Kde lišky dávají dobrou noc

Včera jsem informoval o tom, že se Magnus hodlá tento týden vyjádřit a možná v téže chvíli se Carlsen vyjádřil 🙂 . Byli jsme o tom už informováni díky komentáři Pavla Chrze, prohlášení Carlsena přeložil Honza Jílek.


 


 

Ale vím, že hodně lidí je líných něco takto hledat, takže uvádím Carlsenovo prohlášení z jeho twitterového účtu a „rychlopřeklad“ Honzy Jílka (vše ještě jednou  :usmev: ).

 

Zdroj: twitterový účet Magnuse Carlsena

 

Honzův „rychlopřeklad“ (webový překladač):

 

„Milý šachový světe, 
na Sinquefield Cupu 2022 jsem učinil bezprecedentní profesionální rozhodnutí odstoupit z turnaje po partii třetího kola proti Hansi Niemannovi. O týden později jsem během Champions Chess Tour proti Hansi Niemannovi odstoupil po odehrání jediného tahu.
 
Vím, že mé jednání zklamalo mnoho členů šachové komunity. Jsem frustrovaný. Chci hrát šachy. Chci i nadále hrát šachy na nejvyšší úrovni v nejlepších soutěžích.
 
Věřím, že podvádění v šachu je velký problém a existenční hrozba pro hru. Věřím také, že by šachoví organizátoři a všichni ti, kterým záleží na posvátnosti hry, kterou milujeme, měli vážně uvažovat o zvýšení bezpečnostních opatření a metod odhalování podvodů v šachu naživo (nad šachovnicí). Když byl Niemann na poslední chvíli pozván na Sinquefield Cup 2022, silně jsem před akcí zvažoval, že odstoupím. Nakonec jsem se rozhodl hrát.
 
Věřím, že Niemann podváděl více – a nedávněji – než veřejně přiznal. Jeho pokrok při hře na šachovnici byl neobvyklý a po celou dobu naší partie v Sinquefield Cupu jsem měl dojem, že v kritických pozicích nebyl napjatý nebo dokonce plně soustředěný na hru, přičemž mě jako černého černými přehrával způsobem, který podle mě dokáže jen hrstka hráčů. Tato partie přispěla ke změně mého pohledu.
 
S podváděním musíme něco dělat a z mé strany do budoucna nechci hrát proti lidem, kteří v minulosti opakovaně podváděli, protože nevím, čeho jsou schopni do budoucna.
 
Je toho víc, co bych chtěl říct. Bohužel jsem v tuto chvíli omezen v tom, co mohu říci bez výslovného svolení Niemanna. Zatím jsem mohl mluvit pouze svými činy, a ty jasně říkají, že s Niemannem nejsem ochoten hrát. Doufám, že pravda v této věci vyjde najevo, ať už je jakákoli.
 
S pozdravem
Magnus Carlsen – mistr světa v šachu“


 

Šachový svět se už před Carlsenovým prohlášením rozdělil na dva tábory-na ty, co věří Carlsenovi a na ty, co věří Niemannovi. Pak je tu ještě část šachistů, kteří na to zatím nemají vlastní názor, protože postrádají více informací (třeba David Navara a jiní).

Vynechme ty, co se zatím nepřiklonili na žádnou stranu. Zbývající dva tábory se pak ještě dále štěpí, protože jak „věřící“, tak „nevěřící“ věří, či nevěří z různých důvodů.

Ale teď to podstatné  :usmev:
Nic převratného se neděje.
Šachoví podvodníci s námi „koexistují“ už delší dobu. Někteří jsou více skrytí, jiní už byli demaskováni.
Občas zaznamenávám ve webových diskusích (nejen českých) „paniku“, že to znamená konec šachu, protože lidé náhle „zjistili“, že tyhle podvody se dost špatně odhalují.

Žádný konec šachu se však nekoná a nevolá po něm ani Carlsen. MC jen upozorňuje na problém, který už tu je a snaží se „dokopat“ FIDE a organizátory šachových akcí, aby vše brali vážně.

Mnoha lidem se nemusí líbit, že Carlsen obviňuje „chudáka“, který jednou (dvakrát?… třikrát? …vícekrát?) šlápl jako nerozvážný jinoch vedle a podváděl. Tedy prý „jen“ při onlinu  :usmev: .
Paradoxně se dnes větší „prachy“ točí právě při online hraní, takže opravdu šlo jen o nevinné šlápnutí vedle?

