepomňašči.

 

 

V souvislosti se zápasem je třeba zmínit komentované přenosy. Honzovi Jílkovi se podařilo zajistit špičkové hráče a vynikající komentátory, s nimiž se člověk nenudí  :usmev: . Dokonce i já, zavilý odpůrce podobných „atrakcí“, tyto přenosy sleduji a dobře se bavím.
Zmíním i to, že se podařilo dostat šachy i do iVysílání České televize a pokud někdo dává přednost hodnocení pozice počítačem, pak jistě sleduje třeba online partii na chess24.com. Ani takový fanda strojové analýzy však nemusí být ochuzen o videopřenos  :usmev: , protože na chess24.com stačí pod okénkem videa kliknout na českou vlaječku a spustit si ke strojové analýze komentovaný přenos  :palec-nahoru: .
Včera komentovali velmistři Ján Markoš a Vlastimil Babula.
Dnes znovu uvidíme Jána Markoše a k němu se přidá IM Lukáš Vlasák.
Sledujte!!!


 

Odkazy:

Oficiální web mistrovství světa
Youtube kanál šachy.cz s online přenosy
Partie online na chess24.com

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x