I neočkovaní mohou hrát!

Není to tak dávno (25.11.2021), co jsem tady psal o protichůdných vyjádřeních k anticovidovým opatřením zveřejněných na webu ŠSČR a webu Moravskoslezského šachového svazu.
Pro jistotu jsem si vše ověřil nejen na webech ČUS a Ministerstva zdravotnictví, ale i přímo „u zdroje“ a také jsem to konzultoval s lidmi znalými práva.

Na začátku zopakuji, že ŠSČR nám v posledním upřesnění podmínek, za nichž se může hrát, sděloval, že k zápasům družstev mohou nastoupit jen hráči, kteří jsou očkovaní nebo hráči, kteří prodělali Covid.
Doslova se uvádí:

Pro účast na šachových akcích družstev i jednotlivců je nutné mít potvrzení o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19.

Z toho se dá usuzovat, že neočkovaní nemohou za žádných okolností hrát.
Ve stejném článku je ze dne 27.9. také informace o o tom, že hrát mohou jen hráči očkovaní, ti co prodělali Covid nebo testovaní.

Na základě těchto informací mnoho kapitánů vyřadilo před zápasy netestované hráče ze sestavy. Stačí se podívat na ligové soutěže. Málokdy se v nich vidí tak vysoký počet náhradníků, kteří svým ratingem patří o několik soutěží níže (mluvím o ratingu, nikoli o jejich hře). Stejně tak můžeme vidět i dost vynechaných šachovnic.
Jednoduše řečeno, zmiňovaný výklad na webu ŠSČR podle mě podstatným způsobem ovlivnil soutěže družstev.

Na webu Moravskoslezského šachového svazu se objevila jiná informace:
u akcí do 20 osob nejenže nemusí hráči prokazovat údajnou „bezinfekčnost“ certifikáty o očkování nebo prodělání nemoci, ale dokonce se nemusí ani testovat.
O této skutečnosti informuje web MKŠŠ výtahem z pravidel Ministerstva zdravotnictví:

Sportovní činnost nepravidelná či v proměnlivém kolektivu (soutěže, utkání) nevyžaduje kontrolu bezinfekčnosti pouze v případě účasti max. 20 osob.“

Pokud jste se tedy testovali zdarma nebo za peníze, nebylo to zbytečné s ohledem na zdraví hráčů, ale nebylo to nutné pro sehrání zápasu.

Tuto skutečnost nakonec uvádí na svém facebookovém profilu i ŠSČR (a také podává „vysvětlení“, proč to není uvedeno na webu ŠSČR) v odpovědích uživatelům na Facebooku, konkrétně:

Šachový svaz České republiky : Dobrý den, odpovídáme o kousek výše. Ano, obecně na akcích do 20 osob není kontrola vyžadována. Na webu to pro šachové akce neřešíme z několika důvodů – řada týmů hraje v objektech, kam se bez splnění obecných pravidel O – N legálně nedostanete (hotely, restaurace). Některé domácí týmy hrají více zápasů najednou, pak počet lidí překročí 20. Nechceme vylučovat ani diváky, zároveň nejde pro každý zápas vydávat jiná pravidla. Proto ta, co jsou na webu, 20 lidí neřeší. Ale pokud na domácím zápasu budete mít méně než 20 lidí (to si musíte potvrdit i s hosty), hosté se do hrací místnosti dostanou, aniž by jim hrozilo, že je někdo cestou bude kontrolovat, pak můžete hrát bez kontroly O – N.

Na svazu mají zřejmě mírně zkreslené představy o šachových klubech a jejich možnostech, když se domnívají, že „některé domácí týmy hrají více zápasů najednou“ a všichni asi hrají v jedné místnosti  :usmev: . Stejně tak není zcela pravdivá informace, že do restaurace se bez certifikátu nedostanete. Dostanete, jen nebudete obslouženi  :usmev: .

 

Porovnám-li obsahy článků na obou webech, pak si kladu otázku, zda jde svazu o regulérní dohrání soutěží nebo spíše o proočkovanost obyvatelstva (viz věta „je nutné mít potvrzení o očkování nebo o prodělání nemoci “ ).
Z vyjádření Moravskoslezského svazu je naopak jasné, oč jde MKŠS:

Doporučujeme sehrát maximum zápasů v režimu s účastí max. 20 osob. Toto opatření umožňuje účast na zápase všech hráčů ze soupisek a nevystavuje je dalším povinnostem a nákladům na provádění testů.“

 

Abych to nějak shrnul:

Neočkovaní mohou hrát šachy za podmínky, že počet osob při akci nepřekročí 20. V takovém případě se nikdo nemusí ani testovat, ale domácí mají povinnost nejméně 30 dní archivovat seznam kontaktů na zúčastněné osoby. 
Doporučuje se předběžná domluva mezi kapitány obou družstev, aby nedošlo k překročení kapacity (20 osob). V případě překročení limitního množství osob pak platí pravidlo O-N. 

