Významná sobota

Sobota jako sobota, ale sobota 3. 12. není obyčejnou sobotou 🙂 .
Pokračovaly turnaje Tata Steel Chess Rapid & Blitz v Kalkatě, v uzbecké Chivě se rozhodlo o první postupující do další části Turnaje kandidátek, hrála se naše Extraliga a slavíme narozeniny.

 

Po dni volna zasedli šachisté a šachistky v indické Kalkatě opět k šachovnicím, aby začali druhou část turnaje Tata Steel Chess Rapid & Blitz.
Hrála se první kola bleskových turnajů. Mezi muži nahradil Sethuramana Praggnanandhaa, také u žen došlo ke změně, když Vantiku Agrawal nahradila Bhakti Kulkarni.

V turnaji mužů se po prvních devíti kolech blicáku usadil na čele Arjun Erigaisi, který „nastřádal“ 6.5 bodu. Čelo tabulky je podobné jako v rapidu. Kromě Erigaisiho jsou v horní polovině tabulky Mameďarov, Vidit, Nihal Sarin a Nakamura.
Spodní část tabulky okupují hráči, kteří si do Kalkaty formu evidentně nepřivezli: Nodirbek Abdusattorov a Wesley So.
Praggnanandhaa Rameshbabu naskočil až do bleskového turnaje, ale zatím se mu moc nedaří. Z devíti kol má čtyři body za výhry s Soem, Viditem, Maghsioodloem a Abdusattorovem.

V bleskovém turnaji žen mě opět organizátoři překvapili  :usmev: . Stejně jako u mužů se mělo hrát v sobotu jen devět kol, ale ženy a dívky stihly odehrát šestnáct kole a dnes jim tedy zbývá odehrát už jen dvě poslední kola.

Po šestnácti kolech je v čele dvojice Maria Muzyčuk a Vaishali Rameshbabu. Obě mají dvanáct bodů. Na třetím místě je Anna Muzyčuk s devíti body, stejný počet bodů má i Harika Dronavali. Jedna z favoritek turnaje, Humpy Koneru, ztrácí 1.5 bodu na čtvrté místo.

Nana Dzagnidze a Anna Ušenina bojovaly v rapidu o vítězství, v blicáku však jsou obě hráčky ve spodní části tabulky.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online (muži) na chess24.com
Online (ženy) na chess24.com

Fotogalerie


 

V Chivě skončil jeden zápas Turnaje kandidátek, ve druhém nás čeká tiebreak.

Asi nikoho nepřekvapilo, že čtvrtá partie zápasu Kostenjuk – Gorjačkina skončila remízou.
Gorjačkina vyhrála ve třetí partii černými figurami a ve čtvrté měla bílé. Dalo se čekat, že nebude nic riskovat a zaměří se na vítězství v zápase. Stalo, remíza a po výhře 2.5-1.5 postupuje Gorjačkina.

Na svou soupeřku si však musí počkat, protože i čtvrtá partie zápasu Tan – Lagno skončila remízou. Obě hráčky tak dnes zasednou k šachovnicím, aby v tiebreaku rozhodly o tom, která z nich postoupí.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Fotogalerie na webu pořadatele


 

Třetím kolem pokračovala Extraliga družstev.
Mnoha týmů chyběli hráči, kteří se „potloukají“ někde po turnajích, ale to není nic neobvyklého. Dobrý tým má dostatek dobrých náhradníků, což v minulé sezóně ukázal třeba 1. Novoborský ŠK.

Novoborským ve třetím kole chyběl ze základní sestavy jen jeden hráč. Nelze přesně říct, kdo chyběl, protože tento tým má na soupisce hromadu cizinců.
V každém případě, David Navara, který je na soupisce napsán na třetím místě, hrál opět první desku. Ale u 1. Novoborského ŠK je v podstatě jedno, kdo hraje, stále je to velká síla.
Ve třetím kole si 1. Novoborský ŠK lehce poradil s  týmem ŠK Dopravní podnik Praha. Remízami skončily partie Navara-Sahidi a Babula-Rous, zbytek samé nuly pro DP. Celkové 7-1 pro Nový Bor.

BŠŠ Frýdek-Místek hostil GASCO Pardubice. Frýdku-Místku chyběli dva cizinci (Nasuta a Krzyzanowski hrají ve Španělsku) a Pardubice s Pecháčem, Lázničkou, Movsesjanem a Hráčkem byly jasným favoritem.
Ale frýdeckomístecká mládež vyžrala Pardubicím perník  :usmev: . Jen pardubický Votava dokázal porazit Bureše, jinak Pardubice nic nepředvedly. Na posledních dvou deskách frýdeckomístečtí mladíci zvítězili a zvítězil i Vojta Zwardoń s Viktorem Lázničkou.

