Koloruji

Poslední den roku 2021 vyšel na webu ŠSČR článek s názvem Strategická koncepce ŠSČR – Černobílá kniha 2021. Kratičký článek informuje o změnách v koncepci ŠSČR.

Pozorně jsem si přečetl nejen krátký článeček, ale především celou „Černobílou knihu 2021„.
Text s dobrými myšlenkami, pod které bych se klidně mohl i podepsat.

Název strategické koncepce je „Černobílá kniha“ a jak všichni víme, nic není černobílé  :usmev: . Ač prakticky se všemi myšlenkami strategické koncepce souhlasím, přece jen si dovolím hledat i jiný úhel pohledu.

Není to kritika, protože sám si nejsem jistý, zda vše, co dále napíši, je smysluplné. Není to ani materiál k diskusi, protože aktuální strategická koncepce je celkem dobrá a hlavně platná.

Je to několik myšlenek, které by v budoucnu možná mohly být brány v potaz.
(Pokud bych byl přesvědčen o smysluplnosti mých „barevných“ smyšlenek, poslal bych vše s konkrétními návrhy přímo výkonnému výboru.)
—————————————-

 

Šachy do škol.
Nebylo by lepší uvažovat o projektu Šachy ZE škol?
Projekt Šachy do škol je velmi dobrý a dobře vedený, ale opravdu je to něco, co nás posune dál?
V mnoha zemích, kde hrají mládežníci o „něco“ lépe než u nás, takový projekt ani nemají.

(Nedávno jsem se bavil s nějakým šachovým „odborníkem“, který tvrdil, aniž by měl jakékoli zkušenosti s trénováním mládeže, že u nás je vše špatně a že prý Uzbeci, Rusové, Poláci a jiní to umějí  :usmev: . Nevím, jak pracuje svaz v Uzbekistánu nebo jinde, ale třeba Abdusattorov, mistr světa v rapidu, dostal za titul dvoupokojový byt (a před třemi lety auto).
Jenže to nedostal od svazu, ale od prezidenta Uzbekistánu.
Abdusattorov může být spokojen, ale jeho o rok mladší reprezentační kolega Sindarov naopak veřejně kritizuje malou podporu šachu v Uzbekistánu  :usmev: .
)

V jiných zemích mají jiné možnosti.
Třeba jednodušší přístup k individuálním studijním plánům pro děti.
To je věc, kterou svaz nijak neovlivní a je to spíše otázka našeho školství, ale možná by stálo za úvahu popřemýšlet, jakým způsobem umožnit dětem hrát šachy a nezameškat výuku (šachová stipendia?).

Šachové kroužky na školách.
Moje zkušenost, pravda, už dost let stará:
Pokud je ředitel školy fanda šachu, nemůže být nic lepšího než zahájit práci šachového kroužku na škole. Pokud tomu tak není, je to špatně.
Znám ředitele škol, kteří na šachový kroužek „nadelegují“ děti (splněno, další kroužek na škole!) , které vůbec nemají o šachy zájem a docházejí jen proto, aby si vylepšily svůj „morální profil“  :usmev: .

 

Kacířská myšlenka:
Prosaďme šachy do škol nikoli jako kroužek nebo předmět, ale jako součást osnov společenské (či kulturní) výuky. Možná nemá cenu nutit děti docházet do kroužku, možná by stálo za to naučit všechny děti pravidla šachu.
Ale opravdu všechny. To zvládnou i ti, kteří jinak ze všech předmětů propadají  :usmev: .

KTCM, tedy Krajská tréninková centra mládeže.
Z pohledu výkonnostního růstu mladých hráčů jsou KTCM bezesporu obrovským přínosem, ale i to může být dvojsečné, zvlášť ve spojitosti se systémem soutěží v ČR.

(Kapitola II. Výkonnostní šach:
Jedním z největších problémů současného ŠSČR je, že zaniká klubový život.“ )

Představme si situaci, že na malé vesnici funguje šachový klub, v němž se objeví, dejme tomu, tři talentovaní hráči. Na vytvoření vlastního mládežnického družstva je to málo. Mladí talentovaní hráči se chtějí rozvíjet a přestupují do KTCM, kde mohou růst.
Často to, bohužel, vede k „vylidňování“ malých klubů a jejich postupnému zániku.