Doufám, že toto vyjádření nezpůsobí „chaos“, jak se ve vlákně na FB ŠSČR také odpovídá: „…režim do 20 lidí na webu neřešíme, protože by to vytvořilo další chaos… :usmev: .

 


Když už jsem tu zmínil očkování…
Patříte-li do rizikových skupin, nechte se očkovat.
I obecně platí: nechte se očkovat.
Možná vám očkování nijak nepomůže, ale téměř jistě vám ani nijak neuškodí. Nevěřte různým hoaxům a poplašným zprávám.

Pokud však patříte mezi ty, kteří věří své imunitě, pak se nenechte k ničemu nutit, zatím je očkování stále ještě dobrovolné.

Nesouhlasím s názorem, že „očkování je jedinou cestou k normálnímu životu“, ale je určitě dobrou cestou, jak přežít bez větší úhony nákazu koronavirem.
Je, nebo by alespoň mělo být, na každém z nás, jak se postaví ke svému zdraví. Jakékoli „nucení“ a „omezování“ bývá většinou kontraproduktivní.

Přestaňme se dělit na „očko-neočko“. K ničemu to nevede. Z dosavadního průběhu koronavirové krize je jasné, že nějaká „tečka za pandemií“ je chiméra, ale také to, že očkování vás opravdu ochrání.

(Dosluhující vláda však propagaci očkování příliš nepomáhá, opět například radikálně omezila provozní dobu restaurací, do kterých mohou vstupovat jen O-N, tedy dle některých odborníků skupina lidí, kteří „vylučují jen málo viru“ a „jsou chráněni“. Vláda tímto opatřením dává jasně najevo, jak moc věří „bezinfekčnosti“ po očkování. Přeberte si to, jak chcete.)

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
11 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Petr

Ahoj všem, asi mám divné oddíly 🙂 Moje domácí Líně normálně hrají v jedné velké místnosti dva zápasy najednou. Na extralize je navíc téměř vždy víc než 20 lidí, a to díky divákům. A pak hostuju za Kolešovice, kde jsem letošní prozatím jedinou partii ve druhé lize odehrál minulý víkend na Dukle, kde domácí hrají v armádním prostoru a kontrola O – N je povinná. Problém s režimem MKŠS je především v tom, že hosté nevědí, co čeho jedou, jestli tedy O – N mít musí, nebo ne. Právě tahle nejednoznačnost nám vadila při psaní textu na webu svazu, a proto jsme ho formulovali tak, jak je. Je možné, že režim 20 lidí doplníme, pokud tedy zůstane i v novém nouzovém stavu … Ale je to mimořádně nešťastné, že pravidla zápasu záleží na tom, kde hrajete, jen proto, aby lidé nemuseli O – N dodržet. A i ten systém O – N je sám o sobě mimořádně nešťastný, snad se do něj T ( O – N – T) brzo vrátí.
 

Zdenek Cekal

Luboši, musíme to společně ještě chvíli vydržet. Změna k lepšímu už buší na dveře…Za čtrnáct dnů skončí nenáviděná vláda oligarchy a dojde k výměně stráží i na ministerstvu zdravotnictví. Demokrat Válek zruší všechna restriktivní opatření svého předchůdce – nekompetentního Vojtěcha. K návštěvě divadel, kin, k posezení v restauracích, jízdám MHD…již nebude nutné mít na hubě respirátor. Uvolnění se dotknou i šachových soutěží družstev…Diváků, bez jakýchkoli omezení, se nahrnou do hracích místností stovky. Věř mi, Luboši, bude líp! Dávám ti na to slovo profesora Fialy.  :smich: 

Martin Petr

Ano, přesně tak. Ona ta rozdílná rozhodnutí republiky a kraje sice vypadají divně, ale jsou alespoň zčásti způsobena objektivním stavem věcí. Zatímco v extralize řízené ŠSČR se do 20 lidí zápas vejde jen stěží, tak v pralese MKŠS se vejde v pohodě. Ještě je v opatření ministerstva zapotřebí dát pozor taky na bod 8, kde se zakazuje vstup lidí na vnitřní sportoviště bez splnění O – N. A my se už roky tváříme jako sport 🙂