Leckdo si také myslí, že Carlsen jen neunesl svou porážku ve třetím kole turnaje v St.Louis s Niemannem. Kdyby to tak bylo, už bychom měli od Carlsena označeno tolik podvodníků, že bychom pochybovali i o vlastní rodině  :usmev: .
Carlsen a mnozí jiní hráči světové špičky Niemanna podezírají, nikoliv kvůli jedné partii nebo „pocitům“, ale kvůli nepřímým důkazům.

Abnormálně rychlý růst je podezřelý i na tak mladého (a talentovaného) hráče.  Nikdo z šachové špičky nepodezírá z podvádění Firúzdžu, nikdo nepodezírá Abdusattorova, Keymera, Erigaisiho, Gukeshe a další.
Ale dost špičkových hráčů podezírá Niemanna.

Nejen rychlý růst, ale třeba i skutečnost, že mladý Američan připisoval ratingové body na turnajích vysílaných online a odepisoval na těch, které se online nepřenášely, i to je jedním z důvodů podezírání tohoto hráče.
Kdo sledoval nedávno skončený online turnaj Julius Baer Generation Cup a o šachu něco málo ví, musel si všimnout toho, jak rychle Niemann reagoval i v pozicích, kde by se i leckterý hráč z kategorie 2700+ musel alespoň na chvíli zamyslet (a oni se opravdu zamýšleli) nad dalším plánem (lhostejno, zda v lepší, nebo horší pozici).
Niemann sice nehrál ty nejlepší tahy podle šachových motorů, ale většinou se držel jejich „plánu“ a věřte tomu, že i salát jako já by s takovou nápovědou hrál o dobrých 200 bodů silněji  :usmev: .
Stačí, když mi po partii v analýze motor ukazuje: věž převedu na sloupec, jezdce přemístím do centra atd.  a najednou šachu „rozumím“ skoro na úrovni GM  :smich: .
Mít takovou „pomoc“ při partii, tak si vůbec nebudu muset pamatovat varianty, protože s tímhle už je (většinou) najdu. Klidně bych se vsadil, že nechat mě hrát MČR a dovolit mi každých několik tahů jen letmo, na pár vteřin, nahlédnout do „hlavy“ šachového motoru, budu bojovat o místo v horní polovině tabulky  :smich: (tím nechci tvrdit, že bych si to místo vybojoval).

Prostě je spousta nepřímých indicií, které napovídají, že něco není v pořádku.

Zastánci „presumpce neviny“ však chtějí jasný a přímý důkaz.
No tak toho se nemusejí vůbec dočkat.
Sázet v šachu při odhalování podvádění jen na přímý důkaz je prostě špatně. Je vysoce pravděpodobné, že pokud není obviněný úplně hloupý, důkaz se nikdy nenajde.

Tím nechci říct, že bych nechápal šachisty, kteří volají po presumpci neviny.
Jistě, také bych se bál, že se mi jednou náhodou podaří porazit Carlsena, Navaru nebo jiného vynikajícího hráče a nikdo mi nebude věřit, že jsem nepodváděl  :usmev: .
Rozumím strachu z „honu na čarodějnice“, kdy by mohl být kdokoli kýmkoli obviňován z podvádění.
Chápu to, ale pokud se toho někdo bojí, mohu jej uklidnit.
Klidně porážejte koho chcete, pokud se k tomu „nenabalí“ další podezřelé skutečnosti jako u Niemanna, nikdo vás nebude podezírat ani po náhodné výhře se silným hráčem.
Takhle to nefunguje.

Nikdo nechceme jiné hráče neoprávněně podezírat a nikdo nechceme být podezíraní. Ale nechceme taky hrát proti šachovým motorům nebo proti hráčům, kteří jejich pomoci využívají.
Asi takto to chtěl „naznačit“ Carlsen.

Otázkou je, jak to udělat, aby to moc „nebolelo“?