Nebylo by lepší změnit systém soutěží tak (a nevím, jak to provést  :usmev: … Co třeba dovolit jim hrát za více týmů jako by byli domácí hráči?), aby talentovaní hráči mohli využívat tréninkový systém KTCM, ale zůstat přitom členy mateřského klubu?

Z KTCM se jen málo hráčů dostane na světovou úroveň, to snad není žádné tajemství  :usmev: . Mnozí kdysi talentovaní hráči pak po dosažení dospělosti (a vyřazení z KTCM) zanechávají šachu nebo jej berou už jen jako příležitostného koníčka. Jistě, není to pravidlo, ale často tomu tak je.
Nebylo by vhodné je „přeškolit“ například na rozhodčí nebo trenéry? (A poslat do jiných klubů…)
Prostě pracovat s nimi i dál, investovat do nich a vychovat z nich funkcionáře (nebo sponzory  :usmev: ) .

Mistrovské soutěže družstev.
V dnešní „covidové“ době si mnoho hráčů odvyklo na pravidelné nedělní „ztráty času“.
Zjistili, že se dá žít i bez nedělních stresů a že se dá hrát i online. Zanedbatelné není ani to, že si mnozí svůj koníček platili a k tomu se bojí nákazy.

Ukazuje se, že systém soutěží družstev, který v ČR funguje už dlouhá léta, se pomalu, ale jistě, přežil.
Dát dohromady osm lidí nemusí být problém v soutěžích, kde hráči dostávají za zápas odměny.
V nižších soutěžích (ve všech?) by stálo za úvahu snížit počet členů týmu a také změnit herní systém.
Pět lidí se vměstná do jednoho auta (úspora za jízdné) a pravidelné hraní každou druhou neděli (a „musí“ to být od 9:00, protože jsou na to všichni zvyklí!)  je opravdový přežitek, který hájí jen skalní konzervativci  :usmev: .

Povinná ženská šachovnice.
Jaký to má mít smysl?
Asi jediný bod strategické koncepce, se kterým bytostně nesouhlasím.
Dívky a ženy se budou opět utkávat jen mezi sebou a „neandrtálci“, kteří pamatují povinné ženské šachovnice v šachovém „pravěku“, by jistě mohli dát k dobru podobné historky, jaké se vybavují mně  :usmev: .
Ano, kdysi už to tady bylo.
V mnoha týmech od KP nahoru nastupovaly ženy. Ne vždy však holdovaly šachu.
Vryla se mi do paměti příhoda a partie, z níž jsou kromě tahů pravdivé jen dva poslední komentáře  :usmev: :

 

 

Tím nechci říct, že jsem proti povinným ženským šachovnicím, jen nerozumím jejich smyslu a nevím, zda to ženám a dívkám nějak prospěje ve výkonnostním růstu.
Co třeba i u žen, stejně jako u mládeže, zrušit označení „hostující“ a dovolit jim hrát za více týmů jako „domácí“?
Nebylo by hraní proti silnějším soupeřům, třeba i v nižších soutěžích, větším přínosem pro ženský šach než povinná ženská šachovnice, kde se budou dámy „mlátit“ jen mezi sebou?
Nevím…

 


 

Pokusil jsem se trochu „obarvit“ Černobílou knihu  :usmev: .
Výše napsané věci jsou jen snůškou nápadů, které mohou být nesmyslné.
Ale možná by se něco z toho mohlo stát inspirací pro budoucí strategické koncepce  :mrknuti: .

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
28 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Malý chuligán z obrázku by mohl dobře hrát se střelci.

