Když se dva perou…

  • Americký pohár
  • Oslo Esports Cup

 

Ve finále Amerického poháru  se utkali Levon Aronjan a Fabiano Caruana. Minule jsem psal, že internetoví kibicové čekají po první partii, která skončila remízou, tiebreakové rozuzlení  :usmev: .
Nic takového se nestalo.
Fabiano Caruana v symetrické variantě Anglické hry čtyř jezdců strojově přesnou hrou postupně zvětšoval svou převahu až se dostal do vítězné věžové koncovky.

 

 

Finálový zápas Aronjan – Caruana tedy skončil 0.5-1.5 a Fabiano Caruana se stal vítězem Amerického poháru. Na své konto si připsal 50 000 dolarů a k tomu ještě dalších 10 000 jako bonus.

Z webu https://uschesschamps.com/

 

 

V ženském turnaji brala vítězka o polovinu méně ( 25 000 + 5 000 dolarů).
Irina Krush už v první partii porazila Alicii Lee a ve druhé černými udržela remízu, čímž se stala vítězkou ženského Amerického poháru (1.5-0.5) .

 

Z webu https://uschesschamps.com/

 

Irina Krush (https://uschesschamps.com/)

 

Po finálových zápasech se hrál i otevřený bleskový turnaj, kterého se zúčastnila řada hráčů z různých zemí (mimo jiné i z Ruska, ale pod vlajkou FIDE, např. Oparin  :usmev: ).
V turnaji hraném švýcarským systémem na devět kol se o první místo podělili Fabiano Caruana a Levon Aronjan se 7.5 body. Na třetím místě skončil peruánský velmistr Jose Eduardo Martinez Alcantara (6.5 bodů).

 

Odkazy:

Web pořadatele
Propozice

 


 

Když se dva perou, třetí se směje, říkává se.
Na turnaji Oslo Esports Cup se toto pořekadlo změnilo na „Když se dva perou, další dva se smějou. :usmev:

Prakticky po celý turnaj se v čele střídali dva hráči, Rameshbabu Praggnanandhaa a Magnus Carlsen. Za nimi se ale v těsném závěsu drželi Quang Liem Le a Jan Krzysztof Duda.

V dramatickém posledním kole Duda a Le své zápasy proti Hansenovi, resp. Van Forrestovi, vyhráli. Naopak Carlsen a Praggnanandhaa prohráli, což je odsunulo na třetí a čtvrté místo.

Magnus Carlsen s Mameďarovem remizoval v první partii. Ve druhé ke své škodě nenašel skoro studiovou obranu v jezdcové koncovce.
Řekněme si na rovinu, že najít se dvěma minutami na hodinách tahy (58.Jg3!!; 61.Jf5!) vedoucí k vybudování pevnosti je asi nadlidský úkol.

 

 

Třetí partii hrál Carlsen vysloveně špatně. Od začátku tahal za kratší konec provazu a když už se mu aspoň trochu podařilo zkonsolidovat pozici, přišla hrubka, po které už černý udělal několik tahů jen ze setrvačnosti.

 

 

Praggnanandhaa prohrál s Girim 0.5-2.5, když v žádné partii nestál mladý Ind lépe.
Duda si lehce poradil s Hansenem a Le si vydřel vítězství s Van Forrestem až v tiebreaku, což ho v konečném pořadí odsunulo až na druhé místo.

 

 

Výsledky sedmého kola (screenshot z chess24.com).

 

Konečné pořadí:

 

Odkazy:

Meltwater Champions Chess Tour

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x