Už teď využíváme některé možnosti.
Detektory kovů, bezpečnostní rámy, zpožděný přenos.
Ale přece jen je to asi málo (celkem by mě zajímalo, kolikrát takový Rausis podobnou kontrolou úspěšně prošel).
Nabízejí se různé další možnosti.
Rušení signálů je ve většině zemí zakázáno, to nepřipadá v úvahu, ale dalo by se hrát v nějaké „divočině“, kde „lišky dávají dobrou noc“ a kam signál nedosáhne.

 

 

Ale ani to nemusí být vhodné řešení, protože takových míst na Zemi rychle ubývá.
V úvahu přicházejí různé důkladné kontroly za účasti antidopingového lékaře, který by prohledal tělní otvory, ale to by bylo dost drahé a také dost nepříjemné  :smich: .

Řešení je možná jednodušší, než si připouštíme.
Stačí být méně pohodlní.
Rušení signálu (telefonního) je sice zakázáno, ale vypnout síť WI-FI v místě konání turnaje není problém. Problém je v tom, že spoustě organizátorů se nechce natahovat nepraktické síťové kabely a online přenos se uskutečňuje stále častěji bezdrátově a i nápověda většinou funguje bezdrátově  :usmev: .

Vypnutí Wi-FI a zpoždění přenosu by mohlo být spolu s detektory elektroniky celkem levným a účinným řešením proti různým podvodníkům. Určitě levnějším než nějaké další kontroly.
Tedy přinejmenším do doby, než někdo vynalezne nějaký neuronový přenos  :usmev: .

 

Zatím však není třeba panikařit. Carlsenovo obvinění je dost závažné a Carlsenovo slovo má velkou váhu. Počkejme si, co to udělá s FIDE  :usmev: .

 


 

Když už jsem v článku zmínil „další podezřelé skutečnosti“, vzpomněl jsem si na začátky online hraní šachu.
Tehdy se ještě ani moc neřešilo, zda někdo hraje s pomocí motoru (spíše se předpokládalo, že většina si pomáhá  :usmev: ).
Na jednom serveru jsem narazil na přítele, který měl v normálním šachu rating kolem 1800, ale na serveru přes 2300  :usmev: . U mě to bylo naopak, normálně cca 2200+ a na serveru jsem se s bídou šplhal k 1800.  Dostal jsem od něj výzvu k partii a při ní probíhala i naše konverzace. Na můj dotaz, zda si pomáhá motorem, odpověděl, že jen „příležitostně“  :smich: .
Měl jsem bílé figury a záhy po zahájení jsem stál tak špatně, že jsem musel odevzdat figuru, pak jsem se však dostal k nějaké protihře (motor byl asi vypnutý  :usmev: ), ale při přechodu do koncovky už jsem byl opět „válcován“. Tehdy jsem poprvé (a naposledy) použil při partii motor. Nikoliv proto, abych zvítězil (měl jsem o figuru méně), ale abych zjistil „kdo“ mému soupeři pomáhá a proti „komu“ vlastně hraji. Moc motorů tehdy nebylo a já našel jeho „spoluhráče“ během několika minut-Fritz 5.32.
Musím se „přiznat“, motor mi pomohl v té partii zvítězit. Tehdy ještě nebyly dostupné databáze koncovek a když jsem si prohlížel varianty, které motor počítal, zjistil jsem, že v jedné variantě bych možná mohl utéci pěšcem.
Hodil jsem motoru „udičku“ a ten stále ukazoval výhodu cca 2.9 pro černého, ale nezdálo se mi to tak jasné. Měl jsem pravdu, když jsem onu variantu zahrál podle motoru až do konce, i motor „přišel“ na to, že po celkem jednoduchém průlomu bílý vyhraje.
K mému potěšení se můj soupeř díval jen na vypisované varianty a nezkoušel je natahat až do konce. Když v kritické pozici motor změnil své hodnocení, bylo pozdě  :usmev: .
V jedné partii jsem tak porazil hráče 2300+ i „fricka“  :smich: .