Martin Petr

Ahoj, moc děkuju panu Zimniokovi za zajímavé myšlenky! Píšu si 🙂 
Mám tři spíše technické poznámky:
1) Pětičlenná družstva už v nižších soutěžích v řadě krajů fungují. Právě proto, aby oddíly mohly snáze sestavit družstvo. Možná nás tento vývoj čeká. Je to primárně na krajských svazech, aby podobnou věc zavedly, ale možná bychom je mohli z republiky trochu postrčit, uvidíme 🙂
2) Ženská šachovnice – prosím, zatím je návrh jen v extralize, ne ve všech soutěžích. A jde o ženskou/dorosteneckou šachovnici, žena by musela odehrát alespoň 6 partií a mohl by ji vystřídat dorostenec. V mnoha zahraničních státech speciální šachovnice pro ženy funguje (Francie, Polsko, Maďarsko, Anglie, Španělsko a další) a je i u nás (v soutěžích dorostu). Návrh má řadu výhod a nevýhod a bylo by to spíš na diskuzi někde u piva.
3) KTCM – on Moravskoslezský kraj řeší tento projekt trochu jinak, než většina jiných krajů. Raději bychom jako ŠSČR tímto projektem podporovali soustředění na krajské úrovni, např. víkendová, kam by jezdily všechny děti, než tréninková centra v jednotlivých oddílech. Což je docela složité téma i politicky v rámci ŠSČR 🙂

Martin Petr

Aha 🙂 No ale právě ve většině krajů může být dítě členem jakéhokoli oddílu, aby se mohlo zúčastňovat akcí KTCM a nemusí nikam přestupovat (jak je v článku). Přestupy kvůli soutěžím dorostu, to je ale jiná věc, to se děje stejně jako v soutěžích dospělých (hlavně na úrovni extraligy a 1. ligy dorostu).

Lubomír Řičica

Nezlobte se na mě, ale pětičlenné družstvo je hloupost, navíc je to proti regulérnosti soutěží, poněvadž domácí tým má výhodu. To už pak radši hrajme ty nejnižší soutěže ve čtyřech nebo v šesti. Rovněž i druhý bod je nesmysl, vím, jak to s povinnými starty dopadlo ve fotbale. Jasně, do všeho tahejme politiku. Pak to dopadne tak, jak na ME družstev, pak ale nefňukejme, že nemáme hráče srovnatelné se špičkou, když pominu Davida Navaru, ale ten je, bohužel, jak růže mezi trním…to byl výsledek té vaší „politické činnosti“ na místo zdravého rozumu!
 

Janous

Domácí tým má výhodu ve všech sportech, někde menší, někde větší. Už jenom proto, že nemusí nikam cestovat.Hrát v 6 je nelogická pitomost – na venkovní zápas pojedou dvě auta po třech cestujících? A čtyři je už přeci jen až moc málo. Pětičlenná družstva dají šanci těm početně slabým klubům, kde mají problém dát dohromady 8 lidí. Více klubů tak má možnost dát hráčům šanci hrát družstva. Početnější kluby mohou postavit družstev více. Smysl to má samozřejmě jen na té nejnižší úrovni. U vyšších to aplikovat nelze kvůli postupům, sestupům a třeba i té regulernosti soutěží (8partii má přeci jen vyšší vypovídací hodnotu než 5)

Lubomír Řičica

To, co jste napsal je jen soubor pitomostí. Proč se tedy ME družstev nehraje v pěti? Nebo dokonce v šesti? Taky je to kvůli autům? Smysl to nemá ani v nejnižší soutěži. Chcete mi snad tvrdit, že stopadesát km za jednu sezonu, které to druhé auto najede, někoho zruinuje? Nemluvě o tom, že řada lidí má auta pro sedm lidí. A pokud někdo hrát nechce, tak hrát nebude, i když se bude hrát v pěti. To jsou jen a pouze výmluvy, je to jen zástupný argument. Když klub postaví více mužstev, tak ta další mužstva budou jezdit čím, vrtulníkem??? Nemluvě o tom, že pokud se některá partie protáhne, tak tam budou ti zbylí čumákovat zbytečně třeba o několik hodin déle, když už dávno mohli být doma. Zapomínáte, že hrají i studenti, kteří třeba někam jedou do školy a musí se třeba i něco učit. Holt tým, který dohromady nedá 8 lidí, bude hrát v šesti v nejnižších soutěžích, a co? Zboří se svět? Pro mě je hra na lichém počtu šachovnic narušením regulérnosti soutěže!

