Svátek ve Stochově

Neděle 14. srpna byla velkým svátkem pro hráče Šachového oddílu Stochov, kteří v sestavě, ve které odehráli převážnou část uplynulé sezóny Regionální soutěže, nastoupili k simultánce na pěti šachovnicích proti GM Vlastimilu Hortovi.

 

Vzhledem k fyzické náročnosti, kdy hráč hrající simultánku musí chodit mezi šachovnicemi, byla mezi účastníky domluvena varianta hry naslepo. V. Hort si zakryl oči, aby neviděl nejen šachovnice, ale ani aby v zájmu objektivity nevěděl, kde který soupeř sedí.

Vlastimil Hort byl osloven záměrně hned z několika důvodů.

První z nich byl, že se narodil na Kladně. V 70. letech patřil mezi nejužší šachovou světovou špičku, podle některých statistik byl 6. na světě, jiné zdroje hovoří o děleném 4. – 6. místě.
Druhým důvodem byla jeho zkušenost se šachovými simultánkami. V roce 1985 odehrál simultánku, která byla zapsaná v Guinessově knize rekordů, proti 636 soupeřům.
Třetím důvodem byl jeho přátelský vztah s hráči v Rakovníku a jeho pravidelné návštěvy u nich. Tyto aspekty stály za tím, aby byl Vlastimil Hort osloven a požádán o hru.

Zahájení se zúčastnil za město Stochov starosta Ing. Roman Foršt, kterému patří poděkování za finanční podporu od města.

Partie se hrály v následujícím složení:

1 .šachovnice: V. Hort – Martin Pucholt 1/2
2. šachovnice: Zdeněk Morávek – V. Hort 1-0
3. šachovnice V. Hort – Tomáš Zelenka 1/2
4. šachovnice Pavel Padevět – V. Hort 1/2
5. šachovnice V. Hort – Robert Tůma 1/2

Po dvou a půl hodině hry skončila jako první partie P. Padevěta, kdy nabídl velmistru Hortovi remízu ve vyrovnané pozici a ten jí přijal. V krátkém časovém úseku následovaly další remízy T. Zelenky, M. Pucholta a R. Tůmy. V poslední partii proti Z. Morávkovi musel V. Hort čelit útoku, dopustil se chyby a i přes gentlemansky nabízenou remízu se vzdal.

Každý z hráčů a rozhodčí obdrželi pamětní list, který kromě podpisu velmistra obsahoval i karikaturu z pera Luboše Zimnioka, šéfredaktora webu zpravy.sachy.cz, za což mu patří poděkování.

 

 

Dalším, komu je nutné poděkovat, je Ing. Jindřich Trejbal st., pravnuk slavného JUDr. Karla Treybala, který se zhostil role rozhodčího.
Třetím člověkem, který významně pomohl akci zabezpečit, byl Milan Maščák z Šachového klubu Teplice. Díky němu byly k dispozici elektronické šachové soupravy s projektorem a přihlížející tak mohli celou akci sledovat ve vedlejší místnosti, aniž by rušili hráče.

Původní článek napsán pro https://sachystochov.estranky.cz/ ,

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x