Loading

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
23 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Josef

Rušička signálu je ve většině zemí zakázaná ale usadit je na místo obehnáno folii která blokuje signál lze 🙂
 
H94 Stínící tkanina blokující EM signál – faradayova klec 

David Navara

„Nikdo z šachové špičky nepodezírá z podvádění Firúzdžu, nikdo nepodezírá Abdusattorova, Keymera, Erigaisiho, Gukeshe a další.“
Slyšel jsem obavy týkající se jednoho z dotyčných a silný velmistr, který mi to říkal, naznačoval, že se nejedná jen o jeho názor. Což samozřejmě neznamená, že kvůli tomu má pravdu. Spíše nemá, ale nelze to smést ze stolu jako úplný nesmysl. Ze statistického hlediska je určitě možné, že se mezi generaci vynikajících mladých hráčů vklíní i nějaká černá ovce. (Není ovce za šachovnicí dobrým námětem na karikaturu?) Každopádně velká většina těchto mimořádných talentů hraje čestně a velmi dobře, takže by bylo nespravedlivé, kdyby obvinění nebo dokonce odsouzení jednoho vrhlo stín na ostatní.
Když to všechno vidím, celkem mne těší, že jsem výkonnostní vzestup zažil už kdysi dávno a nenarodil jsem se o 15 až 25 let později. Zamlada jsem skvěle odehrál pár bleskových turnajů a kdyby to bylo dnes na internetu, mohli by mne při troše smůly zablokovat.

lubomir1959

Pane Davide Navaro, tím, že MC vzdal partii po 2. tahu se dle mého názoru dopustil hrubého nesportovního chování, za které by měl přijít trest, myslíte si, že do tohotu sporu by se měla vložit FIDE a mistra světa potrestat, pokud své dojmy a pocity nedoloží průkaznými fakty? Nebo podlle Vás reagoval MC správně? Souhlasíte s takovým jednáním?

lubomir1959

Aha, otázku jsem měl víc zobecnit nebo postavit jinak, šlo mi spíš o názor, zda MC se zachoval správně nebo ne, zda by pan GM Navara postupoval jak MC, kdyby se ho to týkalo osobně…

jaroslav hadrava

Pane Lubomíre, Vy jste hlavně položil špatnou otázku. Ať už si o obou aktérech myslím cokoliv, pak MC udělal to, co udělal, PROTOŽE to považoval za správné. Dřív, než pro MC budete navrhovat utržení obou rukou v zápěstí (aby si už nezahrál), tak si pusťte video, které k článku „Žádné překvapení?“ vložil pan Kolařík (kopíruji i sem https://youtu.be/jfPzUgzrOcQ).
To není jedna paní povídala, aneb dojmy a pojmy. Trochu statistice a pravděpodobnosti rozumím a tohle je velmi silná argumentace v neprospěch Hanse N. založená na kvantifikovaných a měřitelných veličinách. Ano, uznávám, není to důkaz matematický (to ani nikdy nemůže být), ale je to zatraceně silná indicie!
 

lubomir1959

Jste jen další z těch, kterým dělá potíže chápání psaného textu, nepochopil jste vůbec, o co mi šlo. Zajímá mě názor GM Navary na to, jak by se on zachoval na místě MC, jestli by taky vzdal partii po 2. tahu, já pevně věřím, že on ne! Nejsem ani matematik, ani statistik, tudíž protože těmto oblastem rozumím jako koza petrželí, je zbytečné mi sem tyto odkazy dávat, navíc neumím ani anglicky, tudíž se mohu řídit jen nevývratnými důkazy a ty zatím předloženy nebyly a tak honem asi ani nebudou! Netvrdím a nikdy jsem netvrdil, že má pravdu ten nebo onen, pouze tvrdím, že nevývratné důkazy o vině Niemanna zatím předloženy nebyly a že tím pádem se MC dopustil hrubého nesportovního chování. Principiálně je to totéž, jako když ve fotbale tým opustí hrací plochu na protest proti řízení utkání rozhodčím, který ten tým dle názoru týmu poškozuje. Pak následuje tvrdý trest za již mnou zmíněné hrubé nesportovní chování.

Jan Jílek

Pane Lubomíre, mohl byste, prosím, ubrat z konfrontačního tónu? Striktně bráno, Váš příspěvek porušuje pravidla diskuse č. 4, tj. „Nepřípustné jsou zejména urážky“. Protože ale nejsme malé děti, a je to poprvé, mazat ho nebudu.
 
Vaše srovnání s fotbalovým týmem, který opustí hřiště, silně kulhá na obě nohy, protože Carlsen neporušil vůbec žádná pravidla, protože ta umožňují vzdát se i takto brzo po zahájení partie.
 