Honza Repák

Výhoda domácího prostředí má vliv pouze na ty, kteří kravinám nesouvisejícím se samotnou hrou věnují pozornost. Hraju šachy jedenáct let a za celou tu dobu jsem nenabyl nejmenší dojem, že by se mi partie hrané v mé domácí herně hrály jakkoliv lépe než v jiných hernách. Mnozí soupeři třeba dokonce zajistili pohodlnější židle nebo větší klid a ticho, než jaké mívám na domácích zápasech.

Lubomír Řičica

Plně s vámi souhlasím, co se týká prostředí. Ale lichý počet šachovnic je sám o sobě krokem k neregulérnosti utkání a následně celé soutěže. Týmy musí mít před začátkem soutěže i utkání STEJNÉ podmínky, t.j. dejme tomu 4x bílé a 4x černé (nebo 3x, případně 2x). Argumentace, že u lichého počtu šachovnic při dvoukolovém systému se to v dalším kole otočí, je naprosto chybná, protože týmy nemusí hrát ve stejné sestavě. Dále se argumentuje tím, že na nižší úrovni je jedno, jestli má hráč bílé nebo černé. Ani toto neplatí. A už vůbec to neplatí u velmistrů. Jsou hráči, kteří s jednou barvou hrají někdy i podstatně líp, než s tou druhou. Proč se tedy nehraje ME družstev nebo pohárová utkání na lichém počtu šachovnic? Protože je to neregulérní!!! Jasně, regionální soutěž není Liga mistrů, ale tady jde o princip!!!
 

Lukáš S.

Doufám, že ve Vašem návrhu počítáte i s tím, že týmy budou hrát sudý počet utkání doma i venku, aby bylo vše regulérní, což ovšem v sudém počtu týmů jaksi nelze … Pětičlenná družstva v některých krajích normálně fungují. A to v těch nejnižších pralesech. Tam jsou rádi za plné auto, kde osm lidí neposkládají. A jsou rádi, že si zahraje o jednoho hráče navíc, moc se výsledky neřeší. Čekám, kdy navrhnete, že týmy budou muset mít proti sobě hráče se stejným elem …   :mrknuti: 

Lubomír Řičica

Já myslel, že chcete diskutovat věcně, ale to vy zřejmě neumíte. Pětičlenná družstva proti šestičlenným nebo čtyřčlenným nemají ŽÁDNOU výhodu, autu je zcela lhostejné jestli veze 4 nebo 5 lidí, to zaprvé. Zadruhé si poněkud odporujete, jednou tvrdíte, že tým je rád, že hraje o jednoho víc, pak zase, že nejsou hráči, že neposkládají osm, tak jak je to? Nevím jak vy, ale já když hraju za tým, tak bojuju, jak nejlíp umím, aby tým vyhrál a já taky, ale chci vyhrávat NA ŠACHOVNICI A VLASTNÍ ZÁSLUHOU! Nestojím o žádné výhody, které bych si nevybojoval ve férovém a regulérním boji! Mě nezajímá ELO soupeře, kdo má vyšší ELO, nemusí být ještě lepší hráč! Když jsem u toho ELA: Je fér, když v základní soutěži občas hrají hráči s Elem nad 2000? ELO nemusí mít stejné, ale mělo by být přiměřené soutěži. Ve fotbale by asi taky druholigový klub jistě nesoutěžil s klubem z 1.A třídy. Neměli by tam spíš hrát mladí talentovaní hráči, kteří mohou výkonnostně růst? A za třetí, to, že někdo, dejme tomu, hraje dobře šachy, ještě neznamená, že to v hlavě nemá vymeteno, jen z poslední doby bych mohl jmenovat hned několik příkladů, snadno si průměrně inteligentní člověk odvodí, koho tím asi myslím! Proč se nehrají mezinárodní soutěže družstev na lichém počtu šachovnic? Protože je to neregulérní!!!
 

Jim Vasilis

Osobně mi tahle diskuse přijde nesmyslná. Víte, že v Brně se řadu let hraje městský přebor a družstva jsou v něm sedmičlenná ? Pokud vím, lichý počet šachovnic nikdo neřeší , když hrajete doma, máte víckrát bílé, venku zase víckrát černé , rovněž soutěže pětičlenných družstev mají právo na existenci – rozhodně je lepší, když si kluby, které mají problémy sestavit osmičlenné družstvo zahrají s menším počtem než kdyby se kvůli tomu nepřihlásily vůbec.

