Povinnost

V Čenaj začala včera prvním kolem 44.šachová olympiáda. V prvním kole mají favorité nasazeny slabší týmy, což pro ně znamená povinnost vyhrát a pokud možno, tak vyhrát co nejvyšším rozdílem, protože v konečném pořadí se počítá každý bod do vedlejšího hodnocení.

 

Olympiády, nejen šachové, jsou svým způsobem zvláštní. Potkávají se na nich světová esa s naprostými amatéry.
Možná si někteří vzpomenou na jamajský bobový tým („kokosy na sněhu“) nebo na  „orla Eddieho“ Edwardse (vlastním jménem Michael David Edwards), který se svou silně nesportovní postavou sice překonal britský rekord ve skoku na lyžích, ale jinak končíval na všech mezinárodních závodech a olympiádách na suverénně posledním místě.
Ovšem „orel“ alespoň doplachtil do cíle a jamajští bobisté většinou také dojeli  :usmev: .

Seychelský ženský tým určitě nebude hrát o medaili, ale troufám si tvrdit, že o poslední příčce je rozhodnuto už po prvním kole. V zápase ženské části olympiády se utkaly Seychely s Uruguayí. Uruguay zvítězila 4:0, ale zaujalo mě, že hráčky Seychel na první a čtvrté desce nepotáhly ani jednou figurou  :usmev: .

 

 

 

České týmy byly podle ratingu nasazeny v první polovině tabulky, takže „vyfasovaly“ slabé soupeře. Oba naše týmy ztratily půlbod  :smutek: , což sice v jedenáctikolovém turnaji, v němž se počítají dva body za vítězství zápasu, nemusí hrát žádnou roli, ale v konečném pořadí může být vedlejší hodnocení důležité.

 

Ženy hrály s týmem Andorry. Jednoznačný zápas, v němž si bez problémů poradily se svými soupeřkami Karolína Pilsová a Anna Marie Koubová.

Těžší to měla Julia Movsesian na první desce, jejíž soupeřka Andrea Henderson de La Fuente se hrála bílými dost pevně. Ale Julia si zkušeně počkala na chybu, která přišla sice ve skoro rovné, ale dostatečně komplikované pozici.

Také Ariadna De la Riva Real, která hrála s Joannou Worek na druhé šachovnici, se nehodlala jen tak vzdát  :usmev: . Trpělivost prý přináší růže a De la Riva Real mohla mít plný koš růží, protože Joanna těsně před časovou kontrolou asi špatně vyhodnotila pozici a rozhodla se „zaútočit“ na černého krále postupem g-pěšce.

Záhy se ukázalo, že ne černý, ale bílý král je v ohrožení. Černá pak nehrála nejpřesněji, ale to ani Joanna. Kapitánovi české reprezentace Tomáši Polákovi musel spadnou velký balvan ze srdce, když se andorrská hráčka spokojila jen s remízou opakováním pozice.
S kvalitou více, ale s poměrně malým množstvím pěšců, by černá měla vyhrát. Nebylo by to úplně triviální, ale rozhodně to měla zkusit, protože prohru by neriskovala.

 

 

 

Muži si poradili s Portorikem, ale ani tady to nebylo bez ztráty kytičky.
David Navara a Thai Dai Van Nguyen zkušeně své soupeře přehráli.

Totéž se povedlo i Zbyňkovi Hráčkovi na třetí šachovnici, ale v časové tísni před časovou kontrolou zahrál nepřesně a kdyby jeho soupeř projevil trochu více odvahy a vynalézavosti, náš hráč by pozici, v níž by byly černé figury hodně aktivní a bílý jezdec vyautovaný na poli d1, zřejmě nevyhrál.

 

 

Peter Michalík na čtvrté desce sice získal v partii s Diegem Zilleruelem Irizarrym po zahájení výhodu, ale jeho soupeř se dobře bránil. V koncovce, kde měl o dva pěšce méně, zaktivizoval černý své figury na nejvyšší možnou míru a udržel remízu.

 

 

 

Ve druhém kole se naše ženy s jednou změnou v sestavě, kdy Joannu Worek nahradí Kristýna Petrová, utkají s Alžírskem a měly by zvítězit.

 

Muži to budou mít podstatně těžší, protože budou čelit nebezpečnému Lotyšsku, ale i oni by měli zvítězit.

 

Zatím se nekonala žádná velká překvapení, ale třeba Levon Aronjan nabídl v prohrané pozici remízu angolskému IM Davidu Silvovi a byl „omilostněn“.
Ovšem to, co provedl v zahájení libanonský FM Faisal Khairallah norskému GM Johanu-Sebastianovi Christinsenovi, stojí za zveřejnění  :usmev: . I Libanonec však nakonec dal partii ve vyhrané pozici za remízu  :smutek: .
Norský velmistr dělal v zahájení zdánlivě logické tahy, ale už v desátém tahu stál na prohru.

 

 

44.šachová olympiáda

Web turnaje
Online muži
Online ženy
Výsledky

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Etymolog

Když už je zmiňován jistý Edwards (elo 1695), tak by zasloužila pochvalu i jeho výhra nad GM Westerbergem (2476) v zápase Barbados – Švédsko. To byl kokos!

Homunkulus

Nemluvě o Michalíkovi. Nechci si lichotit, že jsem je inspiroval. 😉

Homunkulus

Ty reprezentantky Seychel mi připomněly nedávnou událost. Slavil jsem narozeniny s kolegy učiteli a přichystali si na mě simultánku, kterou jsem měl hrát proti třem krásným mladým kolegyním. Říkal jsem si, že to bude potěšení, ale ouha: jen jedna tahala jakžtakž podle pravidel, druhá hrála jen pěšci (a ještě divně) a třetí zřejmě neuměla ani základy a prováděla nejfantasknější tahy. Postupně jsem se přizpůsobil a neváhal jsem oplácet nejbrutálnější fauly – tahy za roh, braní figur, které nebyly napadené, tahy soupeřčinými figurami, proměna pěšce uprostřed šachovnice, vrácení sebrané figury na desku jako v holanďanech apod. Přesto jsem byl v úzkých, když rozhodčí zahlásil, abych dal během minuty všude mat, jinak prohrávám. Povedlo se mi to jen na té třetí desce, kde soupeřka zahrála nějaké Ke8-g1, čímž se její král ocitl v matu, aniž bych táhl. (Neporadil jsem jí ovšem, že se z matu může dostat ústupem Kg1-b7!!) – Zpětně mě napadlo, že rébus může spočívat v tom, že jedna hrála šachy, druhá dámu a třetí golf a mým úkolem by bylo rozlišit, jaká pravidla kde platí, to se ovšem nestalo; příště.

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x