Last Chance nebo Lost Chance?

Začíná odpočet: 10…9…8…7…6…5…4…3…2…1
Už jen několik hodin zbývá do zahájení 44.šachové olympiády, která začíná 28.7.2022 oficiálním zahájením a první kolo se hraje 29.7.2022 v 11:30 SEČ v indickém městě Čenaj.
Česká výprava odcestovala do hlavního města indického státu Tamilnád, do nedávna (1996) nazývaného Madrás, nyní Čenaj (exonymum), Čennaí nebo také Chennai, ve středu 27.7.2022.
Při „kontrole soupisek“ našich výprav jsem narazil na jednu záhadu k rozluštění v týmu žen, kterou se pokouším rozlousknout na konci článku 🙂 .

 

Složení našich reprezentací (mužské i ženské) jsou známa již delší dobu, ale pro jistotu si připomeňme, kdo nás bude reprezentovat.

Muži budou hrát ve složení (dle jednotlivých šachovnic): David Navara, Thai Dai Van Nguyen, Zbyněk Hráček, Peter Michalík a Vlastimil Babula st. *. Naše družstvo, jehož kapitánem je Pavel Šimáček, má startovní číslo 18 a přihlášeno je 189 týmů.

*
změna v sestavě na poslední chvíli. Místo Vl.Babuly st. letí do Indie Vojtěch Zwardoń (viz komentář uživatele TomCZ pod článkem); přejeme Vojtovi a celému týmu HODNĚ ŠTĚSTÍ  :mrknuti:

Ženy mají startovní číslo 23 a ČR reprezentují: Julia Movsesian. Joanna Worek, Karolína Pilsová, Kristýna Petrová a Anna Marie Koubová. V ženské sekci je přihlášeno 162 družstev, kapitána našim ženám dělá Tomáš Polák.

V týmu mužů hrají v podstatě nejlepší hráči podle ratingu, chybějí Viktor Láznička a Štěpán Žilka.
Není žádným tajemstvím, že Viktor Láznička se šachu v poslední době moc nevěnuje a Štěpán Žilka se nedohodl na odměně za tento „výlet“  :usmev: .
Občas slýchávám, že chyba byla na straně svazu (dávali málo  :usmev: ), jindy zase, že Štěpán Žilka měl přehnané požadavky (chtěl moc  :usmev: ).
Osobně si myslím, že ani jedno tvrzení není pravdivé. Štěpán si prostě ocenil svou šachovou „práci“ a svaz to neakceptoval, to se běžně děje v každém zaměstnání, je to jen otázka nabídky a poptávky.

Pominu-li neaktivní hráčky, pak nás v Indii budou v ženském turnaji reprezentovat ratingově ty nejlepší.
Tedy kromě Anny Marie Koubové, ale kapitán snad ví, co dělá a nakonec, kapitán (nebo trenér) má právo vybrat si do týmu hráče, které považuje pro danou soutěž za nejvhodnější.

Určitě se najde mnoho českých fanoušků, kteří by obě naše družstva postavili jinak, protože přece „nejlépe vědí“, kdo by tam měl být, abychom byli úspěšní  :usmev: .

Ovšem zatímco naše federace postavila v podstatě to nejsilnější, co mohla, jiné federace takové štěstí neměly.
Co by měli říkat třeba Poláci?
Polská ženská reprezentace je úplně „překopaná“, což dost těžce nesli nejen fanoušci, ale i některé hráčky. Nový trenér polské ženské reprezentace Marcin Dziuba, který vystřídal Marka Matlaka, vsadil na mládí.
Z poslední olympiády v Batumi (2018) zůstala v týmu jen Monika Soćko.
Polsko sice posílila Alina Kašlinskaja, ale doma nechal Dziuba mnoho zkušených a osvědčených hráček s titulem WGM (Jolanta Zawadzka, Kulon, Antolak, Karina Cyfka-Batumi 2018, 8.5 bodů z 10!) nebo IM a nahradil je mladými hráčkami (WIM Kiołbasa, FM Malicka a WFM Rudzinska).
Možná je to dobrá volba, možná ne  :usmev: .

Všichni dobře vědí, že Rusko nebude startovat kvůli sankcím, které na ně byly uvaleny ze strany FIDE za válku na Ukrajině.
Hrát nebudou ani Číňané. Údajně kvůli pandemii Covidu, ale i tady možná hraje roli politika, protože vztahy mezi Indií a Čínou jsou stále dost napjaté.
Neúčast dvou šachově velmi silných zemí dává šance jiným týmům, jenže ani v jiných zemích nebylo skládání sestav zrovna idylické.  :usmev: .