Lubomír Řičica

Proč v tom případě nehrají v šesti? Copak v sedmi jede jen jedno auto? V Brně třeba, po Brně jezdí tramvaje a trolejbusy, ale po okresních vesnicích o vikendu jezdí minimum spojů…  :valim-oci: 

Lukáš

Autu je to lhostejné, ale soutěže jsou pětičlenné právě z tohoto důvodu. Zahraje si o člověka víc. Spousta pralesních týmu jsou na hraně existence, jak početně tak finančně, tak se jedno plně vytížené auto šikne. Mezinárodní soutěže jsou něco jiného, tam je snad logické, že se hraje v sudém počtu, tam odpadají důvody pro lichý. A protože Elo nikoho, stejně jako vás, nezajímá, tak ať si hrajou hráči, kterým si chce. Pro slabšího hráče může být svátkem zahrát si proti silnému soupeři. S talentovanými mládežníky to nesouvisí, těm přeci nikdo hrát nebrání. Poslední věc, hrát v sobotu odpoledne? Jako vážně? Naobědvat se, potom se sejít a jet v krajním případě v zimě i dvě hodiny na místo, v 15 začít, hrát 6hodinovou partií a přijet domu před půlnocí? Co chudáci, co pracují o víkendech? Naopak lidé v pralese chtějí hrát spíš od 9 než 10, aby nezabili šachama celý den.

Lubomír Řičica

Vy mě opravdu bavíte! Takže jet v zimě ráno potmě dvě hodiny po případně neošetřených silnicích, to vám nevadí a odpoledne nebo večer to vadí??? Opravdu, s vámi je diskuze zbytečná, je to marný, je to marný, je to marný. Tak když tým bude šestičlenný, tak podle vaší logiky si zahraje o jednoho hráče víc. Co chudáci, kteří mají noční a po noční jedou hrát šachy? To vám nevadí? Co studenti, kteří jedou v neděli odpoledne do škol, na internáty a mají se třeba něco učit? Co brání tomu, aby auta jela dvě, aby ti, co z nějakého důvodu nechtějí třeba dvě hodiny čekat na to, až se dohraje poslední partie, mohli být doma o dvě hodiny dřív? Jestli někoho zruinuje 150km autem za celou sezonu, pak ať sedí doma na prdeli a nehraje. Bože, tato diskuze je opravdu nesmyslná, prostě diskutovat má cenu s lidmi, kteří věcně diskutovat chtějí a mají věcné argumenty a to vy, nezlobte se, nejste!
 
 

Lukáš

Máte pravdu, hrát do noci je fajn. Zejména pro ty vaše mládežníky. Rodiče poděkují, až je před půlnocí dovezete (a v neděli ráno pojedou na soutěž mládeže, když dospělí budou spinkat do sobotního oběda)! Z vlastní zkušenosti nepojedu po noční hrát ani po obědě. Co do toho pletete zimu? Moje argumenty jsou naprosto věcné, dané letitou zkušeností s hráči pralesa, kteří nechtějí trávit na šachách celý den, s týmem, který je rád když ušetří za benzín, to poslední je řešit, že 6krát se jede ven hrát 3krát černými a 5krát doma 3krát bílými. Mí spoluhráči v autě na zápas často ani netuší, jaké barvy budou mít, či kam se jede 🙂

Lubomír Řičica

Plácáte hlouposti, ve většině utkání se tak dlouho nehraje, většinou utkání, pokud by se začalo ve 14 hodin do cca18 hodin bude dohráno. Co vaši spoluhráči tuší nebo netuší, je vedlejší. To není žádný argument. Odpoledne není celý den. A dospělí nepochybně, aspoň na vesnici, si za dopoledne podělají řadu prací doma, určitě nespí do oběda a v neděli se tím pádem mohou věnovat své rodině, případně dětem. Určitě se vám po noční bude hrát líp odpoledne, když už přece jen budete jakž takž odpočinutý, než když budete hrát bez odpočinku. Opravdu musím se smát těm pitomostem, které jste tu sepsal.

