Žádné překvapení?

Už i vrabci na střeše si cvrlikají, že v neděli skončil online turnaj Julius Baer Generation Cup a že jej vyhrál Magnus Carlsen.
Stejně tak je určitě všem fandům šachu známo, že se MC chystá tento týden „promluvit“ (nebo zas jen naznačit? 🙂 ) a o trochu méně lidí asi ví i to, že Carlsen bude od příštího pondělí jedním z účastníků Evropského poháru družstev.


 


 
Finále bylo pro Carlsena snadnou záležitostí. První zápas s Erigaisim vyhrál už po třech partiích poměrem 2.5-0.5 a druhý zápas byl ještě kratší.

Magnusovi stačily jen dvě partie, protože i kdyby zbývající dvě partie prohrál, stal by se vítězem turnaje i tak, první zápas vyhrál a druhý nemohl skončit hůř než remízou.
Pokud měl jeho soupeř Arjun Erigaisi nějakou šanci, tak jen v první partii nedělního zápasu. Carlsen se při soubojích s mladými takticky vyhýbal (nejen v tomto zápase) dlouhým teoretickým variantám a klidně hrál zahájení, ve kterých přenechával soupeřům jistou iniciativu, ale zato neriskoval, že spadne do nějaké „domácí přípravy“.

 

Po 1. d4 zahrál Carlsen v první partii 1. … d6 a hra záhy přešla do Pircovy obrany. Bylo zajímavé sledovat, jakým způsobem oba hráči rozehrávají své figury. Erigaisi vyvíjel jezdce přes h3, druhý mu stál po velké rošádě na poli b1. Carlsen si zase klidně nechal vyhnat koně na h5, odkud jej „vyvinul“ na pole g7 a dále na e6  :usmev: . Černý si nechal vyměnit i Sf8 a přišel tím o možnost rošovat, ale (v souladu s Tarraschovým počítáním temp  :smich: ) je sporné, zda byla taková výměna střelce, který se přesouval přes e3 na h6 a nakonec na f8, dobrým plánem.

Zatímco bílý neměl na královském křídle vůbec nic, černý král zůstal v centru šachovnice jako v bavlnce a protihra černého na dámském křídle byla velmi nepříjemná.
Po několika drobných chybách se stala výhoda černého rozhodující a bílý byl brzy donucen kapitulovat.

 

 

Ve druhé partii měl Carlsen bílé figury a černý se v královské indické nedostal k ničemu.
Carlsen – Erigaisi 2-0 a 2-0 i na zápasy.

Magnusovo vítězství není překvapivé, ale způsob, jakým ho dosáhl, určitě ano.

V základní části měl při tříbodovém systému hodnocení náskok devíti bodů na druhého Erigaisiho. Z patnácti partií prohrál jen jednu, tu s Niemannem, kterou vzdal po druhém tahu bílého.
Nezaváhal ani ve vyřazovacích bojích.
Porazil Aronjana, který jako jediný byl schopen jej v „normální“ partii alespoň jednou porazit, poměrem 3-1, v semifinále vyřadil Keymera stejným poměrem, ale tentokrát „ztratil“ bod za dvě remízy.
A konečně ve dvou finálových zápasech povolil Erigaisimu z pěti partií jen JEDNU remízu.
Něco takového se jen tak nevidí.
Takové vítězství rozhodně překvapivé je.


 

Méně překvapivé byly odpovědi Magnuse po skončení turnaje ohledně „případu Niemann“.

Kromě jiného řekl (volný překlad):
„Chci, aby se podvádění v šachu bralo vážně, ale uvidíme, co se stane. Určitě vydám prohlášení velmi brzy a ani to nebude vše, co ode mě na toto téma uslyšíte.“

Není to jen Carlsen, kterému vadí podvádění v šachu. Caruana si například dovolil zapochybovat o průkaznosti testů Kena Regana a Nepomňašči údajně v Saint Louis požadoval zpoždění online přenosu ve chvíli, kdy se dozvěděl, že místo Rapporta bude hrát Niemann.

Důkazy nemá nikdo, pochybnosti má spousta špičkových hráčů.
Zcela průkazné důkazy možná ani nikdy nebudou, ale existuje řada významných indicií, které, když nic jiného, alespoň naznačují, že ne vše vždy bylo v pořádku.

Ale nedělejme účet bez hostinského  :usmev: a počkejme si, s čím Carlsen „vyleze“.