Favoritem mohla třeba být Francie. Mohla, ale nebude.
Za Francii nebudou hrát Maxime Vachier-Lagrave, ani Alireza Firúzdža. A zatímco aktuální týmová francouzská dvojka Laurent Fressinet v podcastu The Chicken Chess Club zdůvodňoval neúčast Firúzdži jeho nabitým programem a náročným cestováním do Indie, Vachier-Lagrave byl v rozhovoru pro chessbase.com sdílnější a upřímnější  :usmev: . Na rovinu řekl, že hlavním důvodem jeho a Firúzdžovy neúčasti je počasí a že se domluvili, že nepojedou  :smich: .

Hlavním důvodem je počasí. Indie je skvělá šachová země. Rád bych si tam zahrál na olympiádě. Bylo by ale rozumné přesunout akci na říjen. Nemyslím si, že bych se dokázal přizpůsobit červencovému počasí, které může být z mého pohledu drasticky horké. Věděl jsem, že mě to ovlivní. Zeptal jsem se Firúzdži, co chce dělat. Řekl jsem mu, že když pojede on, pojedu taky. Kdybychom měli šanci vyhrát, určitě bych se snažil. Firúzdža však řekl, že víceméně ze stejných důvodů jet nechce. Je to škoda, protože když se olympiáda přesunula z Moskvy do Čenaj, bylo by rozumné změnit termín. Kdyby se konala v říjnu, určitě bych hrál. Mluvil jsem o tom i s Višim (Višvanathanem Anandem), který řekl, že mé důvody chápe.

Počasí a fyzická kondice určitě budou hrát dost velkou roli, v tom mají MVL a Firúzdža pravdu, ale není to „tak trochu“ výmluva?  :usmev:
To skoro vypadá, jako by Firúzdža pocházel z Grónska a ne z íránského Babolu. Firúzdžovi tento důvod nevěřím.
Pravda, Babol (na břehu Kaspického moře) leží severněji než Čenaj, takže je tam v průměru o cca 4°C chladněji, ale z vyjádření MVL to nevypadá, že by se hráči nějak intenzívněji informovali o místě konání akce, protože kdyby se hrálo v MVL navrhovaném říjnu, „ochladili“ by se jen o dva stupně a navíc by ještě možná i mokli, protože v říjnu začíná v oblasti monzunové období  :usmev: .

To takový Carlsen si na počasí zatím nestěžoval a hrát bude. Asi je na vedra zvyklý z Norska  :smich: . Ani s Carlsenem to však Norsko nebude mít jednoduché, protože nejsilnější sestavu mezi muži mají jednoznačně USA.
Caruana, Aronjan, So, Dominguez a Shankland mají průměrný rating 2771(!) a jsou jediným týmem, který, a to dost vysoko, převyšuje hranici 2700.
Konkurovat jim budou určitě tři velmi silné indické týmy a konkurovat mohl také Ázerbájdžán, ale i u něj došlo ke změnám v sestavě na poslední chvíli. Nebude hrát Radžabov, ačkoli původně na soupisce byl.

Více týmů má silné sestavy, ale osobně doporučuji sledovat výsledky dvou asijských států: Uzbekistánu (jedničkou je Abdusattorov) a možná i Kazachstánu.
To jsou dle mého názoru „černé koně“ turnaje, ale zapomínat by se nemělo ani na Poláky v čele s Dudou nebo Ukrajinu.

Mezi ženami je favoritem tým Indie s Humpy Koneru a Dronavali Harikou na hrotu. Ale nemusí to být pravda, protože indická hráčka č.2 Dronavali Harika absolvuje olympiádu v osmém měsíci těhotenství  :usmev: .
Na paty jim budou šlapat Ukrajinky se sestrami Muzyčukovými a tradičně silná a vyrovnaná bude Gruzie.
I mezi ženami jsem si našel „černé koně“  :usmev: . Jsou to týmy USA a především Slovinska. Slovinky jsou nasazeny na 26.místě, ale klidně bych se vsadil, že se vlezou do první desítky.

Českým týmům budu fandit, ale jsem realista a na zisk medaile to v silné konkurenci nevidím. V každém případě by medaile byla příjemným překvapením  :usmev:  :palec-nahoru: .

—–

Na téma české reprezentace mě celkem pobavily dva vtípky. Jeden chtěný, druhý nechtěný  :usmev: .

Na FB ŠSČR se včera objevila fotografie hráčů před odletem s komentářem.

 

Zdroj :FB ŠSČR

Oba vtípky jsou založeny na billboardu za našimi reprezentanty  :usmev: .
Komentář k obrázku (Ctrl-c a Ctrl-v) ( „Posledni šanci si to ještě rozmyslet těchto ”12” nevyužilo. Česká výprava odlétá na OLYMPIÁDU v Chennai, Indie“) evidentně odkazuje na nápis za nimi: LAST CHANCE.
Tedy „poslední šance“ .

Druhý vtípek (z mé palice  :usmev: ) se váže ke stejné fotografii i nápisu. Hlava Petra Michalíka skoro překrývá jedno písmeno.
Je tam písmeno „A“, nebo je tam písmeno „O“ vyvedeno jiným typem písma?
LOST CHANCE, v překladu „promarněná příležitost“  :smich: .
Jasno budeme mít po olympiádě. Pokud naše týmy neuspějí, pak můžeme mít za to, že za Petrovou hlavou je písmeno „O“  :mrknuti: .