Janous

Zdá se, že platí nepřímá úměra – čím méně partií člověk za rok sehraje, tím radikálnější je v diskuzích na internetu. Snad krajský šachový svaz ve vašem regionu aplikuje do harmonogramu soutěží kuriozní myšlenku – dopoledne něco podělat doma a pak vyrazit na šachy…

Zdenek Cekal

Od 9:00 nelze hrát šachy, protože většina slušných lidí ještě spí. Zúčastňuji se pouze Pražského přeboru družstev (KP 1 PŠS) viz.
https://www.chess.cz/soutez/druzstvo/2781/100080/
Začátky utkání jsou zde stanoveny na rozumných 18:00 hod. V listopadu 2021 jsem byl kapitánem „B“ týmu požádán, zda bych nenastoupil k druholigovému utkání v Písku. Polilo mě horko a promptně jsem „lákavou“ nabídku odmítl. Problém spočívá v tom, že když kolem druhé hodiny odpolední vstávám, většina partií je dohrána. Zvyk ponocovat jsem pochytil od Boby Fischera. Každý dobrý šachista se řadí mezi „sovy.“ Jenom lůzři popotahují dřevěnými soškami v nekřesťanských 9 hodin…
 

Jim Vasilis

Jenže, nepočítáme-li důchodce, většina šachistů chodí do školy nebo do práce a nemohou si dovolit se celé dopoledne válet v posteli. Pro mě jsou ideální začátky utkání v neděli v 10.00.

Lubomír Řičica

Tato debata zde je naprosto zbytečná, začátky utkání bych ponechal na dohodě týmů, hrajících danou soutěž nebo její skupinu. Připadá mi, že panu Janousovi se chce cokoliv, jen ne věcně diskutovat, na jeho ironii nemá cenu reagovat, diskuze s ním je jen zbytečnou ztrátou času. Jeho poznámka o tom, kolik kdo sehraje partií jen dokazuje, co se v jeho hlavě nalézá. A co týče počtu šachovnic, doporučil bych v okresních soutěžích hrát na šesti šachovnicích a v krajských na osmi. Lichý počet šachovnic narušuje regulérnost soutěží, protože v mnoha případech ovlivní výsledek utkání, a to zejména v jednokolovém systému. Pokud to někomu nevadí, je to jeho problém. Já ale chci, aby měly všechny týmy podmínky stejné. Tečka, konec této nesmyslné diskuze.
 

Lubomír Řičica

Pár mých námětů:

  1. Když se šachy stanou součástí vyučovacího předmětu, bude to užitečné? V jakém rozsahu by se měly vyučovat? A bude ten, kdo je bude vyučovat, šachy umět sám nebo na tyto hodiny bude přicházet někdo jiný? Už vidím, jak celá třída, zvlášť ta, kde bude víc děvčat, bude mít zájem, bude se taky ze šachů známkovat, zkoušet a psát testy?
  2. Hraní mladých hráčů za více týmů – to je myšleno jako ve všech soutěžích nebo třeba jen v regionálních? Co na to řekne regulérnost soutěží až se začnou týmy přetahovat o tyto hráče?
  3. Regionální soutěže – argumentace tím, že do auta se vejde 5 lidí a tudíž by se mělo hrát na pěti šachovnicích, je, nezlobte se na mě, směšná. Za prvé je to hloupost, protože pokud někdo chce hrát, tak hraje a za druhé je hrát na lichém počtu šachovnic narušení regulérnosti soutěže, protože domácí klub má tím pádem výhodu. Začátek utkání? Proč by utkání se nemohla hrát v sobotu, dejme tomu i odpoledne? Není právě ranní nedělní začátek utkání příčinou toho, že hráčů ubývá? Když jede tým z Brna např. do Strážnice, aby dorazil včas, musí odjet nejpozději v 7,30 hod., a to je docela brzo ráno. A v covidové době se řada hráčů bojí hrát, aby covid nechytila.
  4. Povinný start kohokoliv, ať už je to dívka, kluk, žena je pitomost. Opět se ptám, komu to pomůže? Jak to budou řešit kluby, které jsou rády, když svůj šachový tým nějak poskládají? Zvlášť na nižších nebo základních úrovních, kde oddíly nemají na to, aby zaplatily hráčům cestovné, natož pak nějaké další odměny, kde tyto „povinné“ hráče vezmou?
  5. Ptám se, jestli se vám zdá adekvátní, aby v OP družstev hráli hráči s Elem přes 2000 a v KPII hráči s Elem 2300 ba i vyšším? Neměli na jejich místě hrát právě ti mladí talentovaní kluci?