 

Dá se předpokládat, že s „něčím vyleze“ už tento týden, protože od pondělí 3.10.2022 bude hrát za norský Offerspill Chess Club Evropský klubový pohár v rakouském Mayhofenu.

Letošní ročník bude zajímavý už jen tím, že bude chybět mnoho ruských hráčů.
Na startu je jen osm hráčů s označením FIDE, tedy ruských hráčů hrajících pod vlajkou FIDE (nepočítám ruské hráče, kteří změnili federaci), a jsou to většinou kritici „speciální mírové operace“ (Aleksejenko, Jesipenko, Kostenjuk, Tregubov).

Českou republiku budou reprezentovat tři týmy: Novy Bor Chess Club, Moravská Slavia Brno a BSS Frydek-Mistek (uvádím názvy uvedené na chess-results).

Kromě tří českých týmů, z nichž „ryze“ český (tj.bez cizinců) je jen ten z Frýdku-Místku, jsou na soupiskách jiných družstev i další čeští hráči: Peter Michalík za maďarský Sentimento Ajka BSK a Ivan Hausner za domácí SK Zell/Zillertal.

Turnajovou jedničkou je rumunský tým CSU ASE Superbet, za nějž nastoupí Anand, Rapport, Gukesh D, Deac a další. Tým Nového Boru je nasazen jako turnajová dvojka.

V turnaji ženských týmů nemá Česká republika žádné zastoupení.

Sestavy všech týmů najdete na chess-results.


Náhledová fotografie: Magnus Carlsen při interview po skončení turnaje. Zdroj: online přenos na chess24.com.

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
33 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Kolařík

https://youtu.be/jfPzUgzrOcQ
Zkuste se podívat, hodně to vypovídá.

jaroslav hadrava

Díky za odkaz. Tak to jsou opravdu těžké argumenty proti Hansovi.

Tomáš Kolařík

Není zač. Pro mne to byl moment, kdy jsem si udělal osobní názor na situaci okolo Hanse Niemanna – třetí nepřímý „důkaz“ po po slabých po zápasových rozborech (např. Hikamurovo vyjádření) a chybějícím zápasovém napětí (Carlsenovo vyjádření).

Janous

On i Niemanův trenér Dlugy je pěkné kvítko. Asi není náhoda, že se dali dohromady zrovna tihle 2: https://www.youtube.com/watch?v=8Lba8_wknSY

Pavel Chrz

Pokus
aha tady, už vidím 🙂
díky.

jaroslav hadrava

 Tak ozubené kolečko umožňuje POUZE upravit, nikoliv SMAZAT.

jaroslav hadrava

 

jaroslav hadrava

Tak jsem vyzkoušel znovu. A potvrdilo se mi to, co jsem napsal (mohu jen UPRAVIT). Mazat asi může jen admin.
 

Lubos Pokus

Pokus 2

Jan Jílek

Z toho plyne, že se vyplatí být registrován  :usmev:

Pavel Chrz

Ozubené kolečko teď vidím vlevo: Ale pouze píše: „Vymazat VŠECHNY své komentáře“, nic jiného nenabízí. Omlouvám se, že ruším diskuzi, třeba jsou všichni (krom mě) znalí, ale třeba by zajímalo víc přispěvovatelů.

Jan Jílek

V pohodě, kolečko je vpravo, vertikálně na stejné pozici jako Vámi zmiňovaný praporek, ale pod příspěvkem. Podívejte se na tento můj komentář, snad to bude jasnější.

jaroslav hadrava

 
Pane Chrzi, přidáte-li nový příspěvek, objeví se ozubené kolečko vpravo dole (v okamžiku, kdy na příspěvek najedete myší – chtěl jsem vložit printscreen, ale to nejde). Dle pana Jílka trvá 15 minut po uveřejnění, anebo (moje zkušenost) pokud Vám někdo do té doby neodpoví. Pak, bohužel, mizí…

Pavel Chrz

Děkuji, pane Jílku, já se snažil, našel jsem jen praporek s vícero možnostmi. Ale nebyla možnost výběru (třeba edit), bylo to jen upozornění na příspěvek, že se něco děje. Mohl jsem kliknout jen na praporek, asi jako upozornění Vám.

Pavel Chrz

Pane Jílku, v 1.ne, ale hned za minutu ve 2. můj odkaz, proklik, fungoval na tento dopis. Ale je to jedno. OK

Jan Jílek

V takovém případě je vždy lepší původní příspěvek opravit (přes ikonku ozubeného kolečka lze do 15 minut od odeslání), než psát nový. Udrží se tak větší přehlednost.
 