Věřme, že je tam písmeno „A“, což však neznamená, že je to jejich poslední šance  :smich: .
Držme palce naším hráčům a hráčkám, vyplatí se jim věřit!.  :cze:  :prvni:  :pohar:  :potlesk:

 

Ještě malý detail, oficiálním maskotem 44.šachové olympiády je Thambi  :usmev:

 

Thambi. Zdroj: chessbase.in, foto: AICF

 

 

 

44.šachová olympiáda

Web turnaje
Online muži
Online ženy
Výsledky

 


 

Při pohledu na vyfiltrovanou (ČR, ženy) ratingovou listinu FIDE jsem narazil na „záhadu“, kterou mi snad někdo z čtenářů pomůže rozluštit  :usmev: .

Na pátém místě českých žen na ratingové listině FIDE je s FIDE ratingem 2260 uvedena hráčka Jana Kratochvílová, ročník 1999 (B-Year)  :usmev: .
Viz screenshot z databáze.

 

 

První věc, která mě napadla: jde o mladou hráčku, které se v poslední době povedl nějaký turnaj a „vyskočil“ jí první rating.
Ovšem po kliknutí na detail hráčky a seznam započtených turnajů zjišťuji, že od roku 2001 nemá započtenu ani jednu jedinou partii. Z toho by se dalo usuzovat, že rating 2260 uhrála v letech 1999-2000, tedy těsně po svém narození  :smich: .
Aby to nebylo tak jednoduché, tak stejná hráčka se stejným FIDE ID je uvedena i mezi TOP 50 českými ženami v roce 2003 (a možná i později), tedy v době, kdy by jí měly být čtyři roky.

Samozřejmě, že je to hloupost, protože slečna (nebo možná už mladá paní) s tímto jménem hrála šachy pod českým LOK ID 37293 mezi lety 2009-2012 za kluby ŠK Stráž pod Ralskem, resp. TJ Uranové doly Hamr.

 

 

Předpokládám, že ona Jana Kratochvílová na listině FIDE bude paní Kratochvílová z Brna, ročník narození 1949, ale i tak mi není jasné, v jakých turnajích uhrála poměrně (na ženu a na tu dobu) vysoký rating.

Snad by celou věc pomohli osvětlit hráči z Brna, třeba pan Kalendovský nebo pan Závodný  :usmev: .

Záhadou (pro mě) je, že nikomu na FIDE, ani na ŠSČR není divné, že hráčka narozena v roce 1999 uhrála svůj rating jako nemluvně  :smich: .

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Nick Name

Nezpívala Jana Kratochvílová píseň V stínu kapradiny?  :usmev: 

zavodny

Informace ke jménu Kratochvílová Jana, (roz. Davidová) 1949-199?
Původně hráčka Durasu Brno, později hrávala za UNI Brno 1969-1975. Byla přebornice ČSSR dorostenek 1966 a 1967. Ve finále mistrovství ČSSR žen hrála třikrát (nejlépe 1968 – 4. místo). Hrála i mezin. turnaje žen (Sofie 1969, Halle 1972). Po roce 1975 už neaktivní. V Kronice UNI jsem našel její ELO z roku 1975 bylo 1930. Zemřela pokud se nemýlím někdy počátkem 90. let. Byla manželko známého brněnského hráče. Jiřího Kratochvíla. 
 
Zda měla ELO 2260? V té době ELO začínalo, mnohdy se dosti měnilo i administrativně. Snad někde nějakou starou listinu mám, zkusím vyhledat. Možná něco má pan Kalendovský.

Jirka Kadlec

Pokud by Jana Davidová (Kratochvílová) měla ELO 2260, byla by v první dvacítce nejlepších hráček světa… Což bohužel nebyla. Ve starých Informátorech jsem našel ženskou ELO listinu z července 1973, tam má Jana Davidová ELO 2150, totéž i v lednu 1975. Naposledy jsem jí našel v lednu roku 1976 (Informátor č. 20, str.304) už jako Kratochvílovou, s 2160 ELO body. V pozdějších ELO listinách jsem již její jméno neviděl..

Jan Jílek

Vzhledem k tomu, že se čísla 2160 a 2260 liší pouze v jedné číslici, domnívám se, že se může jednat o prachobyčejný překlep při přepisu hodnot do databáze.

Edík S

V 80 letech fide dál +100 bodů každé ženě mimo Zsuzsy Polgarové.

zavodny

Díky za info, také jsem chtěl do Informátorů nahlédnout. To moje ELO 1930 z kroniky UNI bylo české. Tenkrát byly 2 ELO listiny FIDE a Československá.

TomCZ

Babula nejede, má covid. Misto něj Vojta Zwardoň

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x