Prostě je spousta věcí, o kterých by bylo třeba vést širokou VĚCNOU diskuzi, nikdo z nás nemá patent na rozum, to, že někdo má ELO velmistra ještě neznamená, že to je nějaký Bůh. Někdy mám pocit, že je to spíš naopak! Nakonec jsme se o tom mohli přesvědčit i na ME družstev!

Zdenek Cekal

Nezlobte se, ale jsem hračička…Nasimuloval jsem zápas na sedm partií mezi GM Navarou a Magnusem. Davidovi, jakožto mému nejoblíbenějšímu hráči jsem přidělil vždy bílé kameny. Přesto „umělá inteligence“ výrazně favorizuje Nora, jak vyplývá z výsledků (outcome):
https://wismuth.com/elo/calculator.html#name1=Carlsen%2C+Magnus&name2=Navara%2C+David&first_move=player2&best_of=7
Nicméně si dovolím tipnou, že v reálném souboji by David bílými neprohrál ani jednu partii (ze sedmi). Propracovanost zahájení u českého reprezentanta bere dech a černými by je „nepropálil“ ani slavný viking…
 

David Navara

Děkuji za důvěru! Určitě bych něco prohrál, ale celkový výsledkek by dost záležel na tom, zda bych se snažil hrát solidně nebo zajímavě, jakož i na tom, jak moc by mistr světa riskoval. Magnus i černými hraje lépe než já bílými, ale někdy se mi daří hrát bílými zdravé poziční šachy, to se pak černými vyhrává těžko. Obzvláště při dnešním stavu teorie. (Sám to znám ze situace, kdy černými hraji na výhru.)

Aleš Krajina

Ahoj Luboši.
Téma – povinná ženská šachovnice.
 
Tady ti budu trochu oponovat. Co vím, byla tato možnost diskutována již před více než rokem. Padl tenkrát na extraligové oddíly dotaz, co ony na to. Jak jsem tenkrát z prezentace v emailu pochopil, nejedná se o konkrétní ženskou šachovnici, ale o povinnost mít při utkání v týmu ženu (dívku), ale jedno na kterém místě v sestavě.
 
To je myslím trochu jiné a nevyplývá z toho nutně, že ženy budou vždy hrát proti ženám. Naopak takto to vidím jako jisté systémové opatření pro rozvoj ženského šachu.
 
Samozřejmě pak v praxi asi bude často docházet k tomu, že ženy budou hrát převážně na spodních šachovnicích a často tak bojovat spolu.

Zdenek Cekal

Můj příspěvek bude trochu „mimo mísu,“ ale přesto mi to nedá podělit se se čtenáři o zajímavý analytický nástroj. Při „brouzdání“ po netu jsem narazil na užitečnou kalkulačku, viz.:
https://wismuth.com/elo/calculator.html#name1=Carlsen%2C+Magnus&name2=Duda%2C+Jan-Krzysztof&first_move=player1
Po vyplnění příslušných políček, program dá odpověď na otázku s jakou pravděpodobností duel skončí W,D,L. Lze navolit i barvu kamenů a počet partií (1,3,5,7). Bohužel se mi nepodařilo nalézt „turnajový“ kalkulátor, ve kterém by po zadání ELO jednotlivých hráčů a random barvy kamenů „vyskočilo“ pořadí hráčů s odds (=ekvivalent pravděpodobnosti vyjádřen poměrem) v závorce. Blíží se slavný šachový turnaj Wijk aan Zee (Nizozemí). Bylo by interesantní porovnat prognózy vypadnuvší z „ELO win probability (turnajový) calculator“ s realitou…
 
 

28
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x