Rozumím, že se Vám to nelíbí a na to máte samozřejmě právo. Mě se zase nelíbí Vaše odsudky vůči MC a na to mám zase právo já  :usmev:

lubomir1959

Ok, zase jsme u striktního výkladu pravidel, duch pravidel je někde jinde, ale budiž, názory se mohou lišit…jestli to tedy chápu správně, tak vy, pane Jílku, byste se zachoval jako MC, jo?

Jan Jílek

Nevím, jak bych se zachoval, ale jeho rozhodnutí chápu a respektuji.

Honza Repák

Také jsem chtěl původně jenom vyjádřit svůj názor, protože se mi nelíbil přehnaně odsuzující komentář, a zřejmě jsem tím vyvolal zbytečnou hádku. Pan Lubomír je buď typ člověka, který uvažuje tabulkově (omlouvám se, nevím, jak to lépe nazvat), pouze slepě aplikuje nějaká nekde napsaná pravidla bez jakéhokoliv přemýšlení či ohledu na další okolnosti, anebo prostě jenom nemá rád Carlsena a proto se upíná pouze na ty detaily, za které ho může kritizovat.

lubomir1959

Pane Repáku, mám názor, že rozhodovat by se mělo na šachovnici a jen na ní by šachista měl dokazovat své umění. Když prohraju partii, implicitně vždy hledám chyby u sebe, co jsem já zahrál špatně, kde já jsem měl hrát líp, případně si nadám, jaký jsem trouba, že jsem zahrál tuhle a tamtu pitomost. Nemám ve zvyku se vymlouvat, že mě bolí hlava, že jsem po noční, atd. jak se to občas od soupeřů, které jsem porazil, dozvídám. Nikdy bych si nedovolil obvinit soupeře, že podvádí nebo dokonce partii s ním sabotovat jen proto, že mám podezření nebo dojmy…možná to bude tím, že já šachy hraju proto, že mě to baví a že se nějakým ELEm netrápím a za hru nedostávám žádné peníze. Američany nemám rád a pan Carlsen je mi ukradený, tak, jak kritizuji jeho, tak bych kritizoval každého, kdo by se zachoval jako on. Nevím, co míníte tím tabulkovým uvažováním nebo slepou aplikací nějakého pravidla, to u mě opravdu nehrozí, já prostě jsem se ve fotbale naučil rozhodovat v duchu pravidel. Nebo se aspoň takto rozhodovat snažím.

Jan Jílek

Myslím, že vůbec neberete v potaz to, že jak se teď Carlsen zachoval není pro něj vůbec běžné a nelze to tedy vnímat jako rozmar nějakého floutka, který neumí prohrávat.
 
Dále nejspíš do svého úsudku moc nezapracováváte možnost, že Carlsen díky svému postavení v šachovém světě (má jistě skvělé kontakty na všechny možné lidi) a v IT byznysu přímo se týkajícího šachu (chess24, chess.com atd), má s největší pravděpodobností přístup k informacím jako asi málokdo. Je dost pravděpodobné, že ví víc než zatím říká, protože si zatím (!) víc nemůže dovolit.
 
Překonejte své bariéry a pusťte si to video z YouTube – ty statisticky naměřené výsledky jsou velmi zajímavé a celý případ dávají do zajímavé perspektivy. Hans Niemann podle nich vychází jako nejsilnější hráč všech dob, o čemž tedy já silně pochybuji.
 
Pořád kritizujete MC, jak se zachoval. A co Niemann? U toho Vám nevadí, že prokazatelně opakovaně podváděl? Dovolím si upozornit, že když ho podruhé chytli v 16 letech, dost těžko se to dá schovávat za mladickou nerozvážnost, protože už ve 12 letech se dozvěděl, že to je „velký špatný“. A pokud jsme ochotni připustit, že je HN nadprůměrný šachista, mohli bychom celkem pochopitelně očekávat, že je schopen pochopit, že podvádět se nemá.
 
Je mi líto, ale poté, co jsem dnes této kauze věnoval několik hodin (protože mě pochopitelně zajímá), tak čím víc o tom vím, tím víc se přikláním k tomu, že HN s největší pravděpodobností podváděl.
 