Váš odkaz je přeci hned u vás v textu, tak nechápu, v čem je problém  :mrknuti:

lubomir1959

Aha, takže DŮKAZY ŽÁDNÉ, všechno obviňování je zatím založeno pouze na DOJMECH!!! Neboli mistr světa nemusí nic dokazovat, mnohým stačí, když protihráče, se kterým prohrál, obviní!!! Aby bylo jasno: Nesouhlasím, neobhajuju a odsuzuju jakékoliv druhy podvodů, ale toto musí být podloženo DŮKAZY A NE POUZE DOJMY!!! Pokud bude podvod prokázán, ať je viník exemplárně potrestán! Prozatím se proti sportovní etice provinil mistr světa, dopustil se hrubého nesportovního chování tím, že partii vzdal po 2. tahu soupeře a tím narušil regulérnost turnaje a možná i jeho výsledek. To jako mi při silniční kontrole dá policista pokutu za rychlost bez důkazu jen proto, že v minulosti jsem za tento přestupek několik pokut dostal? To je principiálně totéž! Prozatím u mě ztratil Carlsen veškerý kredit, v šachu je možná nejlepší, ale jako člověk je ubožák!!!
 

Honza Repák

No je to vskutku hrozné ubožáctví dovolit si pochybovat o několikrát přistiženém podvodníkovi…

lubomir1959

Ne, já ho taky neodsuzuju za pochybnosti, které má, třeba čas ukáže, že měl pravdu, já ho odsuzuju za to, mnou zmíněné, hrubé nesportovní chování, to je rozdíl, pane Repáku!

Honza Repák

Je na místě se ovšem zamyslet taky nad tím, co k tomu hrubému nesportovnímu chování vedlo. Niemann v minulosti podváděl a vybudoval si tím nějakou reputaci. Carlsen mu nevhodným způsobem dal před celým světem najevo, co si o něm kvůli tomu myslí. Ano Carlsen se zachoval nevhodně, ale fakt v tomto konkrétním případě zaslouží být přehnaně odsuzován? Byl by dost rozdíl, kdyby se takto bezdůvodně zachoval k jinému soupeři s čistou minulostí. Jestli už máte potřebu hledat ubožáky, hledejte je v první řadě mezi těmi přistiženými podvodníky, a ne mezi těmi, kteří jim pak dají trochu drastičtěji najevo, co si o nich kvůli podvádění myslí.
 

lubomir1959

Já jsem jakékoliv podvody tvrdě a nekompromisně odsoudil! Ale když se mistr světa, který se, jak sám uznáváte, zachoval nevhodně, to ho za to nevhodné chování mám pochválit? Jako mistr světa a výborný šachista by se měl chovat sportovně vždy a za všech okolností, jinak se dostává téměř na úroveň podvodníků.

Honza Repák

Když uvažujete jenom slepě tabulkově a neumíte posoudit celou konkrétní situaci ze všech úhlů pohledu, pak samozřejmě chápu, že vám jiný výsledek ani nemůže vyjít. Carlsen se opravdu zachoval nevhodně. Jenže pro mě fakt, že se takto zachoval k opakovaně přistiženému podvodníkovi a že podvodníka podezřívá při jeho minulosti s podváděním, hraje při morálním posuzování celého incidentu dost důležitou roli, což pro vás zjevně ne. Proto taky nespěchám s přehnaným odsuzováním a výroky o ubožácích.

lubomir1959

Tak ještě jednou: 1. Chcete, aby v šachu, na rozdíl od běžného života, platila presumpce viny? 2. Když velký favorit prohraje s outsiderem, tak ho klidně a beztrestně může obvinit, že při partii podváděl nebo dokonce s ousiderem odmítal hrát jen proto, že měl dojem nebo nějaký pocit, s tím, že i mistr světa nebo jiný(í) hráč(i) se řídili svými dojmy? 3. Chcete, aby se to těchto sporů začaly montovat civilní soudy a hodnotily, zda a kdo a jaké důkazy má nebo kdo má jen dojmy a pocity? 4. Chcete, aby se léta táhly dlouhé spory s nesčetnými odvoláními a nekonečnými bitvami právníků? Znáte písničku Jahelky Soudili se? Já odsuzuju každé podvádění, každý jeho druh a způsob, ale je třeba se dívat na věc z obou stran, ne jen z té, se kterou souhlasím. Ať už to bylo jak chtělo, ať MC má pravdu nebo ne, je to v obou případech pro šachy špatně. Já bych na všechny otázky, které jsem Vám položil, odpověděl: Jednoznačně NE. Mít názor, mít dojem, mohu mít jaký chci (Váš názor ani nikomu jinému neberu), ale pokud s něčím vylezu, pokud se zachovám podle svého názoru, pak musím nést důsledky nebo předložit jednoznačný důkaz viny soupeře!