Antonín Foretník

Pro extraligu, 1.ligu a snad i 2.ligu podmínky chápu. Ale krajské svazy většinově podmínky nastavily stejně. Nejspíš kvůli tomu, že nemají dostatek možností podmínky do detailu zkoumat a předpokládali platnost informací od předsedy ŠSČR pro všechny soutěže. Pokud je tato možnost hrát v řežimu pod 20 lidí známa delší dobu a krajské svazy tuto informaci nedostali tak je to velká chyba. Metodický pokyn o kontrolování O-N(-T) platí tedy jen do úrovně 2.ligy? Obzvlášť pokud kraj nevydá své vlastní pravidla jako MKŠS? Co když v jiném kraji přijede na zápas neočkovaný hráč a přitom bude splněna podmínka max.20 lidí? Má ho rozhodčí nechat hrát, nebo ne? Pane Petře zkuste se podívat na výsledky krajských soutěží kolik je tam kontumací. Podívejte se kolik družstev hrálo v nejnižších soutežích před covidem a kolik teď. Zeptejte se kapitánů/předsedů menších krajských oddílů jaké mají problémy složit sestavu na zápas. Je tedy potřeba jim už tak těžký úkol, ještě zhoršovat přísnějšími pravidly, než je nutné? Kdyby tuto informaci krajské svazy měli a rozhodly se pro přísnější podmínky, tak v pořádku, ale silně o tom pochybuji. Navím mě přijdě krajně nevhodná situace, kdy v jednom kraji se nehraje vůbec, v druhém s podmínkou max.20 lidí a v dalších s O-N. Nestálo by za to pouvažovat o kompetencích krajských svazů a tyto věci sjednotit? Je to v jakémkoliv jiném sportu, že v každém kraji platí jiné podmínky? Pokud vás tedy pralesní ligy vůbec zajímají.

Martin Petr

Ano, krajské svazy mohou (a nemusí) podmínky nastavit podle svého. Je to podle mě v pořádku, ale můžeme si všichni na konferenci odhlasovat opak 🙂 Pořád si myslím, že text na webu svazu je jediný systém, který lze obecně aplikovat na celé šachové prostředí, právě proto, aby nedocházelo k situacím, že v jednom zápase se O – N kontroluje a ve druhém ne. Jistou frustraci z dané situace chápu, nicméně, ve volbě zda hrát nebo soutěže přerušit jsme se jako ŠSČR rozhodli pro hraní, a to za podmínek uvedených na webu.

Antonín Foretník

Podle mě je lepší podmínky sjednotit, klidně ve smyslu pro extraligu platí toto, pro 1. a 2. ligu toto a od krajského přeboru níže (všech krajů) toto. Moc nerozumím tomu, že na jednu stranu chcete obecně aplikovat jediný systém a na druhou stranu nevadí rozdílné podmínky v krajích, ale beru že je to může být otázka názoru. Ale hlavně mě chybí informace jestli byly jednotlivé krajské svazy informovány o možnostech nastavení podmínek pro hru. Zejména tedy o možnosti využít režim max. 20 lidí. Pokud ne tak proč? A podle čeho tedy měli rozhodovat? Funkcionáři krajských svazů by měli dostat od ŠSČR informace v jakých mezích se můžou podmínky pohybovat, když už chceme kraje nechat rozhodovat rozdílně. Nebo si má každý kraj zvlášť od hygieny/vlády/ministerstev a kdoví koho dalšího zjištovat co se může a co ne? To snad přijde jako totální blbost nejen mě, ale i vám.

Martin Petr

Takhle – já bych byl radši, kdyby pravidla v krajích byla jednotná. Proto jsme ostatně vydali rozhodnutí takové, aby se dalo následovat plošně. Nicméně, kraje mají pravomoc nastavit si pravidla podle svého, takže to některé udělaly. Pokud bychom nechtěli, aby se to stalo, je potřeba to řešit principiálně, přičemž osobně bych jim tu pravomoc nebral. Mají svoje statutáry, kteří rozhodují podle nejlepšího vědomí a svědomí. Komunikace mezi svazem a kraji obecně probíhá – ale ta problematika je mimořádně složitá a je popsána na stránkách ČUS, na které odkazujeme. Tyhle informace máme všichni stejné. Rozhodně bych žádnému kraji nedoporučil odchýlit se od našeho textu, ale chápu důvody, které k tomu vedly.

Antonín Foretník

Děkuji za částečné objasnění. Můj názor je, že k rozdílným podmínkám prostě dojít nemá. Byl jsem o tom přesvědčen už když predminulou sezonu některé kraje soutěže dohrávaly, jiné ukončily. Potom se řešilo právo postupů do 2.ligy, třeba olomoucký kraj potom „dohrával“ už ukončené soutěže, aby neztratili právo postupu. Raději osekat práva krajů, než sledovat aktuální chaos a to co se dělo dříve. Chápu, že situace je složitá a změna kompetencí není možná ze dne na den. Ale stále jsem přesvědčený, že právě proto má v současné situaci ŠSČR lépe komunikovat s kraji a „předžvýkat“ jim co aktuální opatření znamenají v šachovém prostředí. Odkaz na ČUS nepovažuji za dostatečný. Pokud byla možnost hrát v režimu max.20 lidí už od začátku sezony, pochybuji že o tom krajští funkcionáři věděli. Výsledek je ten, že teď to vešlo ve známost a kraje narychlo mění podmínky rozehraných soutěží. Třeba v pátek před nedělním kolem. Informace na stránkách ŠSČR jsou od úterý. Kdyby tam byla tato možnost jednoznačně uvedena, můžou kraje hned reagovat. Takto musí sami studovat podmínky a dochází ke zpoždění. A pro kapitány je dost rozdíl, jestli ví co bude platit v neděli až v pátek nebo už v úterý/středu. A nebo to mohlo platit už od začátku sezony beze změn.

11
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x