Zkuste udělat to samé a něco si o té kauze nastudujte.

lubomir1959

Pane Jílku: položím dvě otázky.1. Je sportovní jakýkoliv druh podvádění v jakémkoliv sportu? Na tom se jistě shodneme, že rozhodně ne!
2. Je sportovním přístupem, když sabotuji utkání i přesto, že jsem nebyl schopen doložit soupeřovo podvádění nevývratným důkazem? Indicie, dojmy a pocity mít mohu, netvrdím, že je MC mít nemůže, ale pokud je jednoznačně neprokáže, sám se chová nesportovně.

jaroslav hadrava

A co když nějaká oficiální arbitrážní komise řekne, důkazy sice nejsou nevývratné dle pana Lubomíra, ale my považujeme indicie sesbírané proti HN za tak silné, že chápeme rozhořčení a konání MC (dle ducha pravidel)? To pak jen řeknete „sorry jako“, anebo si i nadále budete trvat na svém? Tento přístup brutálně a stručně vyjádřil Karel Kryl – „k dobrému příteli zas obrátíš se zády, a když ho zastřelí, po smrti dáš mu řády“.
Já chápu postoj a konání MC jako SILNÝ apel na FIDE – konejte a řešte dříve než bude pozdě.
A jistě sám uznáte, že je diametrálně odlišný způsob (a dopad) podvádění v pralesních soutěžích mezi amatéry a na nejvyšších úrovních mezi špičkovými GM.

lubomir1959

Pokud to chápete takto, je to ok! Ale i sám GM Plát v jednom svém příspěvku napsal, že tuto situaci mohl MC řešit jinak. Tak to bezesporu má jiný dopad, o tom nelze polemizovat. Když komise vynese nějaký závěr, je třeba ho respektovat už proto, že komise pravděpodobně posbírala veškeré informace, které nám ostatním nemusí být známé. Třeba pan Zimniok mi odpověděl, že FIDE nemá s tímto turnajem nic společného, tím pádem by asi ani nemohla nic řešit. Já jen nechci, aby to vedlo k nekonečným soudním sporům a právním bitvám, až se zase někdo vytasí s obviněním, které nelze spolehlivě doložit! Toť vše.

jaroslav hadrava

Tady prakticky souhlas, tedy s jedinou výjimkou. To, že se MC mohl zachovat jinak je jasné. Ale zachoval se tak, jak se zachoval. A pokud ho chce někdo trestat, pak se MUSÍ nejprve vypořádat s motivací jeho jednání, jinak bude trest absurdní.
A je irelevantní, jestli se dvacet GM vyjádří, že by se zachovali stejně a jen dva GM, že by jednali jinak, anebo bude poměr opačný. Vždy totiž půjde POUZE o deklaratorní vyjádření, tj. „co bych udělal, kdyby…“, ale NEUDĚLAL JSEM! To je také možná důvod, proč nevěříte statistikám, protože nejste schopen odlišit tyto jemné nuance.
Třeba pan Plát je „střelec“ a nemá žádný problém pálit od boku. Pan Navara je naopak přemýšlivý a váhající, proto se vyjadřuje kulantně a vždy až s odstupem po důkladném zvážení dostupných faktů. Proto mě dost rozčílilo, že po něm opakovaně požadujete odpověď. Protože ať už by byla jakákoliv, nijak to neopravňuje k vyžadování přísného trestu pro MC. Vy prostě jen chcete potvrdit svůj názor v domnění, že tím posílíte jeho váhu.
 

Vltavín

Díky autorům za články psané „s klidem“, bez konfrontace, a velmi oceňuji karikatury a kreslené vtipy – jsou super a podle mne na profesionální úrovni. Rád sem na tento web chodím.

Vysílač 4G

A kdyby nechtěli WiFi úplně vypnout, mohli by na ni ještě zkusit dát heslo ?
 

David Navara

Třeba některé z následujících hesel: „Víme o tobě!“, případně „Velký bratr tě vidí!“

Jim Vasilis

Jen drobná oprava překladu, Carlsen píše: „přičemž mě černými přehrával způsobem, který podle mě dokáže jen hrstka hráčů. Tato partie přispěla ke změně mého pohledu“ – v partii s Niemannem měl bílé.

Jan Jílek

Tato chyba jde jednoznačně za mnou, díky za upozornění  :usmev:

23
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x