Jan Jílek

Pane Lubomíre, mohu Vás poprosit, zda byste nemusel v diskusi hned křičet? Přesně to totiž svými VERZÁLKAMI a třemi vykřičníky (!!!) děláte. Děkuji.  :usmev:

lubomir1959

Omlouvám se, ale já nepatřím k lidem, kteří schvalují hrubé nespotovní chování! Snažím se měřit všem stejným metrem, padni komu padni.

Pavel Chrz

Jak Křetínského kabela, od MC, jsem si předem myslel avízované vyjádření, že to bude a ono je.

Jan Jílek

Pane Chrzi, vložil jsem odkaz na Carlsenovo vyjádření do Vašeho prvního příspěvku, jak jste s největší pravděpodobností sám zamýšlel.
Poté jsem redundantní příspěvky, ve kterých jste chtěl poslal onen odkaz, smazal.

Jan Jílek

Přikládám rychlopřeklad  :usmev:
 
„Milý šachový světe, 
na Sinquefield Cupu 2022 jsem učinil bezprecedentní profesionální rozhodnutí odstoupit z turnaje po partii třetího kola proti Hansi Niemannovi. O týden později jsem během Champions Chess Tour proti Hansi Niemannovi odstoupil po odehrání jediného tahu.
 
Vím, že mé jednání zklamalo mnoho členů šachové komunity. Jsem frustrovaný. Chci hrát šachy. Chci i nadále hrát šachy na nejvyšší úrovni v nejlepších soutěžích.
 
Věřím, že podvádění v šachu je velký problém a existenční hrozba pro hru. Věřím také, že by šachoví organizátoři a všichni ti, kterým záleží na posvátnosti hry, kterou milujeme, měli vážně uvažovat o zvýšení bezpečnostních opatření a metod odhalování podvodů v šachu naživo (nad šachovnicí). Když byl Niemann na poslední chvíli pozván na Sinquefield Cup 2022, silně jsem před akcí zvažoval, že odstoupím. Nakonec jsem se rozhodl hrát.
 
Věřím, že Niemann podváděl více – a nedávněji – než veřejně přiznal. Jeho pokrok při hře na šachovnici šachovnici byl neobvyklý a po celou dobu naší partie v Sinquefield Cupu jsem měl dojem, že v kritických pozicích nebyl napjatý nebo dokonce plně soustředěný na hru, přičemž mě jako černého přehrával způsobem, který podle mě dokáže jen hrstka hráčů. Tato partie přispěla ke změně mého pohledu.
 
S podváděním musíme něco dělat a z mé strany do budoucna nechci hrát proti lidem, kteří v minulosti opakovaně podváděli, protože nevím, čeho jsou schopni do budoucna.
 
Je toho víc, co bych chtěl říct. Bohužel jsem v tuto chvíli omezen v tom, co mohu říci bez výslovného svolení Niemanna. Zatím jsem mohl mluvit pouze svými činy, a ty jasně říkají, že s Niemannem nejsem ochoten hrát. Doufám, že pravda v této věci vyjde najevo, ať už je jakákoli.
 
S pozdravem
Magnus Carlsen – mistr světa v šachu“

Ondrej Havelka

Trošku mrzutá situace u Vana, v Novém boru plném super velmistrů asi nedostane moc prostoru, kolik by bylo vhodné pro jeho šachový růst.

David Navara

Pokud jde o Evropský klubový pohár, záleží především na tom, s kým budeme hrát. Já jsem loni byl na třetím místě soupisky a v sedmi kolech jsem hrál se sedmi velmistry, přičemž mezi nimi byli i Daniil Dubov, Vladimir Fedosejev, Nijat Abasov nebo Michael Roiz, tedy dva hráči s ratingy nad 2700, jeden s ratingem nad 2650 a jeden, který před pandemií dlouho byl nad hranicí 2600. Z hlediska výkonnostního růstu je nejzajímavější Prague International Chess Festival, který pořádá rovněž Petr Boleslav a jeho tým.

33
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x