Meltwater Champions Chess Tour

Jak jsme avizovali už v prosinci a jak upozornil docela nedávno jeden z komentujících čtenářů, dnes začíná další online šachová show pod názvem „<o> Meltwater Champions Chess Tour“ .
S laskavým dovolením čtenářů občas z úsporných důvodů použiji raději zkratku CCT 🙂 .

Série turnajů se bude odehrávat v online prostředí, konkrétně na serveru chess24.com.
Od února do listopadu 2022 budeme moci sledovat šest „normálních“ turnajů a tři „hlavní“ turnaje. Lišit se budou cenovým fondem a složením účastníků.

V každém z „normálních“ turnajů uvidíme šestnáct hráčů, kteří mezi sebou sehrají jednokolový turnaj, z nějž osm nejlepších postoupí do vyřazovací fáze. Za vítězství se udělují tři body, za remízu jeden bod. O pořadí rozhoduje vzájemné utkání, pak počet výher, S-B a nakonec Koya systém.Ve vyřazovací fázi sehrají dvojice hráčů mezi sebou čtyři rapid partie, v případě remízy následuje tiebreak.
———-

V „hlavních“ turnajích bude hrát jen osm hráčů, kteří se do něj kvalifikují z normálních turnajů (dva finalisté ze dvou normálních turnajů a k nim dva nejlepší hráči podle pořadí v Tour a dva hráči s divokou kartou). Opět se bude hrát jednokolový turnaj, z nějž čtyři nejlepší postoupí do vyřazovací fáze, která se bude hrát podobně jako v „normálních“ turnajích.

Hrací tempo bude stejné, jako jsme viděli v minulých ročnících, tedy rapidy 15+10, tiebreakové blicky se budou hrát tempem 5+3 a v armageddonu má bílý pět minut proti čtyřem minutám černého a povinnost zvítězit.
———-

V letošním ročníku uvidíme několik novinek, od nichž si pořadatelé slibují zvýšení bojovnosti  :usmev: .

V každé partii se kromě bodů bude hrát i o 750 dolarů, které obdrží vítěz partie (poražený „ostrouhá“), v případě remízy dostane každý „remizovač“ jen 250 dolarů a zbývajících 250 dolarů se přesouvá do prémiového fondu Tour, který bude na konci podle předem známých pravidel rozdělen mezi hráče.

V běžných turnajích činí cenový fond 120 000 dolarů plus 30 000 v bonusech, v hlavních turnajích je cenový fond 210 000 dolarů.
Celkový cenový fond Tour je 1 600 000 dolarů  :usmev: .

Veškeré podrobnosti Tour najdete v propozicích na webu Tour.


 

Do prvního turnaje The Airthings Masters, který začíná dnes, dostali pozvání hráči vybraní pořadatelem. Uvidíme následující šestnáctku hráčů:
Magnus Carlsen, Ting Li-žen (Ding Liren), Jan Nepomňašči, Anish Giri, Levon Aronjan, Šakrijar Mameďarov, Jan Krzysztof Duda, Andrej Jesipenko, Quang Liem Le, Vladislav Artěmjev, Vincent Keymer, Nodirbek Abdusattorov, Hans Moke Niemann, Rameshbabu Praggnanandhaa, Eric Hansen a Alexandra Kostenjuk.

 

V prvním kole (denně se hrají čtyři, resp. tři kola), které můžete sledovat na webu chess24.com dnes od 18:00, uvidíme následující dvojice:

 

Los 1.kola (z webu turnaje)

Odkazy:

Web turnaje
Online přenos

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x