 

 

Co na to říkají kritici výkonnosti mladých hráčů, popř. Vojty Zwardoně?  :usmev:

Frýdek-Místek se po třetím kole dělí o první příčku s 1. Novoborským ŠK se stoprocentním bodovým ziskem.
A to prosím Frýdek-Místek ještě ani jednou nehrál v nejsilnější sestavě  :usmev: .
BŠŠ F-M – GASCO Pardubice 5 – 3.

Také týmu INGEM – ŠK Líně chyběli hráči, ale v zápase proti Slavii Kroměříž se to na výsledku neprojevilo. INGEM zvítězil 5 – 3 a jediný „Kroměřížan“, který zaznamenal plný bodový zisk, byl mladý Richard Mládek  :usmev: .
Kroměříž je jedním ze tří týmů bez bodu a vypadá to, že bude muset bojovat o záchranu.

Pražské „ložnice“ se také pokusily získat první ligové body v zápase s Morendou.
V zápase OAZA loznice.cz – Šachový klub Moravská Slavia byli favoritem hosté z Brna. Morenda měla ratingovou převahu na všech osmi šachovnicích a nakonec ji „přetavila“ ve vítězství.
OAZA loznice.cz – Šachový klub Moravská Slavia 3 – 5 .

Když jsem se loni při zápase Hošťálkové s Českým Těšínem bavil s kapitánem domácích Pepou Bednaříkem, jak vidí následující sezónu v Extralize, konstatoval, že si to chtějí především zkusit. Z tohoto úhlu pohledu nejsou výsledky Hošťálkové špatné, prostě neměli žádné velké ambice a hrou se baví.
Ve třetím kole dostala Hošťálková „nakládačku“ 1.5 – 6.5 od týmu Výstaviště Lysá nad Labem.
Bodový zisk Hošťálkové se zřejmě dal očekávat, ale zaráží mě, že z 24 odehraných partií ve třech kolech vyhráli hošťálkovičtí jen jednu partii  :smutek: a to je celkem málo.

Posledním zápasem třetího kola bylo vyrovnané utkání mezi Turnovem a pražským Unichessem.
Družstvo ZIKUDA Turnov nakonec zvítězilo s týmem Siesta Labs Unichess těsně 4.5 – 3.5 .
Zatímco Turnov se drží v horní části tabulky, Unichess je v té spodní polovině.
U Unichessu je velmi zajímavá, a v našich zemích málokdy vídaná, docházka. Ve třech zápasech nastoupila vždy stejná sestava. Sedm prvních desek a jeden stabilní náhradník.

 

 


 

3. prosinec,

zapište si toto datum do kalendáře  :smich: .

Třetího prosince slavíme hned dvoje narozeniny.

JAN JÍLEK, provozovatel portálu šachy.cz, oslavil v tento den roku 2022 své 43. narozeniny.

Za celou redakci (kromě něj samotného  :usmev: ) gratulujeme a přejeme hodně štěstí a zdraví do dalších let!

 

 

 

Dalším oslavencem je zpravodajství na serveru šachy.cz .
Zprávy na https://zpravy.sachy.cz slaví své třetí narozeniny. Zdá se to být skoro neuvěřitelné, že už třetím rokem tady „prudíme“  :smich: .
Za tři roky jsme zde publikovali (nepočítám malé Zprávičky) 1067 příspěvků. Vzhledem k tomu, že rok má obvykle 365 dnů, což je celkem 1095 dnů za tři roky, tak to znamená, že prakticky denně něco „splácáme“  :usmev: .
Podotknu, že kromě tiskových zpráv jde jen o vlastní tvorbu našich autorů, žádné přebírání cizích článků, žádné obnovování našich starých článků.
Tak snad nám to ještě nějakou dobu vydrží  :mrknuti: .

 

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Kalendovský

Vše nejlepší pro pana Jílka, skvělého popularizátora šachu!

Jan Jílek

Moc děkuji. Potěšilo.

David Navara

Pokud je mi známo, ženy včera na Tata Steel India odehrály zbývajících devět kol, nikoliv pouze sedm. Je možné, že redaktor zachytil průběžný stav před koncem soutěže.

David Navara

Připojuji se k blahopřání!

Jan Jílek

Děkujeme  :mrknuti:

Jan Jílek

Luboši, díky hned za dva dorty  :mrknuti:
Třetí narozeniny zpráv vnímám jako důležitější. Ten počet článků je fascinující a poděkování si zaslouží všichni autoři  :